onsdag 2. oktober 2013

Dahliaprosjektet - nye sorter 2013!

Årets sesong ble dominert av Dahla-prosjektet, både her på Skyggebalkongen og i feriehagen - og på kontoret. På balkongen ble det mange knopper, men meldugg ødela plantene før en eneste knopp rakk å åpne seg. Nå er det nesten nattefrost, og undrenes tid er nok forbi for i år. To av plantene med navn fra gjester på bloggen frister lykken i kontorvinduet, og der skjer det faktisk noe ganske snart - blomster på gang!

Men i dette innlegget handler det om Dahlia i feriehagen - for der ble det faktisk mange nye sorter i år! I noen av bedene ble det så tett at jeg ikke engang er sikker på hvor frodige plantene ble - bare at noen blomster greide å strekke hals nok til at de fikk sol og humlebesøk.

Her er noen smakebiter - alle fra frø høstet i feriehagen i fjor.Den over kan nok bli en favoritt, mens den under sjarmerte mest i sommer - nesten som en valmue gynget den i vinden :)
Den siste kunne også ha blitt en favoritt hvis den bare hadde stoppet på dette stadiet - før den var helt utsprunget.


Takk til feriehagenaboen som har sendt meg bilder av noen av de som blomstret etter at jeg hadde reist tilbake til byen! Det er flere som har blomstret, men jeg dropper å vise de helt ordinære.

Nå skal jeg snart til feriehagen for å grave opp plantene. Alle tas nok vare på, for det er først til neste år at plantene får vist hva de er gode for.

Dahlia-prosjektet har lært meg:
- Det betyr fint lite hvilken plante frøene kommer fra, det blir uansett stor variasjon, og en høy plante kan godt gi kortvokst avkom.
- Aldri topp frøsådde Dahlia hvis hovedhensikten er å se blomsten :) Ingen i feriehagen ble toppet, mens her på balkongen, ja...
- Mørk stamme gir ofte blomst med dypere rødfarge.
- Variasjoner på bladverket har mindre betydning, når blomstringen starter er det jo ingen som bryr seg om det grønne :)

Håper på blomstring på de to på kontoret til helgen!

Fin onsdag!

8 kommentarer:

 1. Hei Bille. Så artig at du fikk dahliablomstring mens du var i Feriehagen! Får håpe de du har i kontorvinduet også kommer til å gled deg med rik og frodig blomstring noen uker fremover! :-D
  Jeg har forresten tatt med meg noen små løk av Brodiaea Queen Fabiola som jeg gjerne sender deg, eller avleverer på annen måte hvis du gir meg adressen el.
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlett
 2. Mange flotte Dahlia fra feriehagen din, stort utvalg i blomsterfarger og størrelser.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Så mange flotte dahlia som har blomstret i feriehagen. Synd at de på balkongen ikke rakk å åpne seg. Men kanskje de har dannet knoller.

  SvarSlett
 4. Ja Dahlia er skjønne blomster, litt jobb men hva betyr vel det! Jeg sår alltid Dahlia, flere varianter. Jeg topper de alltid, men det skjer tidlig! Da får en mer blomster og planta breier seg ut! Jeg syns det er forskjell fra sommer til sommer! I år har det blitt mye blomster og tidlig! Jeg har plukket inn frø, så da blir det spennende hva det blir til neste år! Selvfølgelig tar jeg vare på knollene, men kunn hvis de har en viss størrelse! Lykke til videre og kos deg med blomstene inne, ute og på bilder!!

  SvarSlett
 5. Dette må jo gå inn som tidenes Dahlia-år. Har vært kjekt å følge deg på prosjektreisen. Det ble jo riktig så mange skjønnheter av dem og med bred geografisk spredning:) Neste år blir de nok dobbelt så fine og store, også på balkongen! Jeg har kun ett mål for øye for mine knoller neste år; (hvis de ikke blir erobret av mus ila vinteren da....og det er å tilby dem SOL:)

  SvarSlett
 6. Hei! Jeg sådde også dahlia i våres, ikke egne frø som du har gjort. Det har vært et kjempespennende prosjekt. Åpnet kronbladene for å se fargen Av og til er jeg litt utålmodig.
  Det er utrolig hvor mange varianter det kan bli. Noen av dem ligner på dine Alle rakk ikke å blomstre, men knollene ligger i kjelleren.
  Fin onsdagskveld! Anne

  SvarSlett
 7. Så mange forskjellige det ble! Jeg har fulgt med på prosjektet ditt og vært spent på å se resultatet. Egentlig hadde jeg tenkt til å ta vare på georginefrø selv også, men så kom frosten meg i forkjøpet. Typisk!
  Til neste år skal jeg ikke være så kjapp til å knipe av visne blomster.
  Jeg håper du klarer å overvintre alle knollene dine. Jeg har erfaring med at det er enklest med de store. De tørker vel ikke så fort ut.
  Blir det noe særlig størrelse på knollene den første sommeren? Det hadde vært morsomt å sett bilde av dem også.
  Lykke til med kontorblomstringen :)

  SvarSlett
 8. Takk alle :) Så kjekt at dere henger med!

  Fagertun: Ja, det er jeg litt spent på også, tar bilde av "fangsten" når den er gravd opp!

  Stein: Så flott! Sender deg en PM!

  Jannibel: Sol er bra, men hadde det ikke vært for meldugg tror jeg faktisk de ville blitt en håndfull blomster her i skyggen også! Var kanskje ekstra nye fattigmannsol i år :)

  Anne Marit: Jeg tror vel kniping er bra hvis planten får nok lys og alt det der, men mine hadde det med å vokse horisontalt istedet for oppover, det ble bare kaos og unødvendig lang forsinkelse :)

  SvarSlett