torsdag 8. november 2012

Liljer på gang

I år hadde jeg liljer i feriehagen for aller første gang!

Jeg handlet 2 sorter orientlilje (Lilium orientale), nemlig 'Salmon Star' og 'Pimento', 3 løk av hver. Førstnevnte ble plantet i bed litt hver for seg, men for den siste havnet alle tre i samme krukke. Løkene kom nemlig i hus så sent som mai, og dermed ble de satt til driving på ulike måter.

Jeg synes jo selvfølgelig at resultatet ble praktfult! Neste år blir de nok plantet litt annerledes, men det så ikke ut til at 3 løk i trang krukke var noe problem.

Lilium orientale 'Salmon Star'

Lilium orientale 'Pimento'

Har forstått det sånn at orientliljer bør overvintres inne, men har også hørt at enkelte i Rogaland overvintrer dem i bedet. Jeg får vel sikre back-up, og gamble litt etter hvert.

Forresten har jeg allerede sikret meg, d.v.s. hvis forsøket ender godt til slutt. Tok nemlig løkskjell av begge sortene, og fikk ca 10 småløker av hver. Nå er ikke dette eksklusive liljer akkurat, så 3 års ventetid på blomstring er sikkert ikke verdt de tierne man sparer, men sånne prosjekter er jo veldig artige!


'Salmon Star' kom med småblader ganske kjapt, mens 'Pimento' utelukkende vokser under bakken. Det blir spennende om jeg greier å holde liv i disse små gjennom vinteren.

Og så ble det så klart handlet inn flere liljer i september! Bl.a. Lilium regale, Lilium asiatic (rød) og Lilium asiatic (orange). Dessuten Hyacinther, Allium caeruleum, og noen Narcisser. Bortsett fra Narcissene som skal erstatte Georginene i det nye georginebedet, kom alt i jorden i september. Hele to måneder etterpå husker jeg jo ikke hvor jeg har plantet alle, men håper det finnes notater i feriehuset...


 Nå er jeg klar for en kjapp tur til feriehagen igjen. Etter 2 måneder husker jeg knapt hva som skjedde der i sommer, det virker så lenge siden. Det blir spennende å grave opp georgineknollene, håper de har tålt de få frostnettene som har vært, kanskje jeg skal være mer bekymret for regnet. Men noe må da ha greid seg, og dessuten satser jeg jo på å finne noen frø sånn at det store Georgineprosjektet kan starte til våren :-)

6 kommentarer:

 1. Liljer er flott! Jeg overvinter mine orientalere ute i H3 uten problem. Asiater klarer seg fint ute i potter.

  SvarSlett
 2. Flotte Orientliljer du har fått deg, spennende med liljedyrking. Jeg har satt liljeløker i potte på verandaen og håper det går bra.

  God tur til feriehagen!

  SvarSlett
 3. Jeg har overvintret L.orientale i grenselandet mellom 3 og 4 i flere år Bille.

  SvarSlett
 4. Altså, den 'demens' som drabbar ivriga hageentusiaster är vida utbredd skulle jag vilja säga, känner gott igen symptomen...
  Liljor är stiliga, dom två du viser ser misstänkig ut som några jag har sedan flera år ut hela året på Konnerud (h4) och dom klarar sig fint.
  Så kul med egendrivna små lökar. Jag har aldrig försökt. Nu fick jag lust, är det svårt? Det kan ju hända det fortfarande finns några liljeløkar kvar i butiken :)

  SvarSlett
 5. Det er jo spennende når man får til noe på egen hånd da!! At ikke alt kommer fra hagesenteret:) Lykke til med de små :)

  SvarSlett
 6. Takk for kommentarer! Nå har jeg vært en tur i feriehagen, og tok inn 'Pimento', men lot 2 av 3 'Salmon Star' stå igjen ute. Så får vi se... er egentlig litt spennende å prøve og feile, selv om det blir noen tap underveis.

  SvarSlett