søndag 31. august 2014

Leve Dronningen!

Ja, nå som vi takker farvel til august er det faktisk ikke så mye annet som lever gode dager her på Skyggebalkongen. Sesongslutt kom tidlig i år, sånn er det bare.


Men Pelargonium 'Dronning Ingrid' har det fortsatt tålig bra. Ikke fryser hun på tærne, ikke maser hun om drikke selv om jeg skulle ha glemt henne i noen dager lengre enn planlagt, og ikke bråker hun heller der hun sprer glede med sine relativt behagelige rosatoner og friskt grønt. Grei dronning, det der!


Ja, det finnes jo ikke bare én dronning på balkongen i år, de er jo så lette å stiklingsformere. Hver vår når de får ny jord og klippes ned blir det rikelig stiklingsmateriale. Derfor har jeg allerede 2 på balkongen og 2 til inne, pluss flere i krukker i feriehagen. Alle kommer fra samme opprinnelige plante, som naturligvis kom i hus som en stikling fra en venn.

Blomstene holder seg fine lenge under tak her i skyggen. Våte dager påvirker ikke høyhetene, og vind er det heller ikke mye av. Greit dronningvær, med andre ord. Jeg stresser heller ikke med å fjerne småslitne blomster, ihvertfall ikke så lenge det er overvekt av friske blomsterblad, da er det viktigere å fjerne de eldste bladene etter hvert som de blir stygge. Hm, ordet overvekt er kanskje et litt feil ord å bruke om disse dronningene, de har faktisk nokså små potter og blir ikke større enn ordinære stueplanter. Dessto gledeligere at de blomstrer så rikelig i år.

Har du en dronning eller to på lur?

Fin søndag til deg!

lørdag 23. august 2014

Den kjipeste uken i året

Jo, jeg finnes fremdeles, og etter en ikke-planlagt bloggepause er jeg tilbake! Men det er litt som om gutsen forsvinner når jeg returnerer fra feriehagen til Skyggebalkongen etter hovedbolken av ferien. Fram til avreise var alt friskt og fint her i skyggen, men etter et mye frodigere opphold i feriehagen er luften gått litt ut av balkongballongen ;)


Og jeg skylder ikke på varme og tørke. Selv om det har vært supersommer har plantene greid 2 varme uker ganske bra. Nettopp det er en stor fordel med balkong i skyggen, du unngår at krukkene kokes i solsteiken, og fukten holder lenge.

Nei, det er rett og slett balkongsesongen som er litt på hell. Særlig tydelig i år fordi jeg satset så hardt på selvsådd Praktpetunia, som ble angrepet av lus allerede midt i juni. I tillegg er det noe med sommerblomster, de har sin tilmålte tid og det er vel grenser for hvor mange nye blomsteremner hver plante kan makte å produsere. Voksekraften skal jo uansett avta litt nå som vi er i siste del av august - lus eller ikke. Og sist men ikke minst; i skyggen svekkes nok dagslyset enda mer enn hos på solsiden.


Så, her er det bare å rydde opp! Flere krukker har ikke verneverdig innhold overhodet, og siden det sikkert finnes luseegg i jorden kan jeg vel likegodt fjerne hele sinktrauet og heller ha plass til mat, drikke og avis på det lille balkongbordet resten av sesongen.

For utetemperatur blir det jo fremdeles i mange uker. Og i hvertfall én av de 3 Villgeorginene er det fortsatt liv i. Og litt Blodbeger har jeg jo. Og Hakeliljen greier seg - selv om den tydeligvis har hatt for lite sol til å sette blomsterskudd.

Og butikken selger tross alt kjipe reperasjonsplanter som Asters og Chrysantemum.

onsdag 13. august 2014

Nesten ny pileball i hagen!

Sommerferien er over og det er på tide å rydde litt i fotofangsten. Der finner jeg mange motiver som jeg hadde tenkt å blogge om tidligere i sommer, men så skjedde det ene, og så det andre, og til slutt var bildebrikken så full at jeg mistet oversikten. Er ikke det herlig kanskje - alt for mye som skal oppdages og foreviges i en feriehage? Selvsagt skal det deles litt framover selv om bildene er noen uker gamle.

Før jeg tar en oppsummering her på Skyggebalkongen får du derfor nyte den flotte pileballen som var splitter ny i feriehagen tidligere i sommer! Den var del av en oppfinnsom bursdagsgave - med andre ord skulle jeg flette ballen selv :)


Jeg hadde jo ingen erfaring med pilfletting, og om du hadde spurt meg i vinter hadde jeg nok svart at, nei, pilfletting skal jeg ikke prøve meg på! Ikke fordi det ikke er dekorativt og alt det der, for det er det jo. Aktiviteten var svært hyggelig, med både fokus på alt som gikk galt sånn i starten, og hyggelig prat underveis. Og selv om ikke alle pilekvistene fikk forskriftsmessig håndtering, ble jeg fornøyd med resultatet. Strålende fornøyd, faktisk! Så, tusen takk for flott gave!

Pileballen er så klart enda finere enn på bildet :)  Foran den vokser bl.a. Strandkattehale (Lythrum salicaria), til venstre en nesten avblomstret Revebjelle, til høyre skimtes røde Georginer, og helt i bakgrunnen både uønskede Geitrams og en kjær gammel Liguster i blomst.

Den tynne kvisten nesten midt i bildet er en Syrinhortensia som snart blomstrer. Den er i ferd med å stammes opp (om den vil), så det blir nok mer om den senere - jeg er tross alt superspent på resultatet.

Fin ettermiddag til deg!

onsdag 6. august 2014

Sløve dager i feriehagen

Å, jo da! Plantene dytter fortsatt sommeren framover selv om det enkelte dager går ganske så sakte i svingene :) Fortsatt blomstrer nye sorter, og fortsatt er det noen som med fordel kunne vært kuttet litt ned. Jeg har rett og slett litt mindre hage-guts for tiden, men det er helt greit å bare nyte, inspisere - og å vanne.


Liljen over er en av de småløkene jeg laget fra liljeskjell for to år siden. Siden DNA er som morplanten ble det jo ingen overraskelse, bortsett fra at jeg ikke var helt sikker på hvilken lilje denne kom fra (*kremt* rot i merkingen *kremt*).

Liljen på neste bilde er originalen, Lilium orientale 'Salmon Star'. I år høyere enn noen gang, og mer blomsterrik enn før. Ca 10 knopper pr stengel må vel være godkjent? To stengler her.


De blå kuletistlene, Echinops banaticus, (dvs de er vel egentlig grå) er nå fine i fargen, og i ferd med å åpne seg. Jeg liker dem godt før de springer helt ut, men det er klart at insektene jo foretrekker den ferdige varianten.


Humlene surrer fortsatt ivrig omkring, og både løkplanter, Georginer og Revebjeller har vært stor suksess i år.


Dessverre har tørke gitt mer rustsopp på Viertreet enn vanlig. Jeg tror ihvertfall at tørt vær gir mer sopp. Heldigvis smitter det ikke over på andre planter, så jeg paserer med senkede skuldre...


Det er flere sommerfugler i feriehagen i år enn på lenge. Eller så er det bare det at jeg er her til rett tid. Særlig Liguster er en magnet nå som den blomstrer. Da jeg spiste middag ute i hagen i går, kom det en sånn sommerfugl og satte seg på hånden min. Selv om jeg beveget hånden ble den sittende i omtrent 5 minutter. Vi fikk oss en grei prat. Maten ble litt kaldere, men det var det verdt.


I juni hadde jeg med Rød kubjelle (Pulsatilla) til feriehagen, og tanken er at jeg skal heller så frø av den enn av P. vulgaris. Jeg regner med at den røde er kultivert, og dermed kan vel de nye plantene få litt ulike rødnyanser om ikke annet. Planten overrasket meg med å blomstre for ca 10 dager siden, og nå er jammen frøene i god utvikling. Jeg må nok pakke den inn i et nett eller noe for å sikre meg frø. Hm, alltid noe å fundere på.


Og frø er det faktisk mye av i feriehagen i år. Det tørre været er perfekt i så måte. Mer om det i et senere innlegg.

Nyt din august!

lørdag 2. august 2014

Dahlia-grublerier

Sommerdagene raser avgårde i sakte tempo. Det er ingen som vet helt sikkert hvor den siste uken ble av, for å si det sånn.

Hver dag deadheader jeg georginebedet, ennå er bare ca en tredjedel av plantene i blomst, og det er mye å klippe bort hver dag. God fart, med andre ord!

I dag kom jeg over en litt pussig sak. Denne blomsten er jo riktig lekker...


Selv om den ikke er helt utsprunget ennå, skiller den seg helt klart fra de andre. Nedenfor er en mye enklere blomst...


Ja, faktisk stod de rett ved siden av hverandre, så det ble lett å studere hvor ulike de faktisk er...


Og ikke nok med det, de to blomstene vokser på samme gren og samme plante! :O


Du ser så vidt forgreningen nederst i bildet. Der er allerede den midterste blomsterkvisten fjernet. Jeg minnes at jeg også i fjor hadde en georgine som fikk ulike blomster på samme plante. Men her er jo ikke bare blomsterformen annerledes, men også fargenyansene. Hm...

Har jeg noen gang nevnt at jeg synes Dahlia er spennende? ;)