mandag 12. februar 2018

Endelig litt frøshopping

Det er flere år siden jeg kjøpte noen nevneverdig mengde frø. Litt slunken hageinteresse har ført til mer fornuftige frøvaner, for å si det sånn. Her på Skyggebalkongen har det gått mest i få (men utvalgte) dette-kan-da-ikke-gå-bra-prosjekter, og i feriehagen har jeg for det meste høstet frø av gjengangerne. Ja, og så sådde jeg visst alt jeg hadde igjen av det flere år gamle frølageret for et par år siden - det er jo en umulig tanke å kaste en eneste frøpose uten først å se om det kanskje spirer. Det gjorde det i hovedsak ikke.


Nå har jeg endelig strammet meg opp og tatt turen innom Impecta. Jeg skulle vel egentlig bare ha to sorter, men du vet hvordan det er - øyet får aldri nok og fingrene trommer ivrig på venstre museknapp mens kursoren tilfeldigvis er akkurat over bestill-knappen. Jeg kunne ikke kjøpe alle de jeg ville ha, så mange måtte lukes ut og fikk istedet favorittstatus. Så kan jeg komme tilbake til problemstillingen til neste år.

Atlasblomst 'Whitney' og favoritt-Petunia.

De to jeg skulle ha er en nydelig Atlasblomst/Sommerazalia som heter 'Whitney'. Jeg har hatt den i mange år, og frøene er rimelig sortsekte, men år om annet glemmer jeg å høste frø, eller som i fjor - det ble så få planter og så vått at det heller ikke ble noen anledning til å høste. Denne vokser veldig rett opp, veldig ulikt andre Atlasblomster som er litt mer halvbuskete som lyng. 'Whitney' danser i vinden og reiser seg alltid igjen uansett hvor heftig den dansen ble.

Den til høyre er en Petunia-sort som jeg har hatt her på Skyggebalkongen tidligere. Den er dessverre ikke sortsekte, så selv om den setter spiredyktige frø, blir det nokså kjedelige blomster etter ett år eller to. Jeg foretrekker originalen med sine skittenrosa og -gule nyanser, samtidig som det er litt fargevariasjon fra plante til plante.

Det ble totalt 9 sorter. Får komme tilbake til såplanene etter hvert som jeg får sjekket hva jeg egentlig har kjøpt. Glemte jo å sjekke høyde og solforhold for de fleste, men stort sett er ikke sommerblomster spesielt kravstore - de blir bare litt mindre prangende hvis de ikke får det som de vil.

Fin såmåned! For du er vel godt i gang?

3 kommentarer:

 1. Jeg har så vidt kommet i gang med såinga. Chilispirene mine tørket ut da jeg var syk forrige uke, mens blodbegrene så sitt snitt til å begynne å spire. Nå er jeg stort sett frisk og kan følge med på blodbegerspirene. Har planer om å så litt mer i løpet av uka. Kjket å være i gang :)

  SvarSlett
 2. Spennende med frø, vanskelig å begrense seg, men tror jeg har klart det noenlunde med innkjøpte frø i år i hvert fall. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 3. Det er i grunnen en kjempefordel at grensa går ved kr 350;- fra utlandet. Eller - det ender jo fort opp med 350 her og 350 der...
  Jada, har sådd de første!

  SvarSlett