lørdag 11. april 2015

Frø og stiklinger i feriehagen

Jeg har lang påskeferie i år, og det er godt å kunne ta seg litt mer tid med bl.a. såing i feriehageland. Det er allerede to uker siden de fleste frøene kom i jorden, og det har blitt mange inspeksjoner. Hver dag starter med et kaffekrus i vinduskarmen, hvor det veksles mellom kaffeslurping og heiarop. Målet er å prikle de fleste sommerblomstene før jeg reiser tilbake til byen.

Såliste feriehagen:
Poppelrose (Lavatera trimetris)
Dvergpoppel (Lavatera 'Dwarf Pink Blush')
Sommerasalea (Godetia 'Fruit Punch Mixed', 'Meteor', 'Withney' og Lilac blossom'.
Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum)
Dvergsolsikke (Hel 'Teddy Bear')
Prydtobakk (Nicotiana 'Fragrant Cloud')
Hengepetunia (Petunia 'Flambe Cascade')
Georginer (Dahlia)
Jomfruen i det grønne (Nigella damascena)
(pluss noen stauder)


Her er det Hagepoppel-spirer som strekker seg mot ny sommer. Frø høstet i feriehagen i fjor. Det er selvsagt dumt å så disse inne, for de er greie å så direkte i bedet. Men jeg måtte bare ha noen frøplanter å degge med, så da blir det litt fra begge metoder i år :) Jeg har forresten også sådd Dvergpoppel, de blir mye kortere og jeg liker nok de korte best fordi de ikke legger seg ned etter litt vind.


Den stupfulle potten ser jo ut som et resultat av at man tømmer en hel frøpose i potten, og dermed får langt flere planter enn tiltenkt. Men nei, jeg drysset jo bare "noen få" frø i potten, og så ble det en skog! Igjen frø fra egen hage, og det er mange igjen i frøposen. Det blir nok uansett ingen "kjære mor" når priklingen pågår. Har jo ikke nok potter til å prikle opp alle disse... det rekker nok til naboen, også...


Egentlig har jeg sådd færre sorter inne enn  jeg pleier, og det er jeg faktisk litt stolt av. Bildet over er noen dager gammelt, og de små vokser jo nærmest hver dag...

Det er også spennende å inspisere såpottene som har stått ute i vinter. Pottene er dekket av eikeblader, så det har nok vært mørkt i de fleste pottene - helt til nå, og derfor er det litt tidlig å finne spirer.


Men den som leter...


Det er selvsådd Stormarikåpe (Alchemilla mollis) i flere av pottene, jeg tror disse spirte allerede i fjor. I år gjør jeg alvor av å potte dem opp, for Stormarikåpe kan jo faktisk brukes flere steder i feriehagen. Skal jeg ta med et par til Skyggebalkongenm også, mon tro? Hvis de spirte i fjor kan det vel bli blomstring i år?


Det finnes også en del potter med stiklinger fra i fjor. De fleste busk-stiklingene har lovende skudd, men det er for tidlig å si om de har greid vinteren. Da er det enklere med Buksbom-stiklingene (Buxus sempervirens) - den er vintergrønn, og stiklingene ser ut til å ha greid seg helt fint.

Så det blir litt å gjøre i feriehagen i år også.- men jeg drøyer med utplanting til neste stopp senere i vår. Ennå er det nesten nattefrost, og det er så lite grønt rundt om, at rådyrene nok kan tenkes å beite litt i bedene for å stagge sulten. Når gresset er i bedre vekst og bladene har fått på nytt lauv, blir det tryggere for småplantene.

Håper du har fine aprildager! Det er godt å være i gang igjen!

8 kommentarer:

 1. Du har masse på gang! Den tette potta likna på løvemunnpotta mi i år og i fjor - og de dumme spirene er så sprø at de knekker fort. Neste år skal jeg breiså veldig brett...

  SvarSlett
 2. Hei
  Et øyeblikk nå fikk jeg lyst til å ta med meg kaffekoppen, og stå sammen med deg ved vinduet. Det hørtes så koselig ut, sammen med spirene. I går fikk jeg også noen frø i jorda, så neste gang jeg ser etter spirer, så skal jeg tenke på deg.
  Klem Vivi

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, så trivelig kommentar :) Ler litt når jeg ser for meg at vi heier på hver vår spire. Fikk priklet en del av pottene før jeg returnerte til byen. Håper det spirer raskt hos deg!

   Slett
 3. Kjekt med mange frøpotter som stadig spirer hos deg og ikke minst stiklinger.

  Ha en fortsatt fin forlenget påskeferie, nå er det meldt bedre hagevær i uken som kommer på Sørvestlandet!

  SvarSlett
 4. Så spennende lesning. Høres så koselig ut det du forteller. Dette må jo bli masse flotte blomsterbed. Hyggelig å følge deg!

  SvarSlett
 5. Så mye spennende du har sådd! Om du har sådd mindre i år enn ellers, så sår du ganske mye til vanlig! :-D Spennende å se hvordan det hele utvikler seg ut over sesongen. Kos deg i feriehagen med forlenget påskeferie - og sabbatsår Bille :-D
  Stein

  SvarSlett
 6. Så bra et du fortsatt nyter livet i feriehagen. Deilig å ha tid til å så og prikle. Så selv om du må være litt hard når du skal prikle om , ser det ut som du får ganske mye å plante ut bed .
  Nyt sabbatsåret :-))

  SvarSlett
 7. Hei alle, takk for at dere har lagt igjen noen ord :) Nå er påskeferien min omsider over. Alltid spennende med sesongens første inspeksjonsrunder i feriehagen. Selv om det var altfor kaldt i selve påsken, ble det bra vårdager på tampen, og enkelte planter vokste så det knakte :) Det blir nok en liten foto-oppsummering snart.

  SvarSlett