lørdag 12. oktober 2013

Dele nå eller til våren?

Lykkekløveren (Oxalis triangulare) har gått litt for "lut og kaldt vann" i år. Den fikk ikke engang ny jord i vår, stakkars. Likevel har den greid seg helt fint innerst i den mørkeste kroken her på Skyggebalkongen.


Men nå er den blitt så pass stor at jeg tar hintet om at den sannsynligvis bør deles. Bør jeg gjøre det nå i oktober når jeg tar den inn, eller vente til våren? Da den kom inn i varmen for et år siden fortsatte den å komme med både blader og blomster, i hvertfall i noen uker - det var i november, så sesongen er nok ikke helt over ennå.

Tror jeg prøver litt deling til uken. Hvis hver stilk har en slags knoll, burde det vel være en nokså ukomplisert operasjon...

15 kommentarer:

 1. Jeg har delt mine på alle tider av året og det har alltid gått bra. Jeg har ikke hatt dem ute enda, det var en god ide! Men skal vente til neste sommer :) Tusen takk for hyggelig lesning og masse flotte bilder på bloggen din!
  hilsen Berit

  SvarSlett
 2. Min trenger også til deling. Jeg tror jeg venter til tidlig vår.
  Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 3. Men da får du flere potter å overvintre... :-) - sånn tenker jeg for det blir så trangt, men stakkars plantene blir ikke så fine når de har det trangt i potta.

  SvarSlett
 4. om du delar nu så vet jag också när det är bäst. jag har inte delat min ännu men jag har några i trädgården, där kommer det många blad från en knoll. ska bli lärorikt och höra från dig hur många det blir :)

  SvarSlett
 5. Så flott som kløveren din er. Min døde nesten, men den tror jeg fikk for mye vann.
  Nå har jeg satt den i dvale, og jeg krysser alt jeg har for at den kommer igjen til våren.

  Har du foresten blodbegerfrø til overs? Jeg fikk ingen fra min plante.

  Ønsker deg en fin søndag. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ser det er noen frøballonger i år, men de er mye mindre enn i fjor. Skal snart høste dem, og er det frø inni der så deler jeg gjerne :)

   Slett
 6. Ja, flere å overvintre, men de går jo under jorden så jeg regner med at de ikke trenger plass i vinduskarmen.

  Jeg har tenkt å t den en halvdelen me til feriehagen, men det har jo lite for seg før til våren. hmmm. Men nå ble jeg så nysgjerrig på hvordan knollene ser ut at jeg neppe greier å vente, hehe.

  God søndag!

  SvarSlett
 7. Lykke til, enten du deler nå eller til våren. Jeg har aldri hatt planten så jeg stiller meg på sidelinjen og lærer av andres erfaringer, før jeg evt anskaffer meg den selv ;)

  SvarSlett
 8. Jeg tenker automatisk vår for deling av planter, men jeg vet ikke hvordan det er med denne.

  SvarSlett
 9. Hei! Har ikke denne selv, så skal ikke gi meg ut på rådgivning. Eneste jeg har fått med meg et at den ser ut til å trives med å gå for lut og kaldt vann:) Har forresten hyllet deg i en sneglefri blodbegerpost:) Praktpetiniaen ser ikke ut til å ha noen umiddelbare planer om å slutte å blomstre!! Tusen takk Bille!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi oi, iler over for å beundre blodbeger :)

   Slett
 10. Hei, har du bestemt deg for kva du vil gjere med kløveren no? Tidlegare så har eg alltid hatt min i bed, så då var det ikkje noke spørsmål, eg tok knollane opp, la dei i ein posa og delte og planta dei ut til våren.
  Dersom du er interessert i frø av villgeorginene mine så gje ein lyd, i år kjem eg til å ta masse frø. Dei som eg sådde av eigenhausta frø frå i fjor vart iallefall flotte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Villgeorgine vil jeg jo gjerne prøve! Slenger en nattesen tur innom bloggen din også :)

   Slett
 11. Så kjekt med mange innspill! Jeg ser det er flere nettr nå med bare 2 grader, så jeg må nok ta potten inn. Så fr vi se hvor klåfingret jeg er. Det er mange stilker og jeg tror de er litt sprø, så mulig må jeg ihvertfall la planten roe seg litt før jeg deler.

  SvarSlett
 12. Ta potten med Oxalisen inn etter frosten, sett den kaldt. Vann den ca. 1 gang i måneden. Fiks deling og tjafs til våren. Det kommer jeg til å gjøre med min. Tror ikke jeg gidder å styre med den nå. Overlever gjør den uansett. Du kan også sette den lyst i oppholdsrom. Da vil den blomstre og være fin i noen uker for deretter og sakte sykne hen til du må sette den kaldt og tørt til våren.
  Det er en veldig fin bunndekker i potter. Spesielt de purpurfargede.

  Hilsen Hanne S.

  SvarSlett