onsdag 6. august 2014

Sløve dager i feriehagen

Å, jo da! Plantene dytter fortsatt sommeren framover selv om det enkelte dager går ganske så sakte i svingene :) Fortsatt blomstrer nye sorter, og fortsatt er det noen som med fordel kunne vært kuttet litt ned. Jeg har rett og slett litt mindre hage-guts for tiden, men det er helt greit å bare nyte, inspisere - og å vanne.


Liljen over er en av de småløkene jeg laget fra liljeskjell for to år siden. Siden DNA er som morplanten ble det jo ingen overraskelse, bortsett fra at jeg ikke var helt sikker på hvilken lilje denne kom fra (*kremt* rot i merkingen *kremt*).

Liljen på neste bilde er originalen, Lilium orientale 'Salmon Star'. I år høyere enn noen gang, og mer blomsterrik enn før. Ca 10 knopper pr stengel må vel være godkjent? To stengler her.


De blå kuletistlene, Echinops banaticus, (dvs de er vel egentlig grå) er nå fine i fargen, og i ferd med å åpne seg. Jeg liker dem godt før de springer helt ut, men det er klart at insektene jo foretrekker den ferdige varianten.


Humlene surrer fortsatt ivrig omkring, og både løkplanter, Georginer og Revebjeller har vært stor suksess i år.


Dessverre har tørke gitt mer rustsopp på Viertreet enn vanlig. Jeg tror ihvertfall at tørt vær gir mer sopp. Heldigvis smitter det ikke over på andre planter, så jeg paserer med senkede skuldre...


Det er flere sommerfugler i feriehagen i år enn på lenge. Eller så er det bare det at jeg er her til rett tid. Særlig Liguster er en magnet nå som den blomstrer. Da jeg spiste middag ute i hagen i går, kom det en sånn sommerfugl og satte seg på hånden min. Selv om jeg beveget hånden ble den sittende i omtrent 5 minutter. Vi fikk oss en grei prat. Maten ble litt kaldere, men det var det verdt.


I juni hadde jeg med Rød kubjelle (Pulsatilla) til feriehagen, og tanken er at jeg skal heller så frø av den enn av P. vulgaris. Jeg regner med at den røde er kultivert, og dermed kan vel de nye plantene få litt ulike rødnyanser om ikke annet. Planten overrasket meg med å blomstre for ca 10 dager siden, og nå er jammen frøene i god utvikling. Jeg må nok pakke den inn i et nett eller noe for å sikre meg frø. Hm, alltid noe å fundere på.


Og frø er det faktisk mye av i feriehagen i år. Det tørre været er perfekt i så måte. Mer om det i et senere innlegg.

Nyt din august!

7 kommentarer:

 1. Hei! Sommerfuglprat kan jeg veldig godt tenke meg. De kommer flere og flere, men her de litt redde for bevegelser.
  Skal satse mer på liljer. Har tenkt mer på liljebiller enn på hvor vakre de er!!
  Vakre sommerbilder fra feriehagen. God sommer! Anne

  SvarSlett
 2. Hei Bille.
  Vakre bilder fra feriehagen! Det ser skikkelig idyllisk ut hos deg! Så artig at du fikk blomst på liljeskjellet du plantet for noen år siden. Jeg har prøvd meg på noe tilsvarende, men ikke fått blomster på dem ennå. Nyt herlige, langsomme dager på feriestedet ditt! :-D
  Stein

  SvarSlett
 3. Godt med noen late dager i hagen, før høsten kommer. Nydelige Liljer som blomstrer hos deg nå.

  Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 4. Flott lilje! Så bra du har lykkes med liljeskjellformering.
  Blomstrende liguster er ikke så ofte å se. Det minner meg om barndomshjemmet. Der hadde vi en som ikke ble klippet og etterhvert var blitt et stort tre.
  God helg!

  SvarSlett
 5. imponert over at du forøker liljer! Og så bra resultat! Og må flire over merkingen, kjenner meg igjen:) Masse fint i hagen din, her er det veldig på hell. Ser ut som oktober på blomster-fronten. Kos deg i hagen!

  SvarSlett
 6. Hei alle, takk for kommentarer! Jeg er tilbake i byen og ja, det er nesten som om sommeren er over allerede. Tidlig sesong må vel nesten bety tidlig høst for mange planter. Jeg er nå tilbake på balkongen, og her er det neimen ikke mye igjen av sommerblomstring, hehe.

  SvarSlett