tirsdag 26. mars 2013

Travle dager i Påskeland

Tidlig påske betyr at det er for tidlig for det meste i feriehagen. Telen har ennå ikke sluppet taket, så graving er uaktuelt. Det er første gang jeg opplever at frosten har presset merkepinnene opp av jorden. Noen snøklokker blomstrer forsiktig, mens påskeliljene såvidt har tittet opp et par cm. Kuldegrader sørger for at gnisten av vår ikke slipper helt til.

Årets påske står imidlertid i kaosoppryddingens tegn. Snekkere har skiftet kledning på 3 vegger, og det er hittil ryddet og kjørt bort 5 hengerlass til miljøstasjonen. Og det er mer å ta av. Solskinn, kalde dager og hard bakke er ypperlig til sånne anledninger.


Egentlig er det ganske herlig å være i feriehagen uten å skulle gjøre så mye hagerier. Å beskjære en busk er fort gjort, frø sås innimellom og selv om det blir en del sorter er det en hyggelig påskeakativitet så lenge jeg ikke venter med for mange frøposer til nestsiste dag. Knoller til driving og alt det der hører også med. De små liljeløkene fra liljeskjell har ikke våknet helt ennå, men noen er ihvertfall i live.

Ellers er det rydding i kjelleren, organisering av nytt plantebord (en gammel høvlebenk med voksduk over må vel bli bra!), ryddig av potter, speiding etter skudd i bedene (optimist), god kaffe og hjemmebakt brød.

Og selvsagt gule tulipaner.

Ønsker deg en god påske, våren kommer snart!

torsdag 21. mars 2013

Gnafsere i feriehagen #3

Dette er tredje gnafseinnlegg, og i dag er vi kommet til den største gnafseren av dem alle, rådyrene. Typisk nok har jeg ingen bilder av disse storgnafserne, de er nemlig sjelden i hagen på dagtid. Da hadde det enda vært en liten mulighet for å oppdra dem litt.

Alle med rådyr i sin nærmeste omgangskrets vet at tulipaner står svært høyt på menyen. Så jeg har bare noen få tulipaner som voker inni noe buskas, og som har vokst der siden en bestemor satte løk der, dengang det som nå er en diger villrosebusk ennå var en sart liten kultivert klatrerose uten rotskudd.


På bildet over sees tulipanbladene, og ser du godt etter ser du også at noen har gnafset. Disse er det ikke helt lett å nå, så det pleier å bli en blomst eller to.

De vakre Våririsene (Iris reticulata) derimot, gnafses vekk i løpet av et lite måltid. De har også stått på samme sted i mange tiår, og rådyrene vet nok akkurat når de skal rusle innom. Natten etter at bildet ble tatt i frjor var alle blomstene borte. Akk ja sann, evig eies kun det fotograferte.

I fjor vår kjøpte jeg en Syrinhortensia (Hydrangea paniculata). Den vokste ganske bra i det nye bedet, og planen er å stamme den opp. Jeg er ennå ikke helt sikker på hvordan det gjøres, bortsett fra at den stakkars busken vil bli vesentlig slankere.

 
 Det er om å gjøre å velge seg ut en rett hovedstamme, på bildet over ser du sånn ca midt i bildet at en gren utpeker seg, ved å peke rett opp.

Men akk. Da jeg besøkte feriehagen i november hadde noen skrellet barken av hele den utvalgte grenen. Ingen av de andre grenene var gnafset på, kun den utvalgte. Sukk.


Jeg vet jo ikke om det er rådyr som gjør dette, kanskje en kalv som bare klødde i "nyutsprungne" tenner, og som egentlig ikke var sulten. Jeg tviler på at grenen kan overleve en sånn behandling, normalt dør et tre om stammen blir ringbarket, så da må jeg vel heller velge å stamme opp en krokete gren som vokser bortover...

I bedet med alle de nye dagliljene og irisene satte jeg opp en slags obilisk laget av 3 bambusstenger og hyssing. Blomstererter (Lathyrus odoratus) ble sådd på friland, og jammen spirte de gamle frøene over all forventning! Og jeg hadde ingen anelse om at ferske blomsterertskudd sannsynligvis er en delikatesse for gnafsere. Jeg tror jeg kan skylde på rådyrene, siden flere dagliljer i samme bed var gnafset mye på, men harene har sikkert heller ikke noe imot et krispy blomsterertskudd.


Jeg satte ned sånne grillpinner i tre rundt plantene i et forsøk på å stenge gnafseren ute. Noen netter senere var flere av pinnene tygget av på midten, men de holdt stand nok til at plantene fikk vokse nesten i fred. Etter 2-3 gnafseseanser ble det imidlertid for få sommerdager igjen til at de kunne nå de store obiliskiske høyder.


I år prøver jeg Blodbeger istedet. Får heller ikke de stå i fred, blir det i det minste noen som får litt variasjon i kostholdet.

I fjor ble også det stakkars epletreet mitt offer for rådyrene. Bare dager etter at pottetreet forlot pottetilværelsen, ble det gjenstand for en makaber gnafseseanse som endte med at treet i november hadde kun 2 små skudd på en avspist stamme. Hva som står igjen nå etter vinteren er det bare gnafserne som vet.

lørdag 16. mars 2013

Opptelling i rugekassen

Det spirer og gror, og det er kanskje den eneste fordelen med at dagene flyr så altfor fort for tiden - det går mot vår!

I år har jeg sådd svært lite i byen. Den store såøkten kommer i påsken. Men det jeg har sådd har ihvertfall spirt over all forventning :-)  Det meste er ment for Skyggebalkongen, men blir det overskudd tar jeg med noen planter til jobb eller feriehagen. Regner med litt svinn framover.

Spiringen er god, og det kjennes helt spesielt når frøene er høstet på egen balkong og i egen hage!

Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum) ble sådd 17.02. og spirte 06.03.  Jeg var litt utålmodig for i 2012 spirte de faktisk etter bare 1 uke. Av 30 frø har jeg nå 43 spirer, så jammen funket det bra da jeg hjalp med pollineringen her på Skyggebalkongen i fjor :-)   Jeg har selvsagt sådd minst 43 frø, men uansett - spireprosenten er svært god.


Det blir mange flere Blodbeger på Skyggebalkongen i år enn i fjor, det er ihvertfall sikkert. Og en del til feriehagen skal det nok også bli.

Atlasblomst (Sommerazalea) (Godetia 'Fruit Punch Mixed') ble sådd 03.03. og spirte allerede 05.03. Av 25 frø er det nå nesten 50 frøplanter, så også her må jeg nok ha drysset på litt ekstra, he-he.


Atlasblomst har jeg sådd i noen år nå, og denne ettåringe favoritten er fin både i kasser og som utfylling- eller kantplante i bed. Sorten jeg startet med er blandet, med fargevarianter mellom hvitt og dyp rødt. Frøplantene på bildet ser veldig strantne ut, og første året jeg sådde dem her i byen kastet jeg frøplantene for jeg tenkte at det ble altfor lange stilker. Men, nå vet jeg at etter hvert legger de seg ned, og blir lubne fine småbusker. Så i år skal intet kastes :-)  I feriehagen skal jeg så mange av disse, men da mest av nyinnkjøpte sorter hvor jeg har bedre kontroll med fargene. Perfekt såplante for den utålmodige siden den spirer veldig raskt.

Praktpetunia (Petunia x hybrida 'Flambe Cascade') ble sådd 17.02. og spirte 25.02. Av 15 frø er det nå ca 15 frøplanter. Er tenkt til Skyggebalkongen, men jeg er spent på om det blir nok lys der til å få noe særlig blomstring.


Jeg er i alle fall superimponert over spireprosenten i år! Nå har jeg jo noen småpotter med gamle lommerusk-frø, som ikke har spirt ennå, men alt som måtte skje i de pottene vil være bonus.

Regner med at det spirer og gror litt hos deg også nå. Ha en fin helg!

lørdag 9. mars 2013

Ulike forhold i samme hage

For et par innlegg siden skrev jeg om barrotsdagliljene som blomstret i fjor til tross for at de ble plantet i mai. Og så virket det nok som om ingen av Irisene blomstret i fjor, men akkurat det var jo ikke sant... Irisene som stod i det omtalte bedet blomstret riktignok ikke, men en enslig Iris ble plantet et helt annet sted i hagen, og jammen ble det blomstrng samme sesomg!


Sorten heter 'Gull's Wing' og jeg synes den ble ganske fin, i alle fall på nært hold.

Jeg planter ofte samme sort på ulike steder i hagen. På den måten lærer jeg litt om hvor plantene trives best, og dermed vil jeg kanskje også blibedre kjent med hagen generelt, alt etter hvike planter jeg planter. F.eks. der en fuktelskende plante liker seg, vil ofte også andre fuktelskende planter ha det bra. Vil jeg at stauder etter hvert skal deles til en litt større gruppe, er det viktig å gardere seg for å treffe rett voksested med ihvertfall den ene beplantingen.

Noen ganger blir jeg overrasket - jeg kjenner ikke hagen så godt ennå siden den har vært mest plen, men jeg har jo visse formeninger om hvor det er tørt og vått etc. Det er ikke alltid praksis stemmer med boken, men så kan det vel også være forhold et stykke ned i bakken som påvirker forholdene - f.eks. kan det ligge "årer" av mineraler eller humus etc som man ikke kan se, men som planter med litt lengde på røttene nyter godt av. Eller en underjordisk bergformasjon samler vann og holder de nedre jordlagene fuktige selv om det øverste laget tørker fort opp.

Nå blir det spennende å se om det er forskjell på Irisene også i år, nå som de har etablert seg.

God helg!

torsdag 7. mars 2013

Endelig jord under neglene!

Det er praktisk å bo midt i byen uten behov for bil. Bortsett fra når våren kommer og planter skal prikles og pottene på Skyggebalkongen skal fylles på nytt med ny jord.

Da er det et tiltak å dra langt avgårde til et hagesenter for å handle en sekk eller to med jord. Det er ikke så mange sekkene man får med seg per tur til fots, og selv om det vanligvis finnes en t-banestasjon noen hundre steinkast unna, blir det litt kav likevel. Jeg kunne nok ha spurt om en vennetjeneste, men et sånn 5-sekk tilbud blir heller uaktuelt for en balkong på 2 kvadrat.

I løpet av sesongen blir det uansett en del turer til ulike plantesentre, så jeg prøver å handle med litt av "hagens gull" når det passer. Jord kan lagres i boden i påvente av neste sesong, og uåpnet sekk holder seg helt greit. Men akkurat i år var det nokså tomt, bortsett fra en sekk såjord som jeg hadde vært smart nok til å handle inn i fjor.

Dagligvarebutikkene selger gjerne pakninger med 10 liter krukkejord, men den jorden er sjelden næringsrik nok til å brødfø en balkongpottefamilie en hel sesong, selv om man gjødselvanner iblant. Men det hender jeg bruker sånn jord og blander inn noen godsaker, alt etter hva man tror planten begjærer.


Men nå har jeg endelig fått i hus litt skikkelig gjødseljord, så nå kan jeg i alle fall potte om noen Pelargoniumer, og de 3 lilje-bulbilene kan få seg litt næring. De har stått i "brukt" jord fra første dag, siden jeg egentlig ikke trodde ar de skulle rote seg.

Jorden pleier jeg å blande i en sånn grønnsakskuff som hørte til et kjøleskap som ble byttet ut for noen år siden. Ypperlig med et sånn kar på kjøkkenet, stort nok til potting oppi karet, og dermed blir det svært lite søl. Pakkes det inn i plast kan jorden stå klar i mange uker uten å bli tørr.

Herlig! ;-)

mandag 4. mars 2013

Dagliljeglimt 2012

I fjor kjøpte jeg flere kultivarer av Daglilje (Hemerocallis), nærmere bestemt 3 sorter og 3 planter av hver (hvis jeg husker rett...). De ble plantet i et nytt bed i feriehagen i mai, sammen med bl.a. ulike varianter av Iris, Kronanemone og Blå kuletistel.


Jeg hadde egentlig ikke regnet med stor blomstring første sesong, så mens dagliljer og iris fikk etablere seg i fred, gledet jeg meg stort over de flotte Kronanemonene (blå og hvite), og ikke fullt så mye over Blomsterertene som aldri maktet å dekke obilisken i bakgrunnen. Det var nok i seneste laget å så Blomsterert på friland i juni... Kronanemonene tok jeg delvis inn i høst, men nå er jeg egentlig mest spent på om de som ble igjen i bedet har greid vinteren.


Selv om dagliljene, som var barrotplanter, kom i jorden så sent som i mai, ble det faktisk blomstring på flere! Knoppene over ble til blomsten under - og heter 'Bela Lugosi'.



Den oransje nedenfor skal være 'Veins of truth', bortsett fra at den da ikke skulle blitt oransje men mer svak rosa. Med så mange varianter tar jeg det imidlertid ikke for gitt at fargen stemmer helt med bruksanvisningen, og nå blir det jo ekstra spennende å se om de to andre av samme sort blir maken. Kanskje må jeg gi den et nytt navn ;-)


 Den tredje jeg kjøpte heter  'Fire and Fog', og blir nokså rød. Jeg så den ikke blomstre, men så var jeg jo til og fra feriehagen, og dessuten forsynte gnafsere seg grådig. Mer om det i neste gnafseinnlegg :-)


Avslutter med et bilde som jeg likte så godt, der og da. Nesten litt rørende hvordan det ene bladet bryter rett-opp-tradisjonen og omsorgsfullt omfavner et annet blad. Tror de kom fra samme plante, så da får det vel være et bilde på søskenkjærlighet, tenker jeg :-)

Det blir veldig spennende å se om både dagliljer og iris blir større nå i år. Irisene kom ikke i blomst i fjor, så de trenger tydeligvis litt mer tilvenning enn dagliljene.

Ha en superfin uke!

lørdag 2. mars 2013

Endelig - årets første!

Det er alltid noe spesielt med årets første spirer. Nesten uansett hva som spirer først, blir de små beundret og studert på inngående måter som en ikke-planteinteressert bare ville ristet på hodet av. Men sånn skal det være, for dette er liksom selve startskuddet for ny sesong!

Petunia 'Flambe Cascade'

I år har jeg som vanlig omfattende såplaner, men foreløpig er jeg bare så vidt igang med 4 sorter her i byen.  Det blir mye mer i feriehagen, men ikke før til påsken.

* Petunia x hybrida - Praktpetunia 'Flambe Cascade' bilde hos Impecta.se
* Rhodochiton atrosanguineum - Blodbeger - frø høstet på Skyggebalkongen 2012.
* Allium, fra rusk-og-rask samlingen, nokså sikker på at det er Allium-frø.
* Dahlia x cultorum - Georginer - gamle restefrø.

I tillegg har jeg sådd en potte med rusk-og-rask-frø som jeg fant i kjøkkenskapet før jul.

Vel, det er kun Petunia som spirer foreløpig, men de mener alvor og av ca 15 sådde frø er det 17 spirer - m.a.o. tilnærmet 100%. Allium hadde jeg stående på oppvarmet badegulv helt til jeg fikk det for meg at de trenger stratifisering, så nå nyter såpotten fine senvinterdager på Skyggebalkongen. Verken Blodbeger eller Dahlia har spirt ennå, og det nærmer seg 14 dager. Kanskje de er lysspirende og ikke kommer til å spire på badegulvet likevel? Da blir det vel flytting igjen, godt det bare er et par potter.


Har også plantet en skikkelig inntørket Dahlia-knoll som jeg fant i feriehuset i høst, og som jeg ikke er helt sikker på hva heter. Den har nok løsnet fra knoll som ble kjøpt våren 2012. Jeg har fått spiring på like tørre knoller før, men det er jo ikke alle enkeltknoller som har "øye". Den fikk i alle fall noen timer i vann før den ble gravd ned. Ikke at jeg regner med så stor sukksess her, men det skader jo aldri å prøve.

Ha en fin helg!  Det er mars, og det er nesten vår!