mandag 29. april 2013

Koseknuffer du litt med frøplantene?

Motgang gjør sterk. Vi sier det vel oftest som en trøst når vi møter på store og små nederlag gjennom livet. Men utsagnet gjelder vel også i naturen, der den sterkeste og mest tilpasningsdyktige skal overleve?

Ute i naturen blir frøplanter herjet litt med av vær og vind, og av forbipasserende fugler og dyr. Her i vinduskarmen min lever de et svært beskyttet liv i så måte, de skånes jo til og med for trekk når skyggebalkongdøren en sjelden gang åpnes.


Så altså, jeg har begynt å herje litt med dem. Dulter forsiktig borti. Stryker kjapt over det grønne med hånden sånn i forbifarten.  Klør dem litt bak øret en gang i blant.

Kanskje denne knuffingen - i beste mening - gjør at småplantene stålsetter seg litt bedre, setter noen ekstra røtter for å holde seg fast, lager litt kraftigere stengel for å stå imot dette merkelige mennesket som på død og liv skal koseknuffe.

Og kanskje nærkontakten med det grønne bladverket gir meg - et stakkars asfaltmenneske - litt ekstra energi...

I år er frøplantene her i byen sunnere enn noen gang. De strutter i vei, og jeg er egentlig overrasket over hvor tette og fine Petuniane ser ut til å bli i min nord-østvendte vinduskarm uten tilleggslys. Det er første sesong jeg sår Petunia, egentlig ingen favorittslekt her hos meg, men med egendyrkede eksemplarer blir det kanskje en endring på det. Sorten heter Petunia F1 'Flambe Cascade' og er samme hybrid som er avbildet på "lettstelte balkongplanter" knappen i menyen til venstre. Lett å så er den i alle fall!

Koseknuffer du kanskje litt, du også? :)

Ha en flott ny uke!

søndag 28. april 2013

Dahlia-prosjekt: God vekst, skuffende farge

For en uke siden var det "vårslipp", og 15 frøplanter av Dahlia ble oppkalt etter noen av Skyggebalkongens besøkende. Kanskje blir ditt nick sortsnavn på ny Dahlia i feriehagen :-)

I ukene framover kan du uansett følge med på utviklingen for Dahlia 'MarJe', D. 'ElseT', D. 'Landsbyliv', D. 'Turid', D. 'Stein', D. 'Ruthe', D. 'Marit Helene', D. 'Randine', D. 'KariK', D. 'Hagen vår', D. 'Bille', D. 'Villrose', D. 'Maria', D. 'Martin', og D. 'RitaLita'  *). For å finne tilbake til tidligere oppdateringer kan du klikke på "Dalia-prosjekt" i toppmenyen, eller det lille bildet som nå finnes øverst til venstre. Bildet viser forresten Dahlia 'Ludwig Helfert', som jeg tror er opphav til de 15 frøplantene.

Nå er det egentlig ikke hvor raskt plantene vokser som er mest interessant, men om det blir forskjeller. Det verste som kan skje er nemlig at alle plantene blir like.

Bildene er tatt bare 13 dager etter såing, og 7 dager etter prikling, og alle 15 er i vekst, men i varierende tempo...


Skuffelsen så langt består i at alle karakterblader ser ut til å bli samme grønnfarge, jeg hadde håpet på litt variasjon. Men - når jeg tenker meg om er det vel fra knoll jeg har sett forskjeller allerede fra første skudd, kanskje sånne variasjoner ikke kommer til syne før planten er litt større?


Dahlia 'Landsbyliv' har tatt en suveren ledelse. Det første settet karakterblader er allerede ganske store, og pussig nok krøller de seg litt, håper det retter seg... hm.

Like bak følger 'MarJe', og når jeg ser bildene mot hverandre, kan det tenkes at det er tydeligere nerver ute og går for 'Landsbyliv' - nervøs for å miste forspranget?


De andre 13 har mye mindre karakterblader - enn så lenge.


'Marit Helene' ser ut til å få litt spissere blader, men det er ennå litt tidlig.


'KariK' har nokså smale karakterblader, og mye jevnere bladkant. Kan ikke huske å ha sett så smale og lange blader på Dahlia frøplante før. Blir spennende å se om den forskjellen holder seg!


'Ruthe' er nok høyest men det er fordi stilken er så lang mens bladene ennå er ganske små. Snakk om å strekke seg på tå - forsøk på juks?


Helt til slutt - alle lurer helt sikkert på hvordan det går med stakkars Dahlia 'RitaLita' som startet med kun ett frøblad. Det så lenge ut som om den hadde stagnert, men i dag ble et bittelite skudd observert! 'RitaLita' er desidert sist i feltet, men mye kan jo skje.

Nå er plantebrettet snudd 180 grader, sånn at de som hittil har fått minst lys, bytter plass med de som har fått best lys. Ikke at jeg tror det er avgjørende.

Ny oppdatering om en uke. Husk å heie fram deg selv hvis du er med! Eller andre. Eller alle. Jeg leser heiaropene høyt for plantene lørdag formiddag :-)

*)  PS: Jeg er klar over at navnsetting av nye ofisielle sorter ikke skjer på denne måten, men litt moro kan vi vel ha?

onsdag 24. april 2013

Insekter i feriehagen

Da jeg ryddet litt i fjorårets mange bilder fant jeg en god del insekter - ja, som motiv altså. Det syntes jeg var hyggelig, for i fjor var det stort sett så vått i det grønne at det ikke ble så mange runder med dyptpløyende kamera.


Noen ganger ser jeg insektene først flere uker etter at bildet ble tatt. Som her, hvor jeg knipset humler som koste seg med godsakene som min frodigste Flekktvetann (Lamium maculatum 'Bacon Silver') kunne by på - jammen satt det en bitteliten flue og ventet på tur. Eller kanskje de to lekte gjemsel...?


Denne gul-grønn-kule edderkoppen lekte seg i en Atlasblomst (Godetia amoena/Clarkia) som ennå ikke hadde brettet ut sin elegante kappe. Jeg ser ikke denne typen edderkopper så ofte, kanskje de foretrekker å ferdes i gul-grønn-kule blomster.


Sesongen var som nevnt våt. Når det kom en overraskende skur, som varte i en ukes tid, kunne det bli dramatisk for både liten og stor. Små, tomme krukker og kar kunne fylles til randen over natten. Om denne møllen var død før syndefloden er ikke godt å si, men jeg synes bildet illustrerer ferieukene ganske greit.


I feriehagen vokser et par Blå kuletistel (Echinops banaticus) - d.v.s. den jeg har er nok heller den grå varianten. Dette er en humlemagnet de luxe. Og så er den jo fin å se på i tillegg - både med og uten humlepynt... 

Klikk for mye større versjon...

Humler er det mange av i feriehagen, og jeg digger å fotografere dem i alle slags rare positurer. Ofte er det rumpa i været mens de uanfektet nyter godbitene. Eller som denne, som jeg tilfeldigvis oppdaget inni en diger Georgine-blomst (Dahlia 'Ludwig Helfert'). Her er det så mye blomst og nektar at det ikke er det minste rart at humlen ble alvorlig  bedugget. Det ble jo nesten jeg også, bare av å se. Håper den fant veien hjem til slutt, skjønt jeg har mine tvil...


Da er det langt mer edruelig å være en balanserende flue midt i deilige roseblader. Rosen heter Rosa 'Blaze Superior', og fluen heter kanskje Primadonna - eller Solveig.

Og helt til slutt - det gikk dessverre ikke så greit for alle...


En vakker morgen lå denne medium kladasen av en måkeskitt på en skiferhelle utenfor feriehuset. Jeg falt pladask for det grafiske i motivet (hm, eller var jeg bare fortsatt søvnig, på vei ut for morgeninspeksjon i feriehagen?). I alle fall, noen uker senere oppdaget jeg den lille fluen som ser noget omkommet ut. Måken har nok siktet tålig bra.

Nyt resten av april, husk at når mai setter fart er årets sesong over på et blunk. Lurt å knipse litt mens det står på! :-)

søndag 21. april 2013

Vårens vakreste Dahlia-kappløp

Startskuddet har gått for det som kan bli vårens vakreste kappløp, og hvis du er innom her på Skyggebalkongen iblant, er sjansen stor for at du allerede er påmeldt som deltaker! :-)

For et par innlegg siden skrev jeg om rekordrask spiring på selvhøstede frø av Dahlia. Etter 3 dager var det ca 10 spirer. I kveld er det nøyaktig en uke siden frøene ble sådd,og allerede i går ble de 15 største spirene priklet!


Grunnen til at jeg fokuserer så mye på akkurat denne såpotten, er Dahlia-prosjektet mitt. Vil jeg få ihvertfall én ny variant av Dahlia som jeg liker godt nok til at den kan bli en signaturplante i feriehagen? Det som er sikkert er at Dahlia frøplanter sjelden blir lik morplanten, og avvikene kan komme på både blad og blomst og andre egenskaper som høyde og helse generelt. Det jeg ikke vet er om frø fra samme blomst vil ha tilnærmet lik DNA, eller om også disse frøene vil gi store forskjeller.

Dette skal jeg finne ut i år!


I går kjøpte jeg flere potter for å prikle de håpefulle. Anbefaler dette hendige brettet (koster ca 40,-) som  er akkurat stort nok til 15 småpotter (7 cm). Supert for enklere undervanning, kjapp flytting, og flott størrelse om det nå blir stående i vinduskarm eller balanserende oppå et pastaglass for å komme nærmere opp til lysstoffrøret over kjøkkenbenken. Det er det siste som er aktuelt for Dahlia-kappløpet.

20. april gikk altså startskuddet og 15 frøplanter har nå fått sin egen lille potte. Prikling skal gjerne vente til det første settet med ekte blader (karakterbladene) er på plass, men de ivrige kandidatene stod så trangt i såpotten at det ikke kunne vente.



Hvordan er du som er innom Skyggebalkongen involvert i dette?

Nå som kappløpet er i gang trenger hver av de 15 eget navn (for referanse og på gøy) - og her kommer kanskje DU inn! Jeg har nemlig brukt nickene fra kommentarfeltene i tråden om rekordspiringen, inkludert meg selv. Sånn ble det navn til 14 av de 15 frøplantene. Hvis jeg ender med en ny sort beholder sannsynligvis planten navnet, kanskje litt justert.

Følgende navn er allerede med - noen ganger forkortet i forhold til nicket (hvis du ikke ønsker at nicket ditt skal bli brukt, er det bare å si fra):
Marje, ElseT, Landsbyliv, Turid, Stein, Ruthe, Marit Helene, Randine, KariK, Hagen vår, Bille, Villrose, Maria, Martin, og så er altså frøplante nr 15 navnløs enn så lenge.

Vil du at Nr 15 skal få ditt nick som navn? Da skriver du en kommentar til dette innlegget - første nick som ikke allerede er med i kappløpet, blir brukt!

Oppdatert: Og der fikk også den en-frøbladete Nr 15 navn: Dahlia 'RitaLita' :D

På bildet over står Dahlia 'Bille' nærmest (nede til venstre), i venstre kant sees Dahlia 'Ruthe', og lengst borte i det fjerne, skimtes såvidt Dahlia 'Stein'. Skal presentere hver enkelt nærmere etter hvert som de vokser til og viser ulikheter. Landsbyliv, Ruthe, Marit Helene og Villrose har størst skudd med karakterblader, men forspranget er ikke så stort at det er snakk om tjuvstart. Både Randine, Hagen vår, Bille og Maria halter litt i første runde ettersom de skadet ett frøblad hver (litt knuffing i startområdet måtte vi vel bare regne med), og Nr 15 måtte faktisk amputere ett frøblad like før start og burde strengt tatt fått et handicap-poeng hvis sånne regler fantes - men det gjør de heldigvis ikke. Siden alle har ok rot, regner jeg med at småskadene har mindre betydning for fortsettelsen, og dagen etter start er alle 15 ved godt mot :-)

Ha-ha, dette blir helt klart litt nerdete, men veldig spennende! Hvem får de fineste karakterbladene? Hvem av oss vokser raskest i høyden, for ikke å snakke om - hvem får den flotteste blomsten? Etter hvert må nok noen av oss reise vestover til feriehagen, mens noen få utvalgte får friste lykken på selveste Skyggebalkongen. I verste fall kan det også tenkes at noen av oss kaster inn håndkleet lenge før vi nærmer oss noe målområde.


Jeg oppdaterer når det er noe å berette, og håper at du vil heie litt fra sidelinjen sånn innimellom :-)

lørdag 20. april 2013

Lykkekløveren fra i fjor er plutselig tilbake!

I fjor bodde en slags Oxalia her på Skyggebalkongen. Den hadde sine opp- og nedturer men var stort sett flott, og da høsten kom tok jeg den inn for å prøve å overvintre den. Hadde fått med meg at det skulle la seg gjøre, og siden jeg ikke har noe kjølig rom for denslags, fikk den friste vinterlykken i kjøkkenvinduet.

Og jammen gikk det superbra!


I vinter forsvant planten ned i potten og fikk nesten ikke vann, men for en måneds tid siden stakk de første nye skuddene opp. Bildet er tatt for en uke siden, den er enda frodigere nå. Hittil har den hatt 4 blomsterstengler, og det er stadig nye skudd på vei opp. Hver kveld bretter bladene seg sammen for natten, og ja - ved et par anledninger har jeg tatt meg selv i å si god natt til den...

Jeg har ikke pottet den om ennå, og den har ikke fått næring. Ser ikke ut som om den savner så mye akkurat. Hvis du har erfaring med Oxalis i potte kunne det vært greit å vite om den feks trenger større potte eller om den er trives vel så bra under litt trange kår. egner med at det er bedre å gi den et nytt jordlag på toppen enn å potte den om nå som veksten er så godt i gang.

Om ikke mange ukene skal den ut på Skyggebalkongen. Det føles jo nesten litt som å ha tjuvstartet :-)

tirsdag 16. april 2013

Dahliaprosjekt 2013

Ja, jeg vet at det er ganskje kjedelig med bilder av frø og spirer, og i alle fall i flere innlegg etter hverandre, men jeg bare må fortelle om noen spirer som jeg oppdaget for noen minutter siden. Dette er m.a.o. så nær "live-blogging" som jeg noen gang vil komme :-)

Jeg har på gang et slags Dahliaprosjekt i år. Frø ble samlet i feriehagens nye georginebed i høst. Jeg ventet for lenge, og i november var de få frøhusene jeg fant kliss våte og de verste knapt mer enn en våt guffe. Heldigvis hadde naboen plukket 3-4 avblomstrede og tørre stilker til meg, litt tidligere på høsten.


Selv om utvalget ble betydelig mindre enn jeg hadde sett  for meg, endte frøhus fra 5-6 ulike sorter i kaffefiltre, og der har de tørket i vinter.

I påsken ble det en mer enn stor nok jobb med rensing av frø, og jeg fant faktisk helt greie frø inni flere. Hvor mange som er spiredyktige gjenstår jo å se. Målet er som tidligere skrevet å få fram nye sorter, og når jeg finner en spesiell som jeg liker, skal den mangfoldiggjøres og bli "bare min". Litt gal, og litt gal - jo da :-)

Jeg sådde så klart frø i feriehuset, og da påsken var over var det allerede én spire. Jeg tok med en del av restefrøene hit til byen, og sådde for 3 - TRE - dager siden. Og i dag telte jeg 7 spirer i den ene potten. På bildet finner jeg hele ti! Så kjapp Dahlia spiring har jeg aldri sett før.

Dermed ser det ut til å bli Dahliaprosjekt her i byen også, og kanskje til og med noen på Skyggebalkongen. Litt skummelt at frøene er fra en sort som blir meteren høy og veldig omfangsrik, men blir det for fullt på kjøkkenet får jeg bare smøre brødskiva mi i entreen, verre er det jo ikke... ;-)

Edit: Måtte bare legge ut et nytt bilde, ett døgn etter det forrige ser det sånn ut:


Hu hei, hvor det går! Og fine røtter er allerede på vei ut av potten. Her blir det nok blomstring allerede til helgen, tenker jeg :D

fredag 12. april 2013

Blodbeger give-away

NB: Give-awayen er avsluttet :-)

Selv om det ble flere påmeldte enn de 5 jeg tenkte å sende til, tenker jeg at det må vel gå greit å heller bare sende 3 planter til hver sånn at alle kan få. Om ikke alle vokser bra, er det lett å ta stiklinger sånn at du får flere planter.

Så da kan alle 6 som kommenterte før fristen sende meg adresse på
epost:   blodbeger AT plantesentralen.no
Oppgi hvilket nick du har sånn at jeg greier å holde styr på hvilke adresser jeg evt mangler og sånn.
Jeg postlegger plantene mandag 22. april. Greiest for meg å sende alle samtidig.

-----------------------------------

Etter å ha priklet ca 22 planter har jeg - ikke helt uventet - endel Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum) til overs. Så da tenkte jeg at den som vil ha, kan få!


Dette er planter fra frøene som ble høstet her på Skyggebalkongen ifjor. Da måtte det selvsagt bli suksess :-).

Vil du ha 3-4 frøplanter, er det nok å si fra i kommentarfeltet. Blir det mange som vil ha, trekker jeg ut tilfeldig. Jeg regner med at jeg har nok frøplanter til å sende til 5 trengende. Hvis de 2 som hintet i forrige innlegg fortsatt vil ha, står de først i køen og får planter uten loddtrekning.


Søndag kl 20 - altså om drøyt 48 timer - avluttes kalaset. Jeg kan sende plantene mandag eller tirsdag, men hvis du ikke vil legge adressen din i kommentarfeltet, ordner vi det på epost og så får du plantene en uke senere. Jeg legger ut epostadresse på søndag.

PS1: Jeg sender uten jord, så selv om jeg tror de er noen tøffinger, er det nok best å unngå noe mer enn 1 dags postgang.

PS2: Sender bare innenlands.

PS3: Bildene er tatt før jeg priklet, så de største eksemplarene har jeg nok beholdt selv ;-)

lørdag 6. april 2013

Joda, det gror!

Etter en dose feriehage senvinters, var det jo litt kjekt å komme tilbake til frøplantene i byen. Vanligvis ender jeg opp med 4-5 planter for hver sort som i det hele tatt spirer, men i år vil det liksom ingen ende ta.

Ikke godt å si hvor mye av dette som lar seg prikle og så drive fram i et lite kjøkken. Planen er å ta med en del planter til jobb hvor det finnes et par balkongkasser å fylle opp, og noe til feriehagen. Men uansett vil ikke det monne stort...



"Planterommet" mitt består av et undervanningsbrett som er plassert på kjøkkenbenken oppå to støtter (melbokser) for å komme nærmere lysstoffrøret som er montert under overskapene. Primitivt, men absolutt funksjonelt. Og absolutt ikke plass til 150 småpotter...

De litt slengete plantene til høyre er Atlasblomst. Det ser sikkert ut som om de har fått for lite lys, men de vokser faktisk sånn. Første året jeg hadde dem trodde jeg det ikke kunne bli bra planter ut av dette, så jeg kastet dem. Men så lærte jeg at de jo vokste på akkurat samme måte utendørs i feriehagen.

Jeg har forresten veldig mange Blodbeger, og de vokser slett ikke så sakte som mange vil ha det til. Selv om man jo ikke skal selge bjørnen før skinnet er skutt (det var visst omvendt...), regner jeg med at jeg kan friste med småplanter om noen vil ha, men lager et eget innlegg om det når jeg får startet med priklingen og ser hva som klarer seg.

Nyt helgen! Det er vel etter hvert nok å gjøre på frøplantefronten hos andre enn meg :-)

PS: Blodbeger give-away pågår fra fredag og absluttes søndag 14.04. kl 20.  Se neste innlegg!

tirsdag 2. april 2013

Kort rapport fra kald kaospåske

Som nevnt i forrige innlegg, har det vært noe oppussing i feriehagen i vinter, og nå i påsken skulle det ryddes. Lett kaos, men faktisk ok å gjøre noe som viser resultater umiddelbart. På bildet sees en snau tredjedel av skrotet. Legg merke til det utrangerte vinduet.


Det stod opp mot et tre, og under treet vokser det...


... snøklokker. Fineste tua i hele distriktet, tipper jeg :-) Det ble nok litt mer vårlig bak det gamle vinduet.


Ellers var det dårlig med planter og vårtegn. En av minipåskeliljene rakk å komme i knopp, men selv den så noe frostig ut. Påskeliljene i Georginebedet bør se til å få opp farten for allerede om 4-5 uker skal de jo overlate bedet til Georginene.  Jeg har noen få krokus, men de hadde såvidt våknet.

Bare 2 planter tok seg bryet med å hilse på meg. Pipeløken (Allium fistulosum), som nok blir enda finere enn i fjor, har startet sesongen på bildet under. Den smaker godt, men den får vel stå i fred litt til. Og der gikk det opp for meg at noen av plantene nok med rette kan oppfatte meg som en gnafser! :-O  


Og én enslig Vinterblom (Eranthis) tittet opp. Det var flere i fjor, kanskje de andre bare forsov seg. For Vinterblom bør vel takle en vestlandsvinter til tross for barfrost?


Måtte april blir en ordentlig vårmåned!