søndag 14. februar 2016

Ny sesong i anmarsj - iris og dagliljer

Hver nye sesong starter gjerne med noen frø og en såpotte, men i år blir det litt annerledes. Så jeg starter likegodt med fjorårets midtsommer i feriehagen, for i år må jeg planlegge diverse tiltak. Hagen har utviklet seg de siste ti årene, mye til og fra rent fysisk, men også mentalt. Enkelte år tenker jeg nesten ikke på annet enn plantene i hagen, men andre sesonger går det mest i å nyte.

Hagen er ikke så stor og det finnes heller ikke uendelig mange planter der. Men etter hvert som årene har rast avsted har det samlet seg endel oppgaver likevel, særlig flytting og deling av stauder. Typiske oppgaver som er stor stas når man er i hagemodus, men som ellers blir utsatt og utsatt fordi det jo finnes morsommere oppgaver i en hage - som å prate med humlene eller å fotografere.


Enkelte bed bør jeg jobbe litt med i år. For ca fire år siden laget jeg et nytt bed hvor jeg stort sett plantet iris og dagliljer, tre sorter av hver. Bladverket har omtrent samme fasong, og rådyrene har beitet ned enkelte planter tidlig i sesongen, men i fjor fikk visst alle stå i fred.. Kanskje det blir mindre interessant når det er blitt tettere mellom plantene, og det nesten ser ut som kraftig gress?


I fjor ble det blomsterrikt som aldri før. En naturlig konsekvens av at rådyrene ikke forsynte seg, men også fordi plantene er blitt større og videre.


Iris ber seg i en slags sirkel, når tuen har noen år på baken fyller den godt opp. Men desto mer de vokser, jo nærmere rykker behovet for deling. Jeg har delt dagliljer tidligere (et annet bed), men aldri iris. Har lest at hvis man venter for lenge blir oppgaven vanskeligere fordi knollene (rhizomene) blir hardere.


Etter hvert som bedet fylles, blir jeg stadig mindre sikker på at det var smart å blande iris og dagliljer. De vokser på ulikt vis, og hvis rotknollene begynner å flørte med hverandre, gir jeg kanskje meg selv merarbeid med tanke på deling. Kanskje jeg heller bør holde dem til hver sin ende av bedet, istedet for å blande?


Men det er jo uansett tre sorter iris og tre sorter dagliljer i bedet, så underjordisk flørting blir det kanskje uansett. Må jeg bare la det stå til, og miste litt kontroll på hvilken rot som er hvilken sort?

I alle fall, dette bedet blir en av årets oppgaver. Jeg ser for meg at jeg graver opp alle plantene i sommer, deler og planter på nytt. Det bør vel gjøres etter blomstring. Så kan det samtidig utvides med den obligatoriske desimeteren som enhver hageeier stjeler fra plenen så snart anledningen byr seg.

Noen som har erfaring med å blande dagliljer og iris? Eller med å drøye lenger enn fire år før plantene deles - blir jobben mye tøffere?

16 kommentarer:

  1. Fine iris. I mars skal vi ha besøk av Henry Tendenes fra Hageselskapet, som skal snakke om nettopp iris og liljer, gleder meg for det er planter jeg ikke kan noe særlig om.
    Hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er kjekke planter med utrolig stor variasjon, så det er lett å bli inspirert. Kanskje du må ha flere iris etter det foredraget :)

      Slett
  2. Fine bilder av iris og dagliljer.
    Får håpe rådyra er greie i år:-)
    Vi deler nok iris og liljer annet hvert år, noen liljer nesten hver år...
    Lykke til.

    SvarSlett
    Svar
    1. Oi da, tenkte jeg det ikke. Jeg ligger allerede på etterskudd! Her må jeg legge en litt bedre plan, og ikke bare for i år... takk for innspill!

      Slett
  3. Det var mange fine og ulike Iris du har i feriehagen. Kjekt med planlegging av utbedring av bed. Selv har jeg ikke delt mine iris.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hm, da er jeg jo ikke den eneste som lar det vokse å gro uten altfor mye innblanding. Tror det bør gjøres iblant, men så lenge plantene holder seg fine har det kanskje ingen hast.

      Slett
  4. De har så likt bladverk, at jeg ikke ville ha plantet dem sammen, men hatt noe med helt annerledes bladverk imellom. Men det er nå meg... Irisene bør deles når de danner "hull" i midten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det var egentlig bevisst at jeg plantet de sammen, nettopp fordi de har likt bladverk, pluss at iris og dagliljer gjerne blomstrer til litt ulik tid. Jeg tenkte at hvis jeg plasserer noe annet innimellom må jeg rydde og dele mye oftere, tror ikke iris er en grei nabo for alle. Men bedet har litt andre planter i forkant og bakkant, og det er blomstring fra vår til høst, er ikke fult så ensformig som det nok høres ut.

      Slett
  5. Hei! Hvor kompakte røttene blir avhenger av hva slags iris det er. Har mest erfaring med sibiriris. Har latt det gå mer enn 4 år uten problemer med deling. Tror nok jeg hadde planta iris og liljer hver for seg, hvis det er vanskelig å se hva som er hva, når du skal dele.
    Iris er vakre planter.
    Alt godt! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tips! Jeg tror vel at årets prosjekt gir meg mye nyttig kunnskap. Hvis det er ukomplisert å dele nå, så kan jeg vel vente like lenge til neste opprydding. Har mest lyst til å dele nå i vår, men sesongen blir vel mer blomsterrik hvis jeg venter til etter blomstring.

      Slett
  6. Akk ja, der sa du noe! Jeg har også en jobb å gjøre i sommer, og har relativ liten hage som deg. Jeg har et langt bed med alle mulig slags planter som ikke er blitt som jeg ønsket. Noen er blitt altfor store, og andre igjen forsvinner i villnisset! Jeg tenkte også å grave opp plantene og plassere dem på nytt.
    Det blir litt av en jobb, men bare resultatet blir bra så.....
    Iris har jeg ikke prøvd å dele, men har fire store tuer som bør deles!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Egentlig så føler jeg at jeg svikter litt som hageglad når jeg kan gå en hel sesong uten å endevende et eneste bed. Har jop inntrykk av at alle andre graver og deler og flytter hver eneste uke, da var det litt fint å høre at du lar det skure litt iblant, du også, hehe. :)

      Slett
  7. Akk ja, har ett sibiririsbed som det skulle vært røsket opp i. Rotstokkene blir steinharde, men man får dem jo opp. De skal ha sol på rota for å blomstre, sies det. Blir det for tett blir det lite sol som når ned. Dagliljer har jeg på andre året nå, og er veldig spent på om de vil blomstre i år. Mine står ikke i samme bed.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg får vel finne fram en sag hvis det blir for harde rotstokker. Men håper jeg slipper virkelig tøffe tak :)

      Slett
  8. Hei Bille.
    Flotte iris og bladliljer du har :-) Jeg har ikke delt mine iris ennå, selv om jeg har hatt dem i bedene mine opp til fem år alt. Jeg tror det kommer veldig an på hvilken type, lys, jordforhold og hvor ofte de får vann. HOs meg står de stort sett solrikt i sandjord. Siden de aldri blir vannet, så vokser de sakte. Jeg prøver å sørge for at røttene på mine iris germanica får sollys på sommeren. Når det blir mindre lys på røttene vil jeg dele dem. Mine hemerocallis blir som oftest spist opp av vånd, så de får jeg nesten aldri sett i blomst :-(
    Lykke til med dine iris og dagliljer i sommer! :-D

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Da er jeg heldig som ikke har vånd, men rådyr og kanskje hare gnafser jo litt. Det mest ergerlige er imidlertid når en larve gnager over en flott blomsterstilk som står i knopp. Hadde den nå spist blomsten, men det er jo rent hærverk... Jeg får blogge litt om hvordan det går med deling og omplanting senere i sommer :)

      Slett