lørdag 27. desember 2014

Vanningsassistenter til jul

Jeg nyter noe stillere romjulsdager, og da passer det jo fint å dele en av årets nyttige julegaver. Ypperlig hjelpemiddel for enhver balkong eller terrasse med krukker og plantekasser! Du ser sikkert hva det er...


Spydene skrus på en flaske med vann, og så stikkes spydene ned i krukken og sørger for jevn vanning helt til flasken er tom. Neste sesong blir det en del forandringer her på Skyggebalkongen (mer om det på nyåret), og da blir det ekstra nyttig med vanning.

Tidligere har jeg brukt flasker satt opp ned, men uten spyd. Da har det vært litt trøblete å få flaskene til å stå stødig, fordi de jo måtte lenes mot noe. Med spydene kan de stå rett opp uten støtte (regner jeg med). Så gjelder det å ha store nok krukker sånn at spydet ikke ødelegger for mange røtter. Kanskje jeg skal sette dem ned i jorden allerede når jeg planter ut, så blir hullet formet før plantene vokser seg til.

En annen fordel med spydene er at vannet tilføres et stykke under overflaten. Med flaske som ikke ble stukket noe særlig ned i jorden, tipper jeg at ikke alt vannet rakk å trekke ned til tørste planterøtter før det fordampet. No more!

Jeg må vel legge til at giveren er langt over snittet planteinteressert, og vet hvor skoen trykker - takk for gaven! :)

Og god romjul til alle - også til deg som ikke har begynt å bekymre deg for neste sesongs vanningsutfordringer helt ennå :)

onsdag 24. desember 2014

Julehilsen fra skyggen

Lite tid til å skrive, heller ikke så mye tid til å surfe etter annet enn tips og oppskrifter som er viktige i øyeblikket fordi oppskriftslappen fra i fjor nok ligger i julepynten som ennå ikke r pakket ut. Sånn er det hver jul, og sånn skal det være :)


Men nå ringes snart julen inn, og det blir rolige dager hvor baksten skal nytes og kontakter pleies. Da blir det også tid til å surfe litt rundt på hagebloggene. Det gleder jeg meg til, for nå nærmer det seg jo ny sesong og det er tid for å hente både inspirasjon og kunnskap hos dere alle!

Ønsker deg en gledelig jul!

torsdag 18. desember 2014

Stell av juleplantene

Så raser dagene avgårde og juleplantenes innrykk er godt og vel i gang. Og da får det vel bli en bloggpost i år igjen om stell av disse levende gjestene våre.

Selv om du ikke har planer om å beholde juleplantene til evig tid, er det jo kjekt om de trives godt de ukene du har dem på besøk. For eksempel blir plantene mindre glade for å fryse på vei fra butikken og hjem til deg, generelt bør de ikke utsettes for temperaturer under 15 grader. Også greit å huske på hvis du skal gi bort juleplanter, som mange jo har som tradisjon i disse dager.

plantesentralen.no finnes en grei oversikt med info og tips om de mest brukte: Julestjerne, juleglede, azalea, amaryllis, svibel og julekaktus.


Ønsker deg en god og ikke minst trivelig innspurt fram mot jul! Nesten en hel uke igjen, og den går vel omtrent like fort som den pleier :)

onsdag 10. desember 2014

Så vakre når de sover

Det er ikke mye der ute som er grønt i disse adventstider. Og ikke er det noe særlig lys der ute heller, nå som vi nærmer oss årets aller mørkeste døgn.

For det er mye som sover akkurat nå. Fra bedagelig nedstressing til dyp dvale. Så praktisk at de sover mens det uansett er kaldt og mørkt!


Også gresset tar seg en pust i bakken. Noen dager er det hvitstripet av rim. Da er det ekstra gøy å ta en tur i parken og løpe gjennom det stripete landskapet, i tunge sko. Og brått kommer litt dårlig samvittighet - det var visst noen som skrek - Au!


Og noen har latt seg pynte, som om det var et likskue. For det finnes jo ikke lenger noen inni der, borte vekk! Når våren kommer er det bare muld tilbake. Trodde du - ha! For muld har kraft. Muld kan bli til noe fint som du ikke ville vært foruten!

Om bare fem-seks måneder...

Nyt adventsdagene så lenge!

mandag 1. desember 2014

Litt om trepleie og sånn

Det vokser ingen trær her på Skyggebalkongen. Jeg må nok innrømme at jeg faktisk har sådd trær her tidligere, men får vel være fornøyd med at de ikke vokste opp ;)

Nede på bakkenivå står det derimot flere trær, poppler tror jeg det er, og i forrige uke dukket gartnerne opp som hver høst beskjærer trærne. Siden det jo ikke er så mye å blogge om fra en balkong i desember, rotet jeg fram kamera i en fart, gjemte meg bak potteplantene og knipset i vet. Jeg ble litt forfjamset da blitzen gikk av på første forsøk, men heldigvis stod de uniformerte med ryggen til ;).


Har du en hage så har du sikkert også noen trær. Og da kan det jo tenkes at du trenger å kutte litt her og der, enten nå eller til våren. Og hvis du ikke skal beskjære noe som helst, synes du kanskje at trær er flotte og viktige - vi er greier oss faktisk dårlig uten trærne!

Jeg fant et fint og informativt hefte på nettet som tar for seg byens trær, kanskje noe å kose seg med mens du nyter kaffen din og sesongens første småkaker? Klikk her for å se...