torsdag 5. november 2015

Bonde for en dag

Aldri kjenner jeg bondegenet bruse mer enn når georginene (Dahlia) skal reddes inn for vinteren. Det handller om å vasse ut i et gjørmete jordstykke, grave og lirke og løfte, gjerne mens det faller mer eller mindre vann fra oven. Den ellers grønne plenen blir ispedd store flekker med sørpe og jord, og mens haugene med avkapp vokser, fylles marken med årets avling - saftige knoller. I år er høsten så mild at jeg kan ta en daglig økt over mange dager istedet for en heseblesende dag i regn og kulde, hvor alt haster. Da blir det litt hyggeligere.


Jeg har nevnt feilmerking og kaos i tidligere bloggposter. Den største feilen jeg gjorde var nok å dele et par knoller som jeg trodde var av en standhaftig, lilla kaktustype, men som viste seg å være en rød, gammel sort med tynne stengler. Resultatet ble en svært uheldig beplantning hvor de svake stenglene la seg utover og det dukket opp røde blomster overalt. De nærmest druknet de lavere sortene som jo ikke var forberedt på så hard kamp om lyset. Den røde på bildet over er forresten uskyldig.


Bildene er tatt for flere dager siden. Fordi det ble så mye grønt i år, er det uvanlig store mengder grønt som skal på komposten. Pluss at det er litt av en jobb med å jakte på blomsterrester ytterst i de slyngende stenglene for å finne ut hvilke egenskaper som hører hjemme i hver enkelt knoll. Heldigvis er mange knoller ordentlig merket, så hele jobben  med å innhøste er ikke like komplisert.


Når jeg høster inn pleier jeg å la knollene ligge på bakken en natt eller to. Kommer det en regnskyr blir de vasket rene, men uansett gir det meitemarken en mulighet til å krype ut og ned i bakken. Så slipper den å bli med inn i kjelleren.


Og selvsagt er bonden fornøyd når det viste seg at en stor bukett ble med inn, selv om det i utgangspunktet så ut som om alle blomster var visne.


Årets siste georginebuketter trenger ikke nødvendigvis å være store og prangende. I november er det litt luksus uansett. Jeg plukker inn noen knopper også, for de pleier å åpne seg etter noen dager i vasen.

Et par dager til i "åkeren" så er jeg forhåpentligvis i mål for i år.

Fin torsdag til deg!

7 kommentarer:

  1. Godt å være bonde også :)
    Den siste ligner mye på min 'Purple Haze' i fargen...

    SvarSlett
  2. Hei!
    Jeg klarer alltid å rote med hva som er hva, når dahliane blir tatt opp. Rotet fortsetter når de skal plantes ut. Morsomt å se en fornøyd bonde etter høstgravinga.
    Fin torsdag til deg! Anne

    SvarSlett
  3. Det ser ut til å være en fornøyd bonde med årets Dahliahøst. Så vakre blomster i vasen etter høstens arbeid.
    PS. jeg innbiller meg alltid snegler også liker dahlia.

    Ha en fin helg!

    SvarSlett
  4. Godt jobbet endags-bonden! Du fikk jammen ha dine stående lenge. Mine ble pakket sammen for en måned siden. Aaaalt for tidlig. Du er da utrolig omtenksom som gir meitemarken tid til å rømme. Ha en god helg!
    Jannicke

    SvarSlett
  5. Litt av en jobb. Flott bukett.
    Hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  6. Hei Bille. Litt av en jobb å grave opp alle dahlia knollene, merke dem og så lagre dem på en forsvarlig måte! Jeg er imponert! Det har heldigvis vært en mild og fin høst, så da er det jo herlig å spre det over flere dager som du har gjort. Jeg føler jeg alltid løper rundt i feriehagen med blodsmak i munnen for å rekke alt på en helgedag.. ;-)
    Jeg håper forresten du skriver litt om hvordan du lagrer dahlia knollene over vinteren? Skulle gjerne få noen tips! :-) Jeg har mer enn en gang forsøkt meg på overvintring, men om våren er røttene tørre eller råtne...
    Ha en fortsatt riktig fin dag i feriehagen.
    Stein

    SvarSlett
  7. Det er tydeligvis akkurat sånn det skal være - ikke full kontroll :) Takk for hyggelige kommentarer.

    SvarSlett