torsdag 30. mai 2013

Treblad i lange baner

Igjen er Botanisk hage i Oslo det vakreste sted på jord (kanskje bortsett fra Skyggebalkongen, da). Selv om det ikke blir like mye fotografering som da jeg forige året inviterte dere med på månedlige fotorusleturer Året rundt i Botanisk hage, er det minst like mange fine opplevelser i år.

Skal du innom hagen på Vårtreffet 2. juni (med stort plantesalg m.m.), bør du få med deg lunden øverst i fjellhagen der det nå er flotte Treblad (Trillium) i lange baner.

Trillium sulcatum - vær hilset!

Helt umulig å rusle rundt der nå uten å bli fullstendig betatt. Her er et aldri så lite bilderas som viser noen av de mange sortene som vokser der.

Bildene under kan klikkes på for større versjon.




Du kan klikke på bildene for større versjon og mer lesbart arts-/sortsnavn.

Er du usikker på hvor i hagen dette er - du vet sikkert hvor fjellhagebekken starter, på oppsiden av den gangveien ser du en Yuccapalme i veikanten, like ved de 3 gamle Magnoliatrærne - og da har du faktisk funnet fram :)

tirsdag 28. mai 2013

Overvintring av Orientliljer

I feriehagen har jeg etter hvert endel ulike liljer (Lilium). De første ble anskaffet i fjor vår (L. orientale), og på høsten ble det kjøpt inn og plantet ut noen flere (L. asiatic og L. regale). Jeg har fått sansen for liljene, og kommer til å teste ut noen også her på Skyggebalkongen.

De asiatiske liljene skal tåle overvintring ute i tøffere forhold enn hva som er normalt i feriehagen (som er i H1-2), men jeg var litt usikker på Orientliljene. Jeg hadde lest både at de overvintres inne og at de kan greie seg ute i milde strøk. Så jeg prøvde litt forskjellig.

Når vinteren ble mye tøffere enn normalt med lange perioder med barfrost og ikke minst dyp tele som satt i bakken helt til påske, ble det ekstra spennende å se etter skudd fra overlevende liljer...


Sorten Lilium orientale 'Pimento' stod ute i krukke i fjor (alle 3 løkene i samme krukke). I oktober ble krukken satt inn i råkjeller, jeg hadde nok tenkt å ta løkene ut av den våte jorden men rakk ikke det. I påsken ble klumpen med løker løftet opp (men pga mange sideløker lot jeg være å brekke løkene fra hverandre) og satt i samme krukke med endel ny jord, og deretter satt opp i stuen. Det var allerede små skudd fra flere av løkene, så de ville trenge lys lenge før jeg hadde tenkt å sette krukken ut. Påsken var tidlig og med enkelte frostnetter, og selv om løken tåler litt kulde tror jeg ikke at det grønne ville likt det, ihvertfall ikke uten herding.

Da jeg besøkte feriehagen igjen i starten av mai så det ut som på bildet over - jeg hadde faktisk ikke drømt om at det skulle bli så mye grønt i en stue hvor temperaturen nok sjelden hadde vært over 10 grader.


Den andre sorten av Lilium orientale 'Salmon Star' vokste i bed i fjor. I november gravde jeg opp kun én løk og lot de to andre stå igjen i bedet. Det er alltid spennende å teste ut alternativer i en hage, og jeg trodde jo at den løken jeg gravde opp, børstet ren og la til mørk og frostfri oppbevaring i råkjelleren skulle greie seg, mens de to som ble overlatt til Kong Vinter sannsynligvis var gått tapt, særlig med så langvarig tele i bakken.

 Men det ble faktisk motsatt. Den nakne potten over viser null tegn til liv etter at råkjeller-løken ble pottet opp i påsken. I starten av mai ser det ikke akkurat lovende ut...


De to som overvintret i bedet derimot - de kom med flotte skudd i starten av mai! Så konklusjonen må bli, prøv aldri å redde hele familien, men glem igjen noen ute i frost og tele som en slags back-up. Har i ettertid lest at Orientliljen gjerne tåler -35 grader, men tele i 3 måneder stod det ikke noe om. Det blir i alle fall både 'Pimento' og 'Salmon Star' i år igjen :)

PS: I fjor laget jeg nye løk fra løkskjell for begge disse sortene, samt fra de asiatiske løkene som kom i hus på høsten. Det er mange nye småløk på gang, men når jeg ser hvor mange sideløk Lilium orientale 'Pimento' hadde satt i krukken sin, kommer jeg neppe til å produsere flere fra løkskjell. De nye løkene trenger dessuten minst 2 år før de blomstrer, kanskje de største greier det til neste år.

søndag 26. mai 2013

Rekordtidlig Dahliablomstring!

Det er bare en uke siden forrige oppdatering fra Dahliaprosjektet mitt (se lenke i toppmenyen), og framover blir det nok ikke oppdatering hver helg - det er ikke sååå mye å skrive om nå som plantene har fått litt størrelse og det ennå er lenge til blomstring.

Så i dag blir det ingen bilder fra kjøkkenbenken, men...


... av en av Kontorgeorginene som allerede har blomstret i en drøy uke! Blomsten kom i pinsen, og det herlige bildet over er tatt 22. mai. Så tidlig Dahliablomstring på kontoret har jeg ikke hatt før - flink plante! Det er knopper på den andre også, men den er litt mindre. Begge ble sådd i fjor og har overvintret under pulten på kontoret :-)

Du trodde kanskje at årets Dahliaprosjekt kun består av de 16 småplantene her i byen, de som har fått navn etter faste gjester her på bloggen. Men nei da - i feriehagen var det også god spiring på Dahlia fra frø høstet i egen hage, og i starten av mai ble de 25 fineste pottet opp og satt ut på trammen.


Jepp, 25, alle med blomsterprakt som verken verden eller jeg har sett før. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å ta med noen av de 16 i byen til feriehagen, men med 25 på lur der borte, i tillegg til knollene fra i fjor som jeg jo håper har greid vinteren selv om de ennå ligger i opplag i råkjelleren, tror jeg faktisk feriehagen har rikelig.
(Note to self; så færre Dahlia frø neste år... he-he.) 

Når det gjelder de 16 her i byen så går det greit, selv om jeg synes plantene sturer litt etter at de ble omarrangert - de får nok bittelitt mindre lys nå. Men litt brems er vel naturlig sånn etter topping og ompotting. Dahlia 'Bille' greier seg fortsatt på balkongen, selv om det ikke akkurat blir mange soltimene der ute. Tenk så fint om jeg greier å dyrke fram en georginesort som foretrekker litt skygge!

Noen spurte i en tidligere kommentar om jeg drømmer om Dahlia om nettene, og da måtte jeg jo flire litt :) Men nei, jeg sover godt og innimellom oppdateringene har jeg et nokså avslappet forhold til hele prosjektet. Men bare vent til knoppene begynner å vise seg, da blir det vel mer snakk om propelltilstander - både dag og natt :)

Ha en fin søndag!

fredag 24. mai 2013

Det går seg til på balkongen

Det er drøyt 10 dager siden utplanting, og takket være den varme perioden som fulgte har plantene tilpasset seg utelivet i rekordfart. Jeg synes de har vokst allerede, men det er kanskje ønsketenking :)

Papegøyen er også på plass - tøffingen skremmer vekk elg og iberia... Rett foran nebbet strekker en Frøkensolhatt (Zinnia) seg. Jeg har 3 sånne, og selv om det er litt vel stor avstand mellom bladparene er stengelen stram og fin, og bladene ser dessuten ut til å bli nokså store og bidrar kanskje til litt høyde på plantebordet.

 

Den lett skamklipte veksten til høyre er Hakeliljen som blomstret i stuevinduet i fjor - jeg gikk glipp av blomstringen men kanskje litt lavere temperatur på Skyggebalkongen gjør at blomstringen varer lenger. 

Nå er alle pottene og blikkboksene med Grønnrenne også på plass. Overvintring har naturligvis gått greit inne (i en mørk krok), men det ble ikke ny jord på de i blikkbokser, satser på at de greier seg med litt gjødselvann.


Dronning Ingrid har inntatt podiet. Hun breier seg selvsagt i front, og i år blir det 2 hovedskudd og sannsynligvis flere blomster enn i fjor. Dronningstiklingene fra i vår har rotet seg godt og befinner seg nå i feriehagen.

Begge krukkene hvor det står trepinner inneholder Blodbeger. De liker varme, så selv om de ser fjonge ut, gir jeg dem litt tid til å starte klatringen. I fjor hadde jeg ikke høyt nok klatrestativ, og plantene ble litt hemmet av å ikke finne noe å feste seg til, så i år må jeg følge litt bedre med.


Lykkekløveren (Oxalis) har greid vinteren veldig bra og kvitterer nå med mange blomsteraks. Den ble satt ut kvelden før bildene ble tatt, så den sturer litt, men jeg regner med at det går seg til. Legger merke til at den ikke folder ut bladene selv om det er nesten like lyst som i det vinduet den kom fra - inne folder den sammen bladene bare om natten. Kanskje er det temperaturen som avgjør? Det går seg nok uansett til.


På det lille runde balkongbordet tar sinktrauet mest plass. Der er flere Petuniaknopper i ferd med å åpne seg. Men selvsagt står det også noen stiklingpotter og skjemmer idyllen. Eller kanskje ikke, det er jo fortsatt spennende å sjekke om det er tegn til friske skudd. Jeg husker ikke helt hva som ble satt i hvilken potte i fjor (det er flere enn de to på bildet). Gir dem et par uker til før de avskrives.


Dahlia 'Bille' har faktisk flyttet ut på balkongen! Det er sikkert litt gambling siden den ville fått bedre lys på kjøkkenet, men i går ble de fleste plantene i dahliaprosjektet pottet om, og det blir rett og slett ikke plass til alle på kjøkkenbenken. Går det greit med 'Bille' flytter nok noen flere ut.

Og så, store knopper lover tidligere Atlasblomst blomstring enn noen gang! Det er jo ennå mye igjen av mai, og i feriehagen pleier ikke disse å blomstre før langt utpå sommeren. Det henger selvsagt i hop med at frøene ble sådd tidligerere her ibyen hvor jeg lettere kan følge med.


Nå er det bare melkekurven og den manglende Bacopaen på veggen som gjenstår. Nå kan sommeren bare komme til Skyggebalkongen - jeg er nesten klar!

tirsdag 21. mai 2013

Litt om keramiske krukker

Jeg pleier ikke å være så nøye med å rengjøre verken plastpotter eller keramiske krukker. Så lenge jeg ikke har hatt alvorlige plantesykdommer (hva skulle det være?) på Skyggebalkongen, blir det til at jeg bare fjerner gammel jord og børster kjapt over uten å bruke vann.

Men når det gjelder keramiske krukker, og terracotta har jeg en del av, bør man bruke litt vann. Fyller du jord i en tørr krukke vil krukken faktisk konkurrere litt med plantene om å trekke fukt ut av jorden - særlig i starten, men også i tørre perioder senere i sesongen.


Har du mulighet til det, kan terracottapottene legges i vann i flere timer. Dette er særlig viktig før du planter i nyinnkjøpte krukker, med mindre de er glasserte på innsiden. Alternativt kan du sette en plastpotte oppi, og plante i den, men de fleste plantene vil nok foretrekke litt større jordvolum. Keramiske krukker har evnen til å magasinere både vann og temperatur, omtrent som jorden, men uten kontakt mellom jord og krukke får jo ikke planten glede av den egenskapen.

Planter i keramiske potter må vannes oftere også senere i sesongen, fordi krukken også forbruker vannet. Mindre krukker må derfor ha nesten kontinuerlig tilsyn. Det kan være greit å sette krukkene i et kar med vann istedet for bare å vanne oppå jorden - sånn at også krukken får trekke godt med vann, eller å vanne ekstra grundig ihverfall noen ganger i løpet av sesongen. Dette bør særlig gjøres før du reiser bort, når keramikken først er mettet på fukt, tar det lengre tid før jorden tørker opp.

Har du tips og erfaringer med keramiske potter og krukker?

søndag 19. mai 2013

Dahliaprosjektet: tenåringer!

Det er faktisk bare snaue 5 uker siden frøene ble sådd, men plantene er allerede klare for ompottng. Her kommer en helt fersk oppdatering fra Dahliaprosjektet mitt hvor fokus er på ulikhetene, og den fineste planten kan risikere å bli masseprodusert for feriehagen :)

Det står bra til med de fleste av de 16 plantene. "De fleste" betyr at noen få er blitt litt slengete, mer om det senere i denne oppdateringen.


Veksten har vært upåklagelig for alle 16, og for nesten en uke siden ble 'MarJe', 'ElseT', Landsbyliv', 'Turid', 'Stein', 'Ruthe', 'Marit Helene' og 'Bille' toppet. Med unntak av sistnevnte, er dette omtrent de samme som har vært størst helt siden prikling, så veksten har vært nokså jevn. I dag (etter fotografering) ble også 'Randine', 'Villrose', 'Hagen vår' og 'Martin' toppet.

Da gjenstår bare pusslingene 'Maria', 'KariK', 'RitaLita' og 'New Dawn'. Disse er for små til å toppes, siden jeg gjerne vi ha bladpar nummer to godt etablert før det klippes. Hensikten med å toppe er så klart å få flere skudd enn kun toppskuddet, da busker Dahlia seg og gir etter hvert rikere blomstring. Akkurat i dette prosjektet burde jeg kanskje bare la toppskuddet dure på sånn at jeg raskere får se den første blomsten, men toppingen gir forhåpentligvis også kraftigere stengel istedet for at planten vokser mest i høyden. Det kan et stykke på vei redusere plassproblemet som før eller senere vil oppstå. Planter med kraftigere stengel greier seg dessuten bedre uten støtte.


'MarJe' har allerede satt nye skudd etter toppingen, og det har også 'ElseT' som sees like bak (bildet over).


I forrige oppdatering fokuserte jeg på de ulike fargene på stammene. Ca halvparten så ut til å få rødere stilker. Nå er forskjellen enda tydeligere, på bildet over sees 'Landsbyliv' til venstre (grønn) og 'ElseT' til høyre (rød). Flere av dem som så ut til å bli røde har endt opp med en farge midt i mellom, men kanskje vil det endre seg senere.

Jeg vet fra før at Dahlia med rødlig bladverk ikke er like attraktive for sneglene, betyr det at rød stilk også får stå fred? Eller betyr rød stilk at blomstene får mørkere farge? Dette blir det spennende å finne ut mer om!

Røde (5): 'MarJe', 'ElseT, 'Turid', 'Marit Helene' og 'New Dawn'.
Nokså røde (2): 'Stein', 'Ruthe'.
Grønne (5): 'Landsbyliv', 'Randine', 'Hagen Vår', 'Maria' og 'Martin'.
Rød tendens (4): 'Bille', 'KariK', 'Villrose' og 'RitaLita'.

Og så, over til bladformen! Det er ikke nevneverdig forskjell på bladfarge, men kanskje det er for tidlig å konkludere. Litt forskjell på bladformen er det imidlertid, noen har nokså glatte kanter, mens andre er mer taggete, og noen med mer definert bladspiss.


Bildet over viser 'Maria' med nokså jevn bladkant og generelt en kanskje litt kjedelig bladform uten tydelige nerver.


Bildet over viser 'Hagen vår' som har en litt annerledes bladspiss, samt nokså jevn bladkant men antydning til tagger.


Og så, bildet over viser 'MarJe' som har tydelig markerte tagger, men også en type bladdeformasjon som noenganger dukker opp på Dahlia. Jeg er litt usikker på hvorfor en sånn "tommel" vokser ut, kanskje det er to bladanlegg som er vokst sammen? Det betyr imidlertid ikke at alle bladene på 'MarJe' kommer til å se sånn ut.


Bildet over viser 'Landsbyliv' med sin klart definerte bladform. Foreløpig er det forresten kun 'Landsbyliv' som har mistet frøbladene sine. Det betyr vel at planten ialle fall har blitt ungdom :)


Bildet over viser bladformen hos 'Stein'. Fint definert, og med bladspiss som verken er butt eller så spiss som hos 'Hagen vår' (se 3 bilder opp). Legg også merke til at bladet til høyre er uten tagger, selv om det ikke er frøblad. Når forskjellen er så stor fra 1. til 2. sett karakterblad, kan det jo bli ytterligere forskjell til 3. karakterblad som ennå ikke har sett dagens lys p.g.a. toppingen.


Denne lille buskveksten er Dahlia 'KariK'. Den voksr bra med to hovedstammer fra basis, men vokser nesten ikke i høyden. Jeg har forhåpninger om at denne ikke vil bli over meteren høy sånn som planten frøene er tatt fra...


Slengeren over heter D. 'Martin'. Dette er dessverre en av de som muligens ikke blir med veldig mye lenger. 'Martin' la seg først over 'Maria', før han forbarmet seg over 'KariK'. Endelig ser det ut til at planten makter å rette seg litt opp, men en så slengete stengel vil neppe kunne bære en voksen plante uten hjelp. Jeg drøyer en uke eller to - undre har skjedd før her på kjøkkenet...


Her er 'New Dawn' (bildet over), hun har vokst veldig bra etter at hun ble reddet ut av mørkelagt jordkasse (ref forrige rapport). Det er litt artig med de 3 (!) bladene som vokser like over frøbladene, kan det være et sideskudd, selv om Dahlia normalt ikke vokser på denne måten? Blir det to hovedstengler også her? Legg også merke til at det ene bladet har fått en sånn "tommel" som 'MarJe' (5 bilder opp). Neste helg er det nok lettere å se hvorfor det bladsettet består av 3 og ikke 2 blader.

Og til slutt i denne oppdateringen, lille 'RitaLita'. Hun er for svak til å bære sin egen vekt stakkars. Hun henger nok i en tynn tråd, bokstavlig talt.

Det er faktisk tid til å potte om i alle fall de største plantene, flere har små hvite røtter som titter fram under potten, og 7 cm potte gir jo uansett ikke nok jordvolum til at plantene kan utvikle gode røtter som etter hvert skal danne knoller. Uten knollene er det jo ikke mulig å overvintre Dahlia, og da hjelper det lite om prosjektet ender med de vakreste georgineblomstene som verden noen gang har sett :)

Å kaste ut 'Martin' og 'RitaLita' sitter naturligvis langt inne, det blir litt som å stemme ut de svakeste helt til vi sitter igjen med én vinner, og det var jo ikke meningen. Det blir ny oppdatering neste søndag, da regner jeg med at det er enda tydeligere forskjell på sterk og svak.

fredag 17. mai 2013

Sesongåpning med flagg og korpsmusikk

Gratulerer med dagen!

Ja, det er jo ikke plass til så mange korpsmusikanter her på Skyggebalkongen, men et flagg gikk ihvertfall greit. Men viktigst av alt, de aller fleste plantene flyttet ut i går kveld - hurra! :)


Det er såpass gode nattetemperaturer nå, at jeg dropper herdingen. De få frokostsolstrålene får de tåle. Og første morgen ble heller grå.

En kjapp vareopptelling:
8 Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum)
11 Praktpetunia (Petunia 'Flambe Cascade')
3 Frøkenhatt (Zinna 'Queen Lime Red')
13 Atlasblomst (egne frø av Godetia 'Fruit Punch Mixed')
1 Hakelilje (Crinum powellii)
3 Hagepoppelrose (Lavatera trimestris 'Dwarf Pink Blush')
1 Pelargonium 'Dronning Ingrid' (hm, dronningen var ikke tilstede da bildet ble tatt).
6 Grønnrenner (Chlorophytum)


Ennå er ikke de 3 små pottene i melkekurven beplantet. I fjor var det 2 Grønnrenner + varierende innhold i den 3. potten gjennom sesongen. På veggen pleier det dessuten å henge en blå Bacopa, og den er heller ikke på plass ennå.

Skal nok også presse inn noen av Georginene, men 16 stk blir det i alle fall ikke plass til. Og så har jeg flere Pelargoniumer som gjerne skulle ha luftet seg litt, men...


Bugnende blomsterflor fra egen produksjon ble det ikke til nasjonaldagen, men et par Petunia lyser i alle fall opp.

Korpsmusikk ble det heller ikke på balkongen, men for et par uker siden møtte jeg dette lille øvelsestoget i Botanisk hage - et hyggelig bonusøyeblikk på vei til jobb :-)


Håper du har en flott 17. mai!

onsdag 15. mai 2013

Lykkelige øyeblikk i feriehagen

Det ble for mange bilder fra siste økt i feriehagen til bare ett innlegg, så her kommer det noen lykkelige oppdagelser og øyeblikk :)

Jeg har aldri før hatt påskekaktus (Rhipsalidopsis), men i påsken i år ville jeg ta igjen, og kjøpte en rød og en hvit. De startet så vidt blomstringen i påskeferien, og nå medio mai var de på sitt fineste! Jeg tror de vil trives i feriehuset, i alle fall så lenge de ikke utsettes for ompotting og andre trusler.


I fjor gjenoppdaget jeg et søtt minne fra oppveksten like ved det som nå er min feriehage - nemlig Engkarsen. Jeg er så glad for at den har etablert seg ved iris- og dagliljebedet, da blir den et viktig vårtegn i hagen!


Denne Pipeløken (Allium fistulosum) plantet jeg ut i fjor. Jeg hadde opprinnelig flere frøplanter, men jeg ventet nok ett år for lenge før jeg turde å sette dem fri. Etter at den kom i jorden vokste den utrolig raskt. Jeg er så glad for at den har greid årets tøffe vinter, det betyr at jeg fortsatt har en litt rar plante i staudebedet, men også at jeg kan oppleve gleden ved å hente inn noe spiselig en gang i blant. Og den er kjempegod! Allerede i påsken var den kommet ganske langt, og nå har den vokst seg riktig flott. Konge i bedet - enn så lenge!


Vår er også å sjekke hvor langt syrinknoppene har kommet. Det varierer jo litt når de blomstrer, men om to-tre uker bør det vel være klart. Jeg har 2 syrinbusker i feriehagen, den på bildet er størst, mens den andre bare har hatt en eneste blomst siden den ble plantet for 4-5 år siden. Det skyldes nok først og fremst varierende klimasoner i samme hage, selv om det neppe er mer enn 10 meter mellom dem.


Du husker kanskje det stakkars epletreet som ble plantet ut i fjor, etter 3-4 år i en liten potte. Det ble kortvarig epletrelykke, for etter bare en uke gnafset rådyr i seg det meste. Nå står den lille stubben som er igjen full av små skudd! Måtte de vokse superraskt, sånn at de rekker så høyt opp at rådyrene ikke når dem! Men det haster - akkurat nå som dyrene har kalvet er de ikke så ofte i feriehagen, men snart kommer hele familien innom... Jeg satte opp noe beskyttelse rundt treet, men rakk ikke å bli ferdig, så det blir spennende å sjekke ståa om noen få uker...


Syrinhortensiaen som skulle stammes opp ble også herjet med av firbente i fjor. Den ene kvisten som pekte rett opp ble "ringbarket". Nå har jeg skåret vekk hele busken bortsett fra en alternativ gren som ikke peker opp men som kanskje kan veiledes litt, samt den skadde grenen. Det kommer nemlig et fint skudd like nedenfor skaden, og kanskje kan det skuddet bli en hovedstamme. Et krokete oppstammet tre er det jo ingen som har vondt av.


Nestsist - en stor glede som knapt kunne sees med det blotte øye. Ja, det ser nok litt snålt ut når jeg studerer bedene på nært hold. På bildet under er det (forhåpentligvis) flotte skudd fra en Clematis Koreana som jeg har prøvd å så fra frø i mange år, og endelig tror jeg fikk en frøplante av i fjor. Jeg kan se at de har vokst på bare 5 dager, så hvis ingen gnafsere ødelegger idyllen, blir dette megabra!


Helt til slutt - en trivelig, liten vaktmester som hjelper til med lukingen. Jeg kan ikke for det, men jeg liker at hagen min er så naturlig som mulig, og da er sneglene et selvfølgelig innslag. I perioder er de slitsomt mange, noen få ganger har de ribbet en nyinnført plante, men andre ganger og i tørt vær, legger jeg ikke merke til dem på flere uker. Jeg kan godt luke et større bed uten å se en eneste en, og i fjor var de kjempegreie og lot det nye georginebedet stå helt i fred. 


Jeg tenker selvsagt at hvis jeg bare later som om de er helt okay, vil de kanskje la georginebedet være i fred i år også ;)

Ok, da blir det ikke feriehage på en stund, men mer blogging fra Skyggebalkongen :)

tirsdag 14. mai 2013

Forsinket vår i feriehagen

Ja, forsinket der også. Jeg har nettopp returnert til byen og før jeg gyver løs på diverse balkongplanting, blir det litt fra feriehagen. I første runde mest om det som ikke gikk så bra, og så blir det bare lykke i runde 2 :)

Det var god spiring - ihvertfall grei - på det meste som ble sådd inne i påsken. For enkelte sorter ble det faktisk i meste laget, men for andre bare et par frøplanter. I alle fall ble det mye som skulle herdes for så å komme seg ut for godt i sine potter. Grått og vått vær er nok mer ideelt for herding...


... enn for gartneren. At plantene kan komme til å lide drukningsdøden i sine potter, får stå sin prøve. Det kan umulig gå dårligere enn i fjor.

Det ble for mye regn til de helt store grave- og lukejobbene i feriehagen. Det er litt surt når besøkene ikke klaffer med været, men denne gangen tok jo priklingen litt tid, og den foregår helst innendørs.

Sen vår gir endel uventede plantebekjentskap. Den lilla på bildet under er en Hagehyasint (Hyacinthus 'Purple Sensation') og den skal være 25 cm høy. Satte 6 sånne i høst, og i påsken stod de med 5 flotte skudd. Siste dag av påskeferien hadde rådyrene gnafset litt, og jeg tenkte at da var ikke dette noe å satse på. Men så er det altså en slags vanskapt blomst nede i den ene planten. Det mangler vel en stilk der, men kanskje våren var for våt og kald? Eller trenger de en ekstra sesong for å etablere seg?


I et annet bed fant jeg en rar gul blomst. Det nærmeste jeg kommer fargemessig er at det stod små tete-a-tete påskeliljer i dette bedet i fjor. Men påskeliljer ser jo ikke sånn ut, uansett hvor kald våren er. Blomsten peker oppover som en krokus, men jeg har definitivt ikke plantet krokus i et bed hvor jeg unngår alt som rådyrene liker.


I høst fylte jeg georginebedet med løk, vekselbruk skal vite! Men på grunn av den sene våren blomstrer Narcissene først nå. Tidlig sort som skulle blomstre i april, valgt med omhu sånn at bedet skulle være klart for georgineplanting i mai... Sånn ble det ikke i år. Jeg hadde ikke hjerte til å grave dem opp igjen når de stod så fint, og ingen av blomstene viste tegn til å legge inn årene...


Bildet over viser Narcissus 'Fortissimo'. Den under heter Narcissus 'Ice Follies', selv om min muligens er litt blekere. Det ble satt 15 løk av denne, men det ble faktisk 21 blomster - ikke meg i mot :-)

Til høsten skal jeg nok sette Narciss-løkene i et system/rekker som gjør at jeg kan sette de fleste georgineknollene uten å fjerne påskeliljene først.


Denne våren synes jeg også at Ruteliljene (Fritillaria meleagris) er sene, men kanskje er det bare jeg som er utålmodig, og litt skuffet for at jeg ikke får se dem på topp i år. De første var såvidt i gang med blomstringen (bildet under). Perleblomstene var enda mer forsinket, jeg kunne skimte knoppene, men det er nok minst en uke til første blomst. Tror nok jeg har en sen sort, for de blomstret faktisk fint hos naboen...

Det ser litt kaotisk ut på bildet under, et belte fylt med blader av Spaniablåstjerne (ligner litt på engelske Bluebells), ispedd noen Revebjeller, samt noen Ruteliljer. Men her stod flere Gullbusker (Forsythia), som omsider er skåret ned. Nå skal Spaniablåstjernene fjernes, men først skal de få lov til å blomstre. Regner med å trenge et par sesonger for å fjerne alle, og underveis blir det nok sommerblomster og Georginer her. Forresten har jeg aldri sett dem på det fineste - kun resteblomstring, og i år blir det siste mulighet...


Til slutt, en sak som er både litt mislykket og lykkelig :) For "hundre år" siden sådde jeg Kubjelle (Pulsatilla vulgaris). Fikk spiring på 3-4 frø, og plantet ut. Neste år var det ikke tegn til dem, og heller ikke året etter. I fjor fant jeg en dunete stilk som kunne minne litt om Kubjelle, og i år er det altså endelig noe på gang! Jammen tar enkelte planter lang tid! Lykke! Men hvorfor så puslete? I botanisk hage blomstret Kubjellene for uker siden. I feriehagen blir det kanskje en introvert dunsak engang i juni? Jeg setter selvsagt min lit til at denne planten kommer for fullt (og vel så det) til neste år!


Og da skal jeg selvsagt stå på sidelinjen og applaudere, mens "Norsk jegermarsj" flommer ut av ipoden, og naboene strømmer til for å se hva som foregår.

Ha en flott tirsdag, og nyt våren der du er!

lørdag 11. mai 2013

Skumle tider på balkongen

Ja, jeg greide ikke å vente. Det ble bra temperatur noen dager, og da klødde det litt ekstra i fingrene etter å sette ut noen av frøplantene. I og for seg en fornuftig tanke siden de fleste snart må pottes om uansett, og siden det jo allerede er mai. Og siden krukkene jo lett kan settes innenfor om det blir et par kalde netter som det fort kan bli i mai.

Bortsett fra at jeg etter å sette plantene ut etter bare 2 dagers herding, dro avgårde til feriehagen for å prikle, sage, male, grave og plante. Nå sjekker jeg naturligvis vær og temperaturvarsel flere ganger daglig, helt unødvendig siden jeg uansett temperatur er for langt unna til å gjøre noe til eller fra.

Så trist ser det altså ut før sesongen er skikkelig i gang.

Nå har jeg jo bare satt ut noen få planter, har flere på lager så hvis det går ille prøver jeg bare på nytt. Tok med mange frøplanter til feriehagen, de syntes nok det var stas å kjøre buss over fjellet selv om de ikke fikk vindusplassen.

Plantene som tester våren er Atlasblomst, Hagepoppel og Petunia. Det er litt uvant å sette ut planter før vinterens gatestøv er vasket vekk. Men får satse på en skikkelig vask før enda mer skal settes ut.

Fortsatt alt vel, etter 5 minutter ute.

Også Grønnrennen (Chlorophytum) kom seg ut. To av de mange fra i fjor, som har overvintret inne og vokst seg litt større. Her ser du hvor liten den var i fjor vår. Det blir litt frodigere i blikkboksene på Skyggebalkongen i år.

Snart tilbake med balkongplanteplanene for i år :-)

God maihelg!

tirsdag 7. mai 2013

Kanadablodurtvarsel!

En av mine favoritter i Botanisk hage er Kanadablodurt (Sanguinaria canadensis). Nå er de første blomstene begynt å åpne seg, det betyr at med varme dager framover er de nok på topp til helgen!

Minne fra i fjor.

De vokser øverst i fjellhagen, like ved der bekken starter, men på motsatt side av gangveien.

Like bortenfor, ved Magnoliatrærne vokser det også Blodurt, men det er den doble som normalt blomstrer et par uker senere. Det vokser forresten Blodurt ved paviljongen i Urtehagen også, tror de er enkle.

I fjor kjøpte jeg en blodurt i nettbutikk. Sikkert dumt å bestille på våren, da den lille knollen ankom feriehagen var det stengel og rot i hver sin ende men jeg kunne ikke se hva som var hva... Dum som jeg var plantet jeg knollen ut, nokså horisontalt for liksom å tekke begge alternativer, men det ville nok vært lurere å la den etablere seg i en potte først. Blomstringen var uansett over. Neste gang jeg besøkte feriehagen var den borte - gravd opp av skjæra? Flyttet inn under en busk av harepus? Den er giftig, så den ble neppe spist av rådyr. Jeg tror ikke jeg har så mye flaks at jeg overraskes av en vakker hvit blomst på et tilfeldig sted i hagen, nå som jeg skal bort en tur for å sjekke årets frøsådd og overvintrede stiklinger og andre småttiser fra i fjor.

Evig eies kun det tapte, og jeg har spennende dager i vente uansett :-)

Nyt våren der du er, hage eller balkong - nå har den endelig kommet til mange av oss!