onsdag 27. februar 2013

Gnafsere i feriehagen #2

Jeg har egentlig ganske mange gnafsere i feriehagen, og noen er søtere enn andre. Dagens gnafser tilhører definitivt den søte gruppen.


En hare, og sannsynligvis til og med en ung en. Den og moren (?) har holdt til i og rundt feriehagen i et par år nå. De er nokså fortrolige og blir ikke skremt før "det rare dyret på to bein" kommer rett mot dem.

En langøret venn i hagen er jo supertrivelig! En sommerkveld i fjor plantet jeg i et nytt bed. Ned på huk, opp igjen, kaste den tomme plastpotten bort i haugen med andre tomme potter, ned og opp igjen, 4 skritt tilbake for å se resultatet litt på avstand. Sånn holdt jeg vel på i en havtime ihvertfall. Plutselig snudde jeg meg, og da satt hareungen - eller ungdommen er vel mer korrekt, og fulgte med, på plenen bare et par meter bak meg. Den fikk litt panikk da den forstod at jeg hadde sett den, eller kanskje var det fordi jeg stod der med spaden i neven. I hvertfall pilte den avsted og ble borte helt til neste gang vi møttes.

Og sånn gikk nå sommerdagene.


I det nye georginebedet oppdaget jeg små kuler, antar at det er haremor eller -ungdom som hjelper meg med gjødslingen. Ikke rart at georginene ble så flotte! Så her blant struttende Dahlia hadde den enten sitt avtrede, eller hvileplass. Kanskje var det litt tryggere å sove mellom 'Pulp Fiction' og 'Dragon Ball'...

Og her ligger haremamma og slapper av midt i bedet. Hun gnafset nok litt her og der, men når hun først skulle innta bedet var det jo greit at hun valgte et sted uten små frøplanter.

Nå vet jeg ikke hvor mye harene gnafser, men litt blir det nok. Men jeg tror ikke de snauspiser sånn som visse andre, mer en liten smak her og en smak der, eller om de finner noe de liker - ett blad, eller kanskje to. Har du erfaring med harer i hagen?

Det er ikke så lett å vite hvem man skal skylde på, når det er mange gnafsere i hagen, for jeg er jo ikke ferdig med gnafseinnleggene ennå, nei.

søndag 24. februar 2013

Kontorblodbeger etter vinteren

Joda, det har gått helt fint med de 3 blodbegerplantene (Rhodochiton) fra i fjor. De siste ukene har nok de nye skuddene fått litt mer gnist, kanskje det bare er fordi jeg har begynt  vanne litt mer.


Noen få grener er døde med visne blad, og skal nok klippes bort før våren kommer for fullt med ny vekst, men 90% er uforskammet friskt etter vinteren.


De 3 plantene står i samme lille krukke som i fjor. Nå har jeg egentlig usikker på veien videre; bør jeg skjære ned det meste av planten - sikkert praktisk med tanke på vindusvask, men vil den bli større i løpet av sesongen hvis jeg ikke kutter? Hvordan i huleste kan jeg potte om hvis jeg ikke skjærer ned absolutt alt? Kan den greie seg i samme jord ett år til hvis jeg er flink med å tilføre næring når jeg vanner, evt også legger et lag med god jord på toppen? Det bør vel kunne funke - har ikke inntrykk av at blodbeger trenger mye av noe som helst.


Jeg har omsider sådd blodbegerfrø som ble høstet på Skyggebalkongen i høst. Etter en uke er det fortsatt ingen spiring, men nå er såkaret flyttet inn på oppvarmet badegulv, så får vi se om det virker som tenkt. Men - det aller enkleste ville vel vært å ta stiklinger fra kontoret...

Kommer med såliste senere, foreløpig er det bare 4 sorter, siden det ennå er litt vel tidlig her på balkongen.

Nyt søndagen!

mandag 18. februar 2013

Lær om forholdene i hagen din!

Kom over et klipp på nettet i går, som jo bare må deles. Det er Carol Klein fra BBC's Gardeners World som er på farten igjen - med "The Science of Gardening".  :-)


Denne gang handler det ikke så mye om plantene, men mer om botanikk, lys, jord og vann, og dessuten høsting og oppbevaring av frø. Veldig lærerikt, og faktisk fint med et hageprogram med vitenskapelig snert :-)

Ser at klippet har vært tilgjengelig i en måneds tid. Vær kjapp, for som vanlig blir det vel fjernet ganske raskt. Det varer en times tid.

Se det her...

søndag 17. februar 2013

Gnafsere i feriehagen #1

Jo, jeg er her! Tar bare litt tid å sette igang årets sesong, ser det ut til. Men noen flere glimt fra i fjor kan det jo bli.

I feriehagen finnes det gnafsere i mange farger og fasonger, så hva passer da bedre enn å presentere et lite utvalg? Nå synes jeg egentlig at noen gnafsegjester hører med i en hage - eller på en balkong for den saks skyld, så dette er egentlig trivelige minner fra forrige sesong. Men for ikke å stresse andre, deler jeg gnafserne på en håndfull innlegg, så blir det litt mindre skremmende enn å få alt servert i en... jafs. :-)


På mine hagevandringer oppdaget jeg at flere av mine førstegangsblomstrende Geum 'Red Dragon' fikk litt hard medfart av hagens gjester. Det er flere ville dyr innom i løpet av natten, og jeg må bare leve med det for høye gjerder blir ikke aktuelt. Men ble litt nysgjerrig siden Geum-stilkene var knekt og selve blomsten ikke var spist.


Først tenkte jeg at noen hadde prøvespist og funnet ut at de ikke likte Geum, og ingenting ville vel vært bedre. Men neida, det var jo en av de små synderne som hadde gnafset. Heldigvis en vakker variant i gult og grønt, da får det nesten være greit med litt svinn.


Og så har jeg ihvertfall lært hvordan visittkortene ser ut.

Også Swertia blomstret for første gang i fjor. Den var jeg ganske spent på, både fordi den er vakker, men jeg hadde vel lest at sneglene liker den. Det var imidlertid andre småkryp som kom løpende... I hver eneste blomst "bodde" det maur det meste av sommeren. Swertia må ha en helt ekstra spesielt deilig nektar, ganske mange maur ble det etter hvert, men tror ikke at de gjorde noen skade. At enkelte blomsterstilker knakk får andre ta skylden for.


Lusene likte nemlig også Swertia, men de forsvant etter hvert, så jeg tror ikke at de heller gjorde stor skade. Kanskje nattens større gjester gnafset litt likevel?


Snart ny sesong, da får jeg følge litt bedre med.

I neste gnafse-innlegg blir det bilde av en riktig sjarmerende, pelskledd sak :-)

Nyt søndagskvelden!