søndag 8. januar 2017

En rose for det nye året

Det er nok ennå noen uker til hagegenet mitt våkner opp til ny sesong for balkong og feriehage. Men det er jo på tide med et livstegn i det nye året, så godt nytt år til deg som er innom! Det meste av året er fortsatt nytt og ubrukt :)

Her på Skyggebalkongen er det vinter, og jeg har ikke romstert med krukker og jord på flere måneder. Jeg har heller ikke sådd noe ennå, men noen frø skal etter hvert i jorden, og det er like spennende hvert år!

Akkurat nå er det allikevel litt hage på kjøkkenbenken, nærmest stikk i strid med all sunn fornuft. I starten av november satte jeg mange rosestiklinger, flotte skudd fra en rosebukett som skulle ryddes opp i. Og i romjulen sjekket jeg avkastningen. Da jeg aldri har prøvd å lage nye planter av så kraftige skudd og jeg dessuten hade så mange skudd å ta av, ble stiklingene satt på litt ulike måter. For jeg greier jo ikke å la være å eksperimentere litt når anledningen byr seg.


Men, det gikk dårlig med de fleste skuddene. Av ca 12 stiklinger ble det bare 1 som greide seg. Og det var naturligvis en av de to som ple satt på den tradisjonele måten, med litt stengel vertikalt ned i jorden, og et lite snitt i "barken" for å trigge rotsettingen. Siden bare 2 ble satt på denne måten, kan jeg vel late som om det ble 50% tilslag.

Hele prosjektet kjennes imidlertid litt fånyttes, for jeg har ikke så stor tro på at jeg greier å få til noen sunn plante her på kjøkkenet. Planten har lys hver dag fra lysstoffrør, sånn sett er årets balkongsesong allerede i gang. Men jeg har null peiling på hvordan denne rosen skal behandles for å kanskje komme med et par blomster til sommeren. Skal den ha en kjølig periode for å sette blomsterskudd? Er den avhengig av å gå i dvale for å starte ny sesong? Siden planten kommer fra en kjøpt rosebukett, må jeg regne med at rosene var importert fra varmere strøk, og at roten ikke vil overleve norsk vinter. Kanskje jeg må pode planten på en herdig rot? Jeg kan heller ikke sjekke opp noe av dette, for jeg vet jo ikke hvor buketten ble kjøpt.

Planten vil med andre ord møte endel utfordringer. Og da har jeg ikke engang nevnt manglende sollys på Skyggebalkongen, kanskje den aller største utfordringen?

Og allikevel fortsetter altså eksperimentet litt til. Om ikke annet så er det hyggelig med en liten, grønn og struttende roseplante her på kjøkkenbenken :)

Fortsatt god helg!

7 kommentarer:

 1. Spennende å eksperimentere uansett. Kanskje du får noen svar her. :) Ha en fin søndag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 2. Så artig! Jeg satte også mange rosestiklinger i fjor sommer/høst, og mange slo rot. Har nå ca 12 forskjellige stiklinger, som ble satt kjølig på soverommet uten tilleggslys. Dette etter råd fra roseguru Dag Lyngar :) Har vannet sparsomt ca en gang i måneden.
  Men, hvor i all verden jeg skal plassere rosene, se det aner jeg ikke. Det var bare uimotståelig å prøve, he-he! Vi får se til våren!
  Ønsker deg i alle fall lykke til!

  SvarSlett
 3. Godt nyttår! 50% uttelling må da sies å være riktig så bra,særlig tatt forholdene i betraktning. Du får si i fra hvis du har noen dyrebare du vil sende på solferie på balkongen min. Her leter jeg faktisk ofte etter skygge:)
  Jannicke

  SvarSlett
 4. Jeg kan dessverre ikke komme med råd om hvordan du skal behandle "barnet", men veldig moro at det gikk!

  SvarSlett
 5. Du må nok få deg et oransjeri på Skyggebalkongen :-). Jeg har ikke tenkt på at en kunne satt rosestiklinger av en rosebukett - kul ide!

  SvarSlett
 6. Hei Bille. Så morsomt at du fikk en av stiklingene til å rote seg! Og selv om du kanskje ikke får den til å overleve vinteren, så har du jo uansett lært deg en del om hva som fungerer og ikke når det gjelder rosestiklinger...! :-D
  Jeg har også bestemt meg for å teste stiklingsformering denne sesongen, så nå har jeg kjøpt mychroriza og rotingshormon, samt sett på så mange youtube videoer om emnet at jeg gleder meg til å teste dette ut.
  Ha en fortsatt fin Januarkveld.
  Stein

  SvarSlett
 7. Kort hilsen og forsinket takk for kommentarer! Jeg er tre uker i utlendighet, rosebarnet står på undervanningsbrett sammen med noen få såpotter, og jeg er selvfølgelig spent på hvordan det ser ut når jeg returnerer :)

  SvarSlett