onsdag 20. november 2013

Frø fra balkongen

På en liten balkong er det lett å tenke at jeg trenger så få planter at det er like greit å kjøpe fedige sommerblomster til våren. Men for meg består balkonggleden vel så mye i å dyrke fram ihvertfall noen av plantene, som å ha en flott og blomsterrik balkong. Det er spennende å følge spiringen, og ekstra artig blir det om frøene er høstet på Skyggebalkongen. Fra plante til frø, til plante igjen, binder sesongene sammen og gir minihagen en ekstra dimensjon. Tenk om jeg kan få til en evig runddans med utvalgte plantesorter som jeg vet vil trives!


Årets Blodbegerplanter (Rhodochiton atrosanguineum) var fra frø som ble høstet på balkongen i 2012. Da hadde jeg pollinert manuelt, og fikk 1-2 skikkelig oppblåste frøballonger. Pollineringen i år ga ikke helt samme resultat...


Jeg pollinerte flere blomster - kan jo være greit å ha noen frø til overs til nødne medbloggere, men bare noen av de begynnende frøballongene så ut til å utvikle seg, de andre tørket inn. Og de det ble noe av, ble veldig små sammenlignet med 2012.


Men noen frø ble det da til slutt, så jeg antar at neste generasjon er sikret. Det blir ikke så mye å dele av, men jeg kommer tilbake til frøoverskudd i et senere innlegg.

Fin uke videre til deg!

4 kommentarer:

 1. Gratulerer med frøfangsten! Det er moro med helt egne planter - et eget økosystem på balkongen.

  SvarSlett
 2. Det ser absolutt ut som du har fått igang en fin runddans Bille:) Få frø kan også gi god spiring vet du. Ha fine dager! Hvis du vil ha frø til sommerhuset ditt, så har jeg orange kjempevalmue, rosa og hvit moskuskattost, tagetes Linne og stokkroser i miks farge. Bare å gi lyd, så kaster jeg det over fra min til din balkong:)

  SvarSlett
 3. Om en ser for seg alle frøene i den skålen ferdig utvokste... så skulle de fort vekk dekke mer enn én balkong tror jeg ;)
  Så morsomt og givende at du klarer å holde planter i gang år etter år på den måten! Imponerende og inspirerende:)

  SvarSlett
 4. Jeg driver og stjeler noe fra deg: Jeg liker så godt hvordan du har ordna etikettene. Så den ideen driver jeg og stjeler nå. Jeg håper det er greit? Det er så flott med alle planteslektnavnene for seg og andre etiketter for seg. Jeg har ikke funnet andre måter enn dette - å skille etikettene på.

  SvarSlett