onsdag 6. juni 2018

Forsommer i feriehagen

Det har vært en fantastisk start på sesongen, og selv om det er veldig tørt greier de fleste plantene seg bra. Det vil si, de som overlevde fjorårets flom tåler sannsynligvis det meste. Jeg har ikke ferie, men er innom en tur for å ta det viktigste av luking, prikling og planting. Jeg vet jo at neste gang jeg er innom vil alt ugresset ha tatt overhånd igjen, men sånn er det med avstandshaging.


Varmen gjør at mange planter blomstrer kort og hektisk. Orientvalmuene står flotte nå. De skulpturelle stenglene er nesten like flotte som selve blomstene. Kjekt å se disse i blomst, for ofte får jeg bare med meg at den siste blomsten faller til bakken. De står ganske kort i år, antar at det skyldes tørken.


Det er sol i hagen det meste av dagen, hele uken lang. Kjekt å ta en økt akkurat når det passer, uten å tenke på vær og vind.


Det er ikke så mye farger ennå, men akeleiene er flotte i år, og blomster rikt. Den rosa er en fylt Klematisakeleie.


Og denne er en som har sådd seg selv og i år er blitt ganske stor.


Syrinene har mindre blomstring enn vanlig, men fluffy og sommerlig blir det jo uansett. Jeg angrer ennå på at jeg har plantet nye kultivarer istedet for de gammeldagse som jo dufter mye bedre. Tror likevel ikke at jeg skal plante flere busker i hagen.


Jeg har flere sorter dagliljer, flere sådd fra frø. Noen av dem er ekstra blomsterrike i år, mens andre knapt har satt knopper. Det er neimen ikke lett å forstå hva som trigger hva...


En av årets gleder er en gruppe Primula som ble sådd i fjor og som inntil videre får pynte opp i sørenden av georginebedet. Det er blomstring på gang, og det er kjekt med Primula som blomstrer til litt ulike tider. Denne er jeg ekstra spent på fordi jeg ikke er sikker på verken farge eller høyde. Det ser ut til å bli litt rødt...


Allium har jeg en del av, Pipeløken over er den mest spennende. Jeg spiser den når jeg kommer på det, men må innrømme at den stort sett får stå i fred.


Gressløken pynter godt opp nå som den blomstrer. Tuene har stått så lenge at de er begynt å breie seg litt, og jeg skal nok fjerne noen av dem, men ellers synes jeg det er rart at ikke flere har blomstrende gressløk i staudebeddet :)


En hovedoppgave nå har vært å sette georgineknollene. Jeg fordriver dem ikke, men planter ut i slutten av mai. I år kunne det vært gjort mye tidligere. Selv om det er lite snegler, tok det ikke mange timene før det første skuddet var spist opp, så nå står krukkene under oppsyn på en terrasse. De greier seg bedre mot sneglegnafs når stenglene har blitt kraftigere.


Flere sorter takket for seg i fjor da det var altfor vått. Trist å ta farvel med favoritter, men når den overvintrede knollen veier type 2 gram, skjønner også jeg at det er bedre å fokusere på de som faktisk greide seg. Det er de lave sortene som har klart seg dårligst, jeg kjøper nok inn erstatninger etter hvert, men det har ingen hast.


Og så senker forsommernatten seg over feriehagen. Nå returnerer jeg snart til Skyggebalkongen. Det blir farlig spennende å sjekke hvordan alle plantene har greid seg i 2 uker uten vanning i 30 grader. Det blir nok snørr og tårer og noen dramatiske forsøk på livredning.

Akk ja, umulig å være to steder samtidig, og enda vanskeligere er det å forutse intens sommer allerede i mai...

4 kommentarer:

  1. Så godt det må kjennes å smake på forsommeren i feriehagen. Den ser da ut til at den tar sitt ansvar så godt den kan, i ditt fravær. Ikke for å være stygg, men det gir meg en slags trøst at også du kan være uheldig med georgine knollene dine. Håper du tilgir meg for det:) Hvis du ønsker det, så kan vi veldig gjerne gjøre avtale om vanning på balkongen din når du er borte. Det gjør jeg med glede. Jeg kikket opp der i går og så en blid og fornøyd Petunia. Håper resten ikke hadde lengtet i overkant.
    Jannicke

    SvarSlett
    Svar
    1. Ah, så godt å vite at noen passer på :) Tipper det var kjempekjekt å bli vinket til av blide Petuniar :) Takk for vannetilbudet, skal huske det, men stort sett går det sånn ca bra.
      Og ja, jeg var veldig uheldig med dahliaene i fjor, mange råtnet av alt regnet, eller ble spist opp fordi det aldri var tørr nok jord til at sneglene holdt seg unna. Noen få kom i blomst, men blomstene ble spist opp av rådyr. Så, det får gå over i historien som den uheldige sesongen. I år skal det bli andre boller! :)

      Slett
  2. Nydelig blomsrting! Jeg fordriver georginene for å få litt stengel på dem før de settes ut. Så Så limer jeg kobberbånd rundt alle stenglene. Det hindrer sleipingene i å klatre opp! Må bare passe på at naboplanter ikke kommer for nær og kan brukes til stige. Klarer jo ikke å la vær å ha disse fantastiske plantene, selv om de er nr. 1 på visse skadedyrs matliste.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Kantbånd på stengelen har jeg ikke hørt om! Så flott at det funker! Jeg har et stort dahliabed som stort sett får stå i fred, mens i andre bed er det snegler. Trtor det har litt å gjøre med jordforhold og naboplanter og sånn. Skal blogge litt om det, for jeg har flere teaorier om hvorfor dahlia stort sett får stå i fred i hovedbedet.

      Slett