torsdag 10. august 2017

Tidenes våteste feriehage men sommer likevel

Jeg er i feriehagen for å ha ferie, men så ble det nesten bare innevær, og det var nesten like greit, for jeg måtte uansett ha med hjemmekontoret. Men selv om feriedagene reduseres til ferietimer, og soldagene krymper til timer, blir det jo fortsatt hyggelig å rote rundt i en feriehage. Og selv om det har vært et tragisk Dahlia-år, med altfor mye regn og et uvanlig stort antall snegler som følger med, finnes det heldigvis noen blomstrende stauder innimellom.


Strandkattehalen (Lythrum salicaria) stammer fra frø jeg fikk av en hagebloggvenn for mange år siden. Frøplantene ble plantet et sted som etter hvert har fått stor konkurranse fra ugress, men heldigvis flyttet jeg noen rotskudd til et litt mer solfylt sted for noen år siden. Anbefaler denne stauden, blir ganske høy og trenger ikke oppbinding uansett vind.


Dette er Lilium Royale, og den eneste som er igjen skal ha stor takk for at den holdt seg fin ganske lenge, til tross for tungt regn. Et rart liljeår også, for flere sorter har enten ikke kommet opp eller blitt mye kortere av vekst enn de vanligvis er. Snegler har dessuten lagt sin elsk på flere liljer, det tror jeg ikke har vært noe problem før.


Man skal jo også tenke bladstruktur når man planter - og jeg må innrømme at det bryr jeg meg ikke om :) Men litt morsomt er det å konstatere at det finnes kontraster i hagen... Kuleprimula i front og Pipeløk der i bakgrunnen.


Godt å vrenge av seg lukehanskene og ta en rast iblant, men hagefolk har det jo med å sprette opp igjen ganske raskt. Har vel sittet i hagen ca 2 ganger á 10 minutter i sommer.


Helt vanlige liljer, disse står egentlig i en liten gruppe, men de er brukket ned av gnafsere. Sneglene har stort sett ribbet disse for blader, men får vel være glad for at blomsterknoppene fikk bli. De små bunndekkerplantene er Dvergslirekne.


Og så langt er altså den Dahlia-sorten kommet som pleier å være den første som blomstrer. Den har blitt beitet ned kontinuerlig, men nå har jeg knertet snegler i en drøy uke, og enn så lenge har det gitt håp for flere planter. Men noen blomstring spørs det vel om det kan bli i år. Jeg er spent på om knollene har greid å lade batteriene når de stort sett har tilbragt sommeren uten bladverk.


Her er Gillenia trifoliata, den var litt medtatt tidligere i sommer, men har hentet seg inn. Planten er ennå ikke så stor, og trenger å flyttes. Den blomstrer ennå, så det får vel vente litt.


En av de største fargeklattene akkurat nå sørger denne rosa Sedumen for. Tror den er ganske vanlig, men har fått den fra en gammel hage og har ennå ikke gjort noe forsøk på å finne ut hva den heter. Når planter trives er ikke navnet så veldig viktig, synes jeg...


Duehode (Chelone obliqua) blir det også etter hvert, men jeg får neppe se blomstringen i år. Feite knopper gjør seg klar, og jeg må anbefale denne også, så frisk og fin og ser ut til å tåle vind veldig fint! Denne tror jeg skal få flytte til midten av et sånn litt for stort problembed hvor ugresset lett tar overhånd i midten, fordi jeg alltid starter lukingen fra utkanten av bedet, og svært sjelden blir ferdig...

Fortsatt sommer, og august er vel en god måned, selv om det allerede er merkbart mer høstløv i bed og plen.

Nyt helgen der du er!

7 kommentarer:

 1. Kattehale og Duehode er gode sneglefrie planter hos meg også. Ellers er det kjedelig med alle dine vakre dahlia som blir spist opp.

  Ha en fin august!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre at vi har samme erfaring, og ja, det ble et sorgens kapittel i georginebedene i år, nedbøren er nok den aller største syndebukken, så kommer sneglene på en god andreplass.

   Slett
 2. Godt du har noe som lyster opp, jeg har også mye glede av strandkattehalen og tror jeg skal dele og flytte litt rundt. Gleder meg til min duehodeplante blir like fin som din. Ha en fin helg, håper det blir fint vær :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal nok satse hardere på både strandkattehale og duehode - begge er flotte i store tuer :)

   Slett
 3. Jeg skaffet meg Strandkattehale for første gang i sommer. Håper den ikke setter altfor store krav til fuktighet. Men slik som sommeren har vært her i år, så blir det jo fuktig uansett. Veldig trist med georginene dine. Håper de klarer vinteren slik at de kan komme i blomst til neste år om ikke annet. Ha en fin helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har strandkattehale på to steder med ulike forhold, og ingen av stedene er spesielt fuktige. Nå skal et sies at plantene ikke akkurat strutter like mye, men tror de er nokså enkle å få til. I botanisk hage her i Oslo står planten på nesten høyeste punkt i oldemorhagen. Det vannes jo, men det er nok heller ikke et typisk fuktig voksested. Så du lykkes nok! :)

   Slett
 4. Ha en fin helg, håper det blir fint vær :)


  เย็ดสาว

  SvarSlett