onsdag 29. januar 2014

Mini-mini frø-give-away!

Jeg har omsider funnet fram frøene som ble høstet i fjor, og selv om det var meningen å ta med enda flere frø fra feriehagen nå nylig, fikk jeg det dessverre for travelt der vest, sånn at denne give-away'en istedet forblir super-mini-mini :).

Ikke den helt store frøhøsten på balkongen, men noe frø var det inni der :)
For ett år siden ble frøballongene her på Skyggebalkongen store kuler. Sist høst ble det ikke like mye fart i ballongene, men det ble endel frø likevel. I fjor fikk jeg omtrent 100% spiring på selvhøstede frø, så jeg satser på at siste års avling også funker bra!

I tillegg har jeg en del Rutelilje frø fra feriehagen. Altså, ikke så superspennende saker, dessverre, og heller ikke i bøtter og spann da avlingen ikke ble så stor. Men uansett mer enn jeg trenger selv.

Du får:
10-15 frø av Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum)
25-50 frø av Rutelilje (Fritillaria meleagris) - kan også bli hvit
Har også noen frø av rosa Duehode (Chelone obliqua) fra feriehagen, men siden det er ganske få, legger jeg dem bare ved til de som ber om det.



Blodbeger bør sås nokså snart for å få greie, lubne planter i tide til utplantingen. De vokser sakte i starten og trenger derfor litt tid. Er en klatreplante som kan bli flere meter høy. Fin i krukke/ampel, liker varme men ikke direkte sol. Tåler fint å tørke opp iblant. Kan overvintres inne.

Rutelilje har jeg aldri sådd, men i og med at de selvsår seg i feriehagen regner jeg med at de er nokså greie å få til. Blomstrer i mai/juni, tåler overraskende sterk vind. Danner løk og kommer tilbake år etter år, men blomstring blir det nok ikke første året...

Duehode sådde jeg i feriehagen for 2-3 år siden, og fikk grei spiring selv om frøplantene stod på selvstyr det meste av våren. En plante blomstret første sommer, men som så mange stauder blir disse flottere når planten får noen år på baken.

Spireevne garanteres ikke, men regner med at det er mulig å få til noe :)

For å få tilsendt frø må du si fra i kommentarfeltet pluss sende adressen din til   blodbeger@plantesentralen.no
innen søndag 2. februar. Jeg spanderr porto, og frøene sendes i brev mandag.

torsdag 16. januar 2014

Snart suser vi avsted igjen!

Ja, jeg har litt dårlig samvittighet.

Ikke for at jeg hittil i januar ikke har gjort noe hage- eller balkongrelatert. Ikke engang bladd i de hagebøkene jeg tenkte jeg skulle myse litt i.


Og bare litt smådårlig samvittighet for at det plutselig gikk noen dager helt uten bloggoppdateringer. Og det til tross for at jeg jo har mye å dele selv midtvinters.


Den dårlige samvittigheten skyldes 2013-sesongen, faktisk! En herlig sesong når jeg ser tilbake. Den fortjener definitivt en oppsummering, og i alle fall å bli ferdig-notert.

Jeg har nemlig rikelig med notater som nok hadde større verdi et lite stykke ut på høsten, enn nå et halvår senere. Jeg vet jo at det blir endel kråketær som jeg kanskje ikke forstår. Som f.eks. det "enkle" systemet som skulle hjelpe meg å koble riktig foto til rett plante...

Men humlene trenger heldigvis ikke noe nummer for å bli husket som det de var! (selv om det jo finnes mange ulike arter, som det nok kunne vært artig å artsbestemme noen... lite hmmm...)


Jeg fotograferte som vanlig mange-mange, og noen ganger dukket humlene bare opp på bildene uten at jeg hadde oppdaget dem der de kom susende. Som på utsnittet over.

Revebjeller, Georginer og Flekktvetann var nok humlefavorittene i feriehagen i fjor. Og det blir mange flere av dem i 2014 :) Ja, det blir flere av både plantene og humlene, så klart - den ene kan jo ikke trives uten den andre!

Ha en fin torsdag! Jeg skal bruke min til mer 2013-mimring :)

lørdag 4. januar 2014

Nytt år - nye muligheter!

Altfor lenge siden forrige innlegg - jeg har feiret jul i feriehagen, og dessuten var det midt mellom to balkong- og hagesesonger, og, og, og...  Men nå skriver vi 2014, og gnisten er tent!

Her på Skyggebalkongen skjer det lite for tiden, men noen stauder er sådd og satt ut, og 3 krukker med diverse løk godgjør seg - forhåpentligvis.

Det skal sås mer framover, men prøver å vente til februar, sånn at kjøkkenbenken kan brukes til normale kjøkkensysler i noen uker til.


Jeg har høstet frø fra Praktpetuniaene som nok vant festen i 2013. Jeg er klar over at frø fra hybrider sannsynligvis ikke gir like planter, kanskje de ikke spirer i det hele tatt, men jeg liker jo noen prosjekter og gleder meg til å finne ut av dette gjennom erfaring.


I romjulen har det faktisk spirt i en av såpottene - men ekte vare er det ikke. Kubjellefrøene kommer fra feriehagen, og siden jeg fikk det til der, prøver jeg nå en såøkt på balkongen.


Også en løk titter opp. Jeg er ikke helt sikker på hva som kommer i denne krukken, bortsett fra at noen hadde gravd opp en av de to liljeløkene i romjulen, sånn at den stakkars løken lå med beina i været oppå jorden. Den så ikke ut til å trives der den lå, for å si det sånn. Det er ikke så lett å grave liljeløk ned i gjen i en krukke hvor andre mindre løk var satt innimellom, og nå spirer.

Ennå er det midtvinter, og det blir vel rikelig med tid til å grave litt i bilder fra 2013-sesongen. Og jeg har visst også lovet både frø-giveaway og litt lusemakro fra kontoret. Uansett hva som kommer først - ønsker deg et flott nyttår - akkurat sånn som du vil at det skal bli!