mandag 28. oktober 2013

Høst i feriehagen

Jeg er en snartur i feriehagen for bl.a. å redde inn planter for vinteren. Det er mer enn 2 måneder siden sist, og i de fleste bedene har mose og ugress erobret nesten all bar jord. Men jeg lar all luking være, og fokuserer heller på det jeg gjøre, og ellers på å nyte de nokså milde høstdagene.


Løv i ulike gule valører pynter bakken og bedene - nesten som smykker tilfeldig strødd utover. I løpet av 4 hektiske døgn har det vært vindstyrke fra stille til kuling, torden og heftige regnbyger. Og kun et kvarters gløtt av blå himmel i vest. Møkkete støvler, våte planter, og klissbløte krukker - akkurat som det pleier å være når hagen gjøres vinterklar.

Høsten er egentlig en fin hagetid, synes jeg. Det er nå jeg kan oppsummere sesongen, se hvor bra den og den planten har vokst, og reflektere over de endringene som ble gjort - og ikke gjort. Fremdeles blomstrer de fleste Georgnene og det er mange knopper som nok ikke får slå seg løs i år. Men Georginene sparer jeg til et senere innlegg.


Flere av tidligere års såpotter er tømt. Jeg var litt stolt da 5 nokså fulle kasser ble redusert til bare en. På merkepinnene i såpottene står det alltid årstall, så det er lett å se hvilke potter som har fått en ekstra sjanse. Stauder kan jo noen ganger trenge en ekstra sesong for å spire.

Og stiklingsprosjekter som jeg har en del av - ikke alt har gått så bra, men årets stiklinger får nok stå til våren. Hadde tenkt å blogge om det, men da må det jo nesten først bli noe resultat :)


Litt sært, men jeg synes faktisk det kan være vakkert med gyldne planterester som snart ikke finnes mer. Her er det en Hosta som forlengst har bøyd seg mot jorden, og som snart er historie. Jeg skjærer aldri vekk bladene, men lar dem heller beskytte planten gjennom vinteren.

Den lille frøplanten av Digitalis inni der minner meg på at neste sesong vil stå i Revebjellenes tegn. Jeg har aldri sett så mange førsteårsrosetter som i år. Jeg blir nok nødt til å røske vekk mange. Men det får vente.


Regn i lange baner. Høsten har visst vært ganske fin, men såpotter og prikleplanter er i allefall gjennomvåte nå. Det meste er plantet ut - om det er midlertidig eller varig kan jeg vente med å avgjøre til våren. Jeg gleder meg allerede!

Ha en fin uke! Mer fra feriehagen etter hvert :)

onsdag 23. oktober 2013

To-farget sommerminne

Mørkere kvelder, store nedbørsmengder og enkelte netter med fare for nattefrost innimellom. Det er da jeg setter kursen mot feriehagen for å grave litt i hagen. Jeg er m.a.o. klar for litt tradisjonell høsthaging i regnvær.

Det er ikke fritt for at jeg er nysgjerrig på hva som finnes av restblomstring der vest. Ryktene sier at flere av georginene fortsatt blomstrer, men det er nå andre vekster jeg er enda mer nysgjerrig på. Nye planter av året som ingen nabo visste at jeg lurte på. Kjempeverbenaene som jeg trodde jeg ikke skulle få se i blomst, men som tronet majestetisk i bakgrunnen på et bilde naboen sendte for bare et par dager siden! Og den lille gule blomsten bak trestubben langt i bakgrunnen på et annet bilde, kan det være Rusoløyen som jeg trodde hadde gått ut?

Mon tro om det er vanlig med så stor fargeforskjell på blomst og knopp?
Og så var det alle de plantene jeg nok plantet ut i sommer, sånn i siste liten, og ikke noterte hvor jeg plantet. Ja, hvis jeg plantet de ut, da. Håpet er at de fortsatt er grønne ellers blir det vanskelig å huske hvor de står, og det kan bli risikosport å grave ned nye løk. Hvorfor lærer jeg aldri?

Og så skal selvsagt et drøss med knoller reddes inn for vinteren. Dumt at det regner som verst nå like før, da følger det med våt jord og meitemark, og krukkene blir gode og våte før de settes inn. Jeg stanser så kort at det ikke blir tid for tørking. Merkingen skal bli mye bedre på knollene som tas inn, det er faktisk ikke godt å vite om en elefant (les håndverkere) skal inn i råkjelleren i vinter også. Sånne får det gjerne for seg at ting skal flyttes masse på, rundt omkring og opp-ned. Da er det godt med merkelapper som faktisk ikke bare ligger oppå knollene, men som henger veldig godt fast. Mus, frost og tørke er såvisst ikke det skumleste i råkjelleren.

På bildet kan du beundre en av årets mange selvsådde Geranium i blomst. Ja, det er bare én plante, og jeg syntes det var så stor fargeforskjell på knopp og åpen blomst, at nå gleder jeg meg til denne blir kjempediger neste år. Et fyrverkeri av lys blågrå blomster overstrødd med yndige, små rosa sukkerbomber. Men husket jeg å merke akkurat denne? Neida, selvfølgelig glemte jeg det...

Ønsker deg en super ukeinnspurt!

torsdag 17. oktober 2013

Avdukning: D. 'ElseT' og D. 'MarJe' !!!

Ja, måtte nesten koste på meg tre utropstegn der, det er nemlig snakk om blomstring på to av de mange georginene som ble sådd på kjøkkenbenken i mars, med nesten vitenskapelig oppfølging, og dessverre også med et ganske så begredelig resultat for de fleste involverte. Du finner alle innleggene under Dahlia-prosjektet.

Men det gikk ikke så verst for Dahlia 'ElseT' og Dahlia 'MarJe', som lurte resten av gjengen, og prøvde lykken som kontorgeorginer. De har m.a.o. hatt det litt lysere på kontoret mitt, men trivelig ble det nok ikke...

Trommevirvel.... teppet går opp... Her er Dahlia 'ElseT':


Rød og litt fluffy, og med stor gyllen midtskive - det eneste som mangler er jo en humle!

 Ny trommevirvel.... teppet går opp igjen...  Og voila! Her er Dahlia 'MarJe':


Også rød, men såvidt en annen nyanse. Relativt fylt, og selv om bildet er tatt dagen etter at knoppen begynte å åpne seg, regner jeg med at midtskiven blir vesentlig mindre tilgjengelig - for de manglende humlene ;)

Selv om fargen på de to er nokså lik, ble de ihvertfall litt forskjellige. Resten av de to plantene består av lange kveiler med stengler som først velter ut av krukkene, for deretter å rette seg opp igjen. Det er ingen flere knopper å se, og når de to første har pyntet opp litt mer, skal det meste skjæres bort.

I år er nemlig kontorgeorginene mine fulle av lus, det har aldri skjedd før. Jeg knuser lus med fingrene både ved ankomst og avreise, men det hjelper egentlig ikke stort og nå gleder jeg meg til å rydde vekk alt sammen. Jeg har selvsagt brukt lunsjpausen flittig til å makrofotografere dyrelivet på kontoret, og resultatet skal vi kose oss med i et senere blogginnlegg :)

Et lite bonusbilde, når jeg først har knipset på kontoret. Blodbegerplantene fra i fjor blomstrer nå!


De ble ikke pottet om i vår og heller ikke skåret ned, så nå er den øverste halvdelen stygg og blomsterløs. Så fikk jeg testet om klatrestilkene ville gi nye skudd året etter og dermed gi frodigere planter, men det funker nok bedre med fremgangsmåte 2 som følges neste år - kraftig nedskjæring og ny, god jord.

Forresten, har ikke observert lus på blodbegerplantene, selv om de står i samme vindu som kontorgeorginene.

Nyt torsdagen din!

lørdag 12. oktober 2013

Dele nå eller til våren?

Lykkekløveren (Oxalis triangulare) har gått litt for "lut og kaldt vann" i år. Den fikk ikke engang ny jord i vår, stakkars. Likevel har den greid seg helt fint innerst i den mørkeste kroken her på Skyggebalkongen.


Men nå er den blitt så pass stor at jeg tar hintet om at den sannsynligvis bør deles. Bør jeg gjøre det nå i oktober når jeg tar den inn, eller vente til våren? Da den kom inn i varmen for et år siden fortsatte den å komme med både blader og blomster, i hvertfall i noen uker - det var i november, så sesongen er nok ikke helt over ennå.

Tror jeg prøver litt deling til uken. Hvis hver stilk har en slags knoll, burde det vel være en nokså ukomplisert operasjon...

søndag 6. oktober 2013

Oktoberstatus på balkongen

Ja, det er oktober og vi har hatt første omgang med nesten nattefrost. Her på Skyggebalkongen har plantelivet gått sin vante gang uten at jeg har blandet meg altfor mye, høsten er ofte sånn - når MÅ sesongen avsluttes? Tåler de som skal inn en liten uke til? I år stresser jeg svært lite med å redde stumpene, men det er kanskje på tide å begynne i det små.


Litt grønt er det jo fremdeles, men siden jeg ikke går ut på balkongen så ofte i oktober, trenger jeg jo ikke å drøye lengst mulig heller...


Praktpetuniaene blomstrer fortsatt. Det virker som om hver blomst trenger litt mer tid på å åpne seg, og jeg forstår dem godt, jeg nøler jo litt i disse tider, jeg også :)


Mange er slitne og lengter nok inn til varmen. Bl.a. en Pelargonium 'Lord Bute' som jeg dessverre ikke fikk se blomstre i år. Men den ankom som stikling tidlig på året, så kanskje den bare trengte litt tid på å bli voksen.


Det står fremdeles et par Dahliaknopper, men slaget er tapt. Nærmest forstenet med et anstrøk av meldugg, ja for det er nemlig ikke frosten som ser sånn ut...


Innimellom kaoset av slyngende Dahliastengler, har det kommet mange nye friske skudd. Disse er foreløpig ikke besudlet med meldugg, kanskje de lave temperaturene tok knekken på soppen, og plantene får en ekstra sjangse? Hvis oktober blir mild, sånn omtrent 20 grader, kan det kanskje... dream on!


Pelargonium 'Dronning Ingrid' har avsluttet sin siste blomsterflørt for i år. Etter at den ene planten veltet og ble litt skadet, klippet jeg av toppen og satte ned i potten - fort og galt. Jammen er det kommet nye skudd, og det ser ut til at jeg nå har enda en plante. Hm, jeg har jo egentlig mange nok, men kan alltids ta med flere til feriehagen. Pelargonium overvintrer perfekt i et relativt uoppvarmet feriehus.


Jeg kunne vist noen flere bilder, for det var jo litt mer å studere der ute, men det får jeg spare til senere innlegg - det er jo ikke allverdens å blogge om i oktober.

Ha en flott, ny uke!

onsdag 2. oktober 2013

Dahliaprosjektet - nye sorter 2013!

Årets sesong ble dominert av Dahla-prosjektet, både her på Skyggebalkongen og i feriehagen - og på kontoret. På balkongen ble det mange knopper, men meldugg ødela plantene før en eneste knopp rakk å åpne seg. Nå er det nesten nattefrost, og undrenes tid er nok forbi for i år. To av plantene med navn fra gjester på bloggen frister lykken i kontorvinduet, og der skjer det faktisk noe ganske snart - blomster på gang!

Men i dette innlegget handler det om Dahlia i feriehagen - for der ble det faktisk mange nye sorter i år! I noen av bedene ble det så tett at jeg ikke engang er sikker på hvor frodige plantene ble - bare at noen blomster greide å strekke hals nok til at de fikk sol og humlebesøk.

Her er noen smakebiter - alle fra frø høstet i feriehagen i fjor.



Den over kan nok bli en favoritt, mens den under sjarmerte mest i sommer - nesten som en valmue gynget den i vinden :)




Den siste kunne også ha blitt en favoritt hvis den bare hadde stoppet på dette stadiet - før den var helt utsprunget.


Takk til feriehagenaboen som har sendt meg bilder av noen av de som blomstret etter at jeg hadde reist tilbake til byen! Det er flere som har blomstret, men jeg dropper å vise de helt ordinære.

Nå skal jeg snart til feriehagen for å grave opp plantene. Alle tas nok vare på, for det er først til neste år at plantene får vist hva de er gode for.

Dahlia-prosjektet har lært meg:
- Det betyr fint lite hvilken plante frøene kommer fra, det blir uansett stor variasjon, og en høy plante kan godt gi kortvokst avkom.
- Aldri topp frøsådde Dahlia hvis hovedhensikten er å se blomsten :) Ingen i feriehagen ble toppet, mens her på balkongen, ja...
- Mørk stamme gir ofte blomst med dypere rødfarge.
- Variasjoner på bladverket har mindre betydning, når blomstringen starter er det jo ingen som bryr seg om det grønne :)

Håper på blomstring på de to på kontoret til helgen!

Fin onsdag!