lørdag 31. januar 2015

Sort hvitt på balkongen

Ja, det går vel mest i sort hvitt i hagene også nå for tiden, selv om det finnes vintergrønne blad her og der.

For meg er januar en god hagepause. Riktignok gløttes det litt i frøkataloger og hagebøker, men aldri med noe større mål. De siste par årene har jeg ikke kjøpt et eneste frø, for i feriehuset bygget frølageret seg voldsomt opp det året jeg gikk helt av hengslene og handlet frø i hytt og pine. Det gjenstår noen frøposer før jeg kan konkurrere med frølageret på Svalbard, men så har jeg i tillegg frø fra både feriehagen og Skyggebalkongen, noe som Svalbard definitivt ikke har ;).

Ennå er det tid nok til å stratifisere frø. Her er såpottene fra i fjor med snødyne.

Hver vår blir det lagertømming for enkelte sorter, og noen av de pottene spirer ikke i det hele tatt, mens andre nærmest gir en eksplosjon av herlige, små frøplanter som legger føringen for sommerblomstbeplantningen den sesongen. Etter hvert som hagen fylles med flerårige planter som jo skal deles og flyttes på, for ikke å nevne at Dahlia-samlingen vokser år for år, har jeg mindre behov for å detaljplanlegge frøsåingen. Det har m.a.o. blitt mindre mengder, og det er ikke nødvendigvis så dumt ;).

Her på balkongen skal jeg ha sådag i dag. Jeg har ennå ikke sjekket hvilke frø jeg har liggende - det er neppe så mange sorter, for frølageret befinner seg jo i feriehuset. Blodbeger skal i alle fall i jorden i dag, for den trenger lang tid og jeg pleier å så 1. februar (vet at andre starter minst 4 uker tidligere). Og så har jeg frø av noen trær og busker (!) som får bli et slags eksperiment her på balkongen i år.

Jeg får komme tilbake til en kort såliste når jobben er gjort. Da bør jeg i det minste ha litt bedre oversikt :)


fredag 23. januar 2015

Skulpturer i Botanisk hage - Kunnskapens eple

For noen uker siden startet jeg en liten serie om de mange skulpturene i Botanisk hage i Oslo. I jubileumsåret 2014 fikk hagen mange nye pileskulpturer, bl.a. Kunnskapens eple.


Også denne er laget av den britiske kunstneren Tom Hare, som tidligere har hatt stor suksess med figurene sine i bl.a. Royal Botanical Kew Gardens i London (2013).


Pileskulpturen er laget i tørket mandelpil, og det var neppe gjort over natten. Det er artig å studere figuren fra ulike vinkler, for det dukker opp nye, myke linjer og kurver alt etter hvor man står og hvor lyset faller.


Som symbol synes jeg Kunnskapens eple kobler det botaniske i hagen til universitet (UiO) som har utviklet og drevet hagen i 200 år, på en god måte.


Og det er heller ikke tilfeldig at eplet er halvt. Den andre halvparten befinner seg nemlig i kunnskapens borg, nærmere bestemt på Frederikkes plass på Blindern.


I bakgrunnen skimtes Munchmuseet. Eplet finner du like ved Urtehagen.

Ha en herlig helg!

mandag 19. januar 2015

Jeg fant allikevel

I fjor ryddet jeg i kjøkkenskapet. Det hadde samlet seg opp noen frø her og der - i eggeglass, småskåler og syltetøyglasslokk. Ingen av frøene var merket, og det eneste jeg visste sikkert var at de nok hadde ligget på lur mer enn én sesong. Alt ble sådd i samme potte for liksom å gi frøene en aller siste sjanse.

Og så lovet jeg meg selv at jeg aldri mer skulle nappe med meg frø som skulle havne i kjøkkenskapet.

Men hva skjedde nå i julen? Joda, i kjøkkenskapet fant jeg jammen noen frø i et eggeglass! De må ha havnet der på mystisk vis i løpet av høsten.


Men merkelapp? Nei. Hukommelse? Nei, ikke det heller.

Så jeg vet ikke hva dette er, bortsett fra at det er såpass stor sjanse for a de er spiredyktige, at jeg skal så dem innen januar er omme. Det er sikkert staudefrø, og det kan vel tenkes at de har godt av noen kalde vinteruker ute på Skyggebalkongen.


Jeg blir overrasket hvis det er Klematis, jeg har nemlig sådd Klematis tidligere og det var ikke så kjapt og greit å få til at jeg prøver igjen sånn på måfå. Men hva annet kan det være?

God mandagskveld!

torsdag 15. januar 2015

Gråværsdager, kom tilbake!

Det er så stille på balkongfronten, at jeg sitter her og lengter tilbake til sommerens gråværsdager! Enten det plasket ned, eller som i fjor, ikke kom en eneste regndråpe, men vinden hastet gjennom feriehagen og gjorde utejobbing litt mindre lukrativt. Regn og vind står ikke øverst på ønskelisten den dagen men skal ut for å jobbe i hagen, men sånn i ettertid... midtvinters?


Enkelte sesonger har det vært perioder med ordentlig trist hagevær, men hva så? Det var jo sommer! Det var grønt og etter hvert eneste regnskyll luktet det himmelsk av moder jord! Sånne inntrykk må vi greie oss uten nå i januar.


Dagens bilder er fra siste sesong, like før dagslyset omtrent forsvant midt på dagen. Kanskje var det sesongens eneste regnskur som truet, men som gled forbi. Mulig regn på en knusktørr sommerdag er en stor begivenhet for en bekymret hageeier, ikke rart om man løper ut med fotoapparatet, da!


Jeg synes det er flott med blå himmel, men truende mørk bakgrunn setter plantene i et helt eget lys, bokstavlig talt.


Og jeg tror faktisk det kom en skur den dagen, i alle fall noen dråper....

Nyt torsdagen din!

tirsdag 6. januar 2015

Skulpturer i botanisk hage - Steinsopp

I dag er det trettendedagen og julen skal ryddes bort. Men jammen er det mye annet som skulle vært ryddet opp i også, bl.a. mange bilder fra i fjor...

Jeg hadde en trivelig fotorusletur i botanisk hage i desember, med tanke på et innlegg før jul om pileskulpturene, men så ble det altså jul før jeg rakk å sukke. Jeg har lenge hatt lyst til å vise dere skulpturene i den flotte hagen, med litt historie attåt, så da kan jo dette innlegget bli det første i en liten serie framover.


I 2014 jubilerte Botanisk hage i Oslo - det var 200 år siden hagen ble grunnlagt. Det skjedde mye ekstra i jubileumsåret, bl.a. ble hagen pyntet med mange pileskulpturer. Figurene har stort sett utgangspunkt i botanikkens verden, og ellers har de det til felles at de er store og mange hakk over mitt erfaringsnivå fra i sommer :)

Blant favorittene mine, som jeg har gått og tittet litt på gjennom hele jubileumssesongen, er disse flotte steinsoppene. Den største er minst halvmeteren høyere enn meg, og selv om jeg er fullt utvokst i både høyde og omkrets blir jeg ganske puslete når jeg rusler mellom disse.


Det er den britiske kunstneren Tom Hare som står bak pileskulpturene. Han har tidligere hatt stor suksess med skulpturer vevd i tørket pil i Royal Botanical Kew Gardens i London (2013).


Tom Hare skapte skulpturene vinteren 2013/14, og fullførte installasjonene i Botanisk hage på Tøyen i mai. I alt er fem installasjoner spredt omkring i hagen, og om du ikke har anledning til å gå innom, vil du få se de andre her på bloggen framover.


Organisak materiale som tørket pil varer jo ikke evig, men skulpturene er solide og de bør vel kunne holde seg severdige i en håndfull år. Kanskje skifter de glød og karakter etter hvert som tidens tann påvirker det estetiske? Kanskje får de tiltagende grønnskjær etter som hagen selv setter sine spor?


Mon tro om ikke Botanisk hage kan skryte av å ha landets beste insektshotell? Hvis jeg var en marihøne ville jeg valgt kvistværelset der oppe til høyre :)

Det finnes mange flere pilfigurer i botanisk hage, men siden det ble mange bilder får du se resten utover vnteren.

Tom Hare's blogg finner du her.

fredag 2. januar 2015

Tilbakeblikk 2014

Ny kalender, snart nye sålister - og Godt nyttår!

Vinteren er ikke akkurat en aktiv periode her på Skyggebalkongen, men når røyken fra nyttårsrakettene har lagt seg og jeg innbiller meg at jeg allerede kan merke at dagslyset gjør mer ut av seg her i skyggen, skal det nok bli fart i forventningene. Jeg har tidligere nevnt at det blir en annerledes balkongsesong i 2015, men det må jeg fortelle mer om senere.


Akkurat nå kan det være vel så greit å oppsummere fjoråret. Ingen lang balkongkavalkade, men noen notater i margen i tilfelle jeg trenger det senere. Årene går jo litt i ett på balkongen, jeg går ikke akkurat rundt og husker hvilken plante som blomstret først, eller om årets balkongokkupanter het lus eller kvitefly.

2014 var ikke noe stort balkongår, jeg ble rett og slett ikke helt revet med. Det skyldes vel et kjedelig valg av planter, men kanskje også litt manglende entusiasme hos balkongeieren. Høydepunktene manglet, det var ingen planter som ble dobbelt så store som forventet men som aldri kom i blomst. Ingen rariteter som krevde minst to inspeksjonsrunder daglig. Når beplantningen i hovedsak består av inneplanter på sommerferie og et lass av Petunia, forsvinner spenningsmomentet som er ganske viktig for meg uansett hvor frodig det ser ut på bildet over.

Jeg pleier å si at resultatet er ikke så viktig, hvis det bare er noe å vente på.

I år kom dessuten okkupantene tidlig; Petuniaene ble dekket av lus rett før jeg dro til feriehagen i juni, og da jeg returnerte var naturligvis slaget tapt.

Villgeorginene holdt seg ganske fine i skyggen, men kom aldri så langt som ved det store georgineprosjektet i 2013 - da ble det ihvertfall en god del knopper. Så nå har jeg lært (tror jeg): Ingen skyggegeorginer i 2015.

Blodbegeren blomstret endel, men jeg synes den har vært frodigere tidligere år. Sensommeren ble reddet av standhaftige Pelargonium 'Dronning Ingrid' - litt kjedelig men til å stole på!



Til alt overmål var det nettopp i år at jeg fikk hyggelig pressebesøk på balkongen! Selv om jeg syntes det var en ganske middelmådig sesong, viste det seg at de tross alt besøkte balkongen på best tenkelige tidspunkt. Man kunne lese om Skyggebalkongen i bl.a. Moss Avis, Fredrikstad Blad, Sogn Avis og Drammens Tidende for å nevne noen. Litt rart, men ganske fjongt, så klart!

Nå går jeg i tenkeboksen for å pønske ut noen rare greier for kommende sesong. Det må være minst ett prosjekt med uvisst utfall, ellers blir det rett og slett ikke noe stas :)

Var du fornøyd med sesongen din - balkong eller hage?