søndag 13. november 2016

Nå har jeg gjort noe dumt igjen

Sesongen er på mange måter over og Kong Vinter regjerer her på Skyggebalkongen. Det er egentlig helt greit, for selv om sommerversjonen helt klart er favoritten, er det fint med en pause. Tid til å planlegge neste sesong, men også en anledning til å koble helt av fra det som spirer og gror. Trodde jeg.

For her om dagen skulle jeg rydde i en stor rosebukett. Tjue langstilkede roser hadde pyntet opp i en ukes tid, og det var på tide å luke bort de mest slitne. Og da oppdaget jeg til min overraskelse - og store glede, at det på bare en uke hadde vokst ut store skudd fra svært mange av stilkene! Det var faktisk full vårstemning og lettere kaos der nede i vasen!


Flotte røde roser med ubestemmelig farge. Noen dager er de dyprosa, andre dager nesten røde, og nå på tampen har de jammen slått over til en slags lilla. Det er vel en kombinasjon av blomstens alder og vekslende inne-og-ute-lys. Men disse kan jeg godt tenke meg å se igjen enten som potteroser her på Skyggebalkongen (dream on...) eller i feriehagen!


Så lange og mange nyskudd har jeg aldri sett på stilkroser før - de var der ikke for en uke siden!


Et nysgjerrig hagehjerte er jo bare nødt til å forbarme seg over en sånn vokseglede! Er det mulig å rote sånne skudd, tro? Jeg tror vel ikke at det er så lett å få til, i hvertfall ikke på en kjøkkenbenk, men det er her uforstanden slår inn - for jeg greier jo ikke å la være å prøve...


En fin samling håpefulle - nok til å gjøre Skyggebalkongen om til en hel rosehage! Dreier jeg i tillegg litt på bygården sånn at solen slipper til, kan det bli riktig vakkert!


Siden det må sees som et eksperiment, fant jeg ut at jeg like gjerne kan plante skuddene på litt ulike måter. Noen ble stukket vertikalt, noen på skrått, noen bare lagt horisontalt øverst i jorden, og noen ble plantet helt uten stengel, kun med skuddet. Greier så store og ivrige skudd å sette røtter helt på egenhånd? De må da være programmert til å overleve?


Så startet altså vinterpausen med en fin samling rosestiklinger, hvem skulle vel ha gjettet det for bare et par uker siden? De på bildet er ca halvparten, og alle er pakket inn i plast for å holde på luftfuktigheten. Aner ikke hva som skjer videre, kanskje ingenting. Men noen ganger er denne typen ingenting morsommere enn - ingenting.

Nyt helgen!

11 kommentarer:

 1. Spennende med roseavleggere på kjøkkenbenken. Håper du får nye rosebusker til våren.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Spennende å se om dette blir vellykket. Det kan det fort bli :-) Lykke til. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 3. Så spennende!Håper du får de til! Lykke til :)

  SvarSlett
 4. Fine roser, gøy om du får det til,
  ha en fin søndag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 5. Hei!
  Det er så morsomt å stikke planter i jorda og se om det blir noe. Jeg lærte på gartnerskolen at stiklinger liker å bli plassert inn til pottekanten.

  Lykke til som roseprodusent! Anne

  SvarSlett
 6. Så morsomt! Krysser fingrene:-)

  SvarSlett
 7. He-he! Sånn kan det gå. Lykke til med nytt eksperiment! Bare å dreie på huset, ja...

  SvarSlett
 8. Lykke til :-) Eg satte stiklinger av New Dawn i sommer og fekk røter på nesten alle. Eg hadde mine i drivhuset så forholda var nok gunstigere.

  SvarSlett
 9. Altså, nå lurer jeg virkelig hvilken magi og krefter som regjerer der nede på skyggesiden?! Noe så artig da. Det skal ikke være mulig for deg å hvile på vinteren:) Dette blir spennende å følge med på. Det blir vel rosehage på balkongen din til sommeren. Lykke til!
  Jannicke

  SvarSlett
 10. Flotte livskraftige roser! Det blir spennende! :)
  God helg!

  SvarSlett
 11. Takker for både hyggelige og vittige kommentarer :) Jeg ligger litt etter her på bloggen, og det skyldes stort sett at det er lite å skrive om akkurat nå. Men det går straks mot lysere tider :)

  SvarSlett