onsdag 19. februar 2014

Fantastiske Trappebedet

Ja, hvis du klikket for å se en trapp, blir du nok skuffet, for Trappebedet i feriehagen betyr bare at her var det en trapp en gang i tiden. Nå er det bed :)

Fjorårssesongen var fantastisk i akkurat dette bedet, og siden jeg nettopp har sett gjennom endel fjorårsbilder (bare koste meg med å se... ryddingen tar vi en annen gang.).

Frodigheten økte naturligvis på gjennom sommeren, og siden dette er et ganske vindutsatt sted på tomten mot nord, påvirket også vær og vind plantene. Men jevnt over var det et sånn best-ever-år :)


Krukkene i øvre del er fast innslag av Georginer (Dahlia). Jeg har kommet til at de ikke trives så godt akkurat her, men 2-3 av krukkene ble riktig blomsterrike. Den røde er en gammel sort som jeg har i forpleining for Plantearven. Årets høydepunkt var nok den flotte Atlasblomsten/Sommerazaleaen i front!


Når det ser ganske frodig ut, skal jeg vel ikke påstå noe annet enn at litt ugress innimellom hjelper på :) Til venstre klatrer to Klematiser, plantet i 2012 og nok ikke helt etablert ennå, men de ble en del blomstring på 'Piilu', neste bilde.


I front på bildet under er bl.a. noen store Bladliljer (Hosta), Geranium, Hagepoppelrose 'Dwarf Pink Blush' (Lavatera trimestris) og Spir (Astilbe). Geraniumen binder de to nivåene sammen, sånn at muren ikke blir så framtredende.


Atlasblomster har jeg sådd i 2-3 år, men den sorten du ser på bildet under var ny i fjor. Den har en annerledes voksemåte, nesten litt gressaktig, og den tålte vinden svært godt. Den heter Clarkia bottae 'Lilac Blossom'. Den var blomsterrik nesten hele sommeren, men det var også konstant mange knopper og frøhoder som ga et inntrykk av forventning og utvikling - "Her skjer det snart enda mer - kom tilbake i morgen og sjekk meg ut igjen!". Og jeg svirret selvsagt rundt både tidlig og sent for å beundre den, helt til blomstene lukket seg om kvelden...


Den under er mer den vanlige, lave Atlasblomst-sorten som jeg pleier å ha en del av. Nå la jo en viss harefrøken sin elsk på mine Atlasblomster, men jeg må nok så de igjen i år! Haremat eller ei.


Her sett fra motsatt side, du ser krukkene rett fram, og i front et par krukker med de Praktpetuniaene jeg hadde med fra Oslo. Selv om plantene nok begynte å bli litt slitne her, kommer det ihvertfall greit fram at et par stiklinger kan bli ganske store planter. Plantene hadde vel sett litt piggere ut hvis de hadde fått stell litt oftere enn i feriene mine.


Forresten - to år tidligere var det kun en Astilbe og en Hosta i Trappebedet. Det er tilfredsstillende å se at det baller på seg - mere, ja takk! :)

Fin onsdag til deg!

18 kommentarer:

 1. Blomsterrikt og frodig i trappebedet ditt! Det har skjedd mye på bare to år. Piilu er så fin. Jeg hadde den i krukke en del år, men så kom en hard vinter. Tror jeg må skaffe den igjen. Den lys rosa atlasblomsten var litt annerledes, men veldig fin. Har du navn på den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Og oi-oi, hvordan kunne jeg glemme navn på de jeg vel kommenterte mest? Den heter Clarkia bottae 'Lilac Blossom'. Frø kjøpt hos impecta.se

   Slett
 2. Atlasblomsten var kjempe fin! Klematisen også. Trappebedet var virkelig frodig og fint :)

  SvarSlett
 3. Så deilig med slike sommerbilder. Har du peiling på hvordan det kan ha seg at du kommer opp på bloggen min som en jeg følger, men jeg ligger ikke inne på din liste her på din blogg... Får beskjed om å melde meg på... Klør meg i hodet og finner ikke ut av det... Mette

  SvarSlett
  Svar
  1. (svarer i bloggen din også)
   Hei! :) Det er nok bare jeg som ikke har oppdatert bloggrullen min på ganske lenge. Når du følger en blogg kommer ikke bloggen din automatisk opp på den bloggens bloggrull, det må legges inn manuelt av eieren. Så nå er det gjort, har jo besøkt bloggen din mange ganger og trodde egentlig du var på plass :)

   Slett
 4. Så fint og frodig! Atlasblomsten vil irriterende nok ikke spire hos meg. Har forsøkt å så direkte ut flere ganger (på håpløse steder under busker og sånt, selvfølgelig).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har alltid sådd Atlasblomst inne, og plantet ut sånn ca slutten av mai. Får veldig god spiring på den måten, kanskje du kan prøve noen frø inne?

   Slett
 5. Så frodig og fint i trappebedet ditt :) Det er bare å glede seg over at vi rykker stadig nærmere en ny periode med hagegleder.

  SvarSlett
 6. Det var noen frodige bed du viser her, riktig fargerike var de. Vi kan glede oss til en ny vår og sommer.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 7. Hei Bille:)
  Så frodig og flott det er i feriehagen din! jeg liket godt Atlasblometene og da spesielt Clarkia bottae 'Lilac Blossom'.
  Hyggelig at du likte hage-linken:)

  SvarSlett
 8. Fine bilder Bille.
  Jeg er kjapt innom nettet, og titter bare rundt omkring.
  For øyeblikket er jeg nærmeste litt bortskjemt med blomster.

  SvarSlett
 9. Vakreste bilder av en koslig hage:-) Plantet for første gang klematis i dyp krukke i fjor..så for vi se om det gikk som planlagt til våren..:-)

  Dessverre får jeg ikke til og kommentere her som bare farmorshage og ikke hele adressen..jaja..ordner seg nok ;-)

  SvarSlett
 10. Flotte blomster og blomsterbilder!

  SvarSlett
 11. Det er en fryd å se den frodige og fargerike hagen i sommerhuset ditt Bille. Ikke vanskelig å skjønne at du oppsummerer hageåret 2013 som en suksess. Atlasblomsten vant mitt hjerte.

  SvarSlett
 12. Takk for hyggelige komentarer! Jeg gleder meg masse til ny sesong, håper det går like greit i år :) God søndag!

  SvarSlett
 13. Så frodig og fint du har det. Jeg har aldri hatt Atlasblomster, men kjente at jeg fikk lyst på det nå.

  SvarSlett
 14. Frodig og flott i feriehagen din! Ser veldig idyllisk ut.
  Lekker den nye atlasblomsten din!

  SvarSlett