tirsdag 30. oktober 2012

Året rundt i Botanisk hage: Oktober

Høsten har forlengst festet grepet, og klokken er til og med skrudd 1 time tilbake. Plutselig er det blitt mørkt. Men det stanser jo ikke min månedlige fotorusletur i Botanisk hage i Oslo - og du er som vanlig velkommen til å bli med her i bloggen!

Nå om høsten blir det veldig tydelig, ihvertfall for meg, hvor stor forskjell lyset gjør. Ikke bare for fotografering, men også for hvordan vi opplever plantene. Denne rusleturen ble tatt over to dager, en i gråvær og en i sol. Og det er helt klart at høstfargene fortjener sol!


I oktober er det løv på bakken i det meste av hagen - løv i ulike kulører. Aller mest ser ut til å være gult i år, litt avhengig av tresorten så klart, men har det ikke vært mindre rødt i år? Ikke at jeg skal klage, en så spektakulær avskjed som høsten er det uansett vanskelig å overgå :-)

Bildet under er nesten som en logo for årstiden. Jeg tror det er en liten Magnolia som står her og vel allerede har gjort seg klar til vinteren.


I områdene der trærne står tettere er bakken fullstendig dekket med løv.


Å tråkke i tørt løv er nesten som å hoppe litt i en søledam - en barnlig glede man gjerne kan unne seg en gang i året!

De flotte bladene under tilhører en Søylenøkketunge (Ligularia stenocephala). Den står sammen med Asters og Høstanemoner som fremdeles blomstret da bildene ble tatt sånn omtrent 23. oktober.


Bedet under har jeg skrevet om tidligere, her er det gjerne Tulipaner og Narcisser om våren, og sommerblomster som Flittiglise og Begonia om sommeren. Akkurat nå er det tomt, d.v.s. gartnerne har nok satt noen løk som skal glede meg og andre om et halvt års tid. Og jeg gleder meg så klart allerede!




Høstløv er vakkert nesten uansett, og om jeg ikke får rødt, så synes jeg overgangen mellom grønt og gult også kan være spennende.

Syrinhortensiaen har fremdeles blomsterknippene på, men de er mye dypere rosa nå enn da jeg viste dem fram i september. Så artig at blomstene holder stand selv om løvet jo har falt.


Under er et woodland som ligger øverst i Fjellhagen. I månedskiftet mai/juni er det mange ulike Treblad (Trillium) som blomstrer her, mens enda flere sparer seg til litt utpå sommeren. Vel verdt en tur! Nå i oktober er mosen fremdeles grønn og frisk.


I et av årets første fotorusleturer, da det ennå lå snø i hagen, stakk denne Yucca-palmen opp. Det var to av den i fjor, men i vår måtte den ene fjernes, så da får i det minste den andre bedre plass! Og det ser jo ut til at den utnytter akkurat det.


I gropen bak Yucca-palmen vokser det faktisk et par kaktuser. De overvintrer ute, men under solid tildekking. Det er nok viktig at de har det tørt, men frosten ser ikke ut til å være noe problem. Jeg glemte å vise fram kaktusene her på bloggen i sommer, men jeg var så klart innom og inspiserte uten kamera. Og ja, det stod til liv :-)


Litt færre besøkende på denne tiden av året, men noen tar fortsatt turen innom.


Sesongavslutning pågår for fullt i oktober. Den lange hekken med Georginer som var med i august, er nå tatt opp for frostfri overvintring. Bekken som renner gjennom Fjellhagen er tørrlagt, og her spyles den ren.


Portene stenger allerede kl 17:00 i oktober, og det pågår dessuten gravearbeider i en del av hagen, som gjør at hovedporten er stengt. Altså ikke helt høysesong.

I Systematisk hage har det meste tatt hintet om at sesongen er over. Men på en solrik dag er det ennå fine farger å glede seg over.




Rådhusvillvinen på hovedbygningen har fått høstglød. Den vokser 3-4 etasjer opp på veggen.

Ved Palmehuset står benkene tomme selv på en solrik formiddag. Det blir nok fremdeles ett og annet besøk framover, men også hagebenker har sin sesong.



Det gir en egen dimensjon å gå under mektige Hestekanstanjer i denne flotte hagen, og samtidig se byens høyhus i bakgrunnen. Ingen tvil om hvilken side av gjerdet jeg velger meg!


Som nevnt var det fremdeles noe blomstring for en uke siden, dette er vel en Rudbeckia, som nekter å gi slipp.



De siste dagene har det kommet snø, og den første frosten gir ofte et markant skille da de aller siste stabukkene må gi opp. Så, på neste fotorusletur tenker jeg å varme meg i Palmehuset og Victoriahuset. Resultatet kan du finne her om en måneds tid!

Avslutter med et bilde tatt i Botanisk hage i 2010 - det er jo så mange som er opptatte med gresskar  for tiden. Ha det fint!


lørdag 20. oktober 2012

Oktoberblomstring på kontoret

Det er allerede lov å si ultimo oktober - er det også lov å spørre om hvor dagene blir av? Ute blir det mørkere og kaldere, men i kontorvinduet mitt - der er det fortsatt sommer!

Meningen var å skjære georginene nokså kraftig tilbake da jeg dro på 3 ukers ferie og eventuell vannehjelp også var på ferie. Det var så mye blomster da, at jeg ikke fikk meg til å gjøre det. Så plantene ble skåret ned først i starten av august, og kom i blomst igjen et par måneder senere. Neste år skal jeg være tøffere - skjære ned når ferien starter, så trenger de sikkert mindre vann også de ukene jeg er borte.


Jeg skrev tidligere om den gule Georginen (Dahlia) som i år blomstret som aldri før - sikkert fordi den har oppfattet at jeg skal erstatte den med andre. Nå har den mer enn 10 blomster, og fremdeles en god del knopper. Kontoret er ikke oppvarmet, og vinduet vender sør/øst med begrenset dagslys på denne tiden. Jeg trodde det var for dårlige kår til å utvikle blomster i oktober, men dengang ei...


I tillegg til den gule Georginen har jeg 2 fra frø i år, og 1 fra en mini bonus-knoll som løsnet fra en nyinnkjøpt som skulle til feriehagen. Den fra miniknollen kreperte i tørkeukene og kom aldri tilbake. De to fra frø ble begge rosa, og har begge satt nye knopper, men er naturligvis ikke like kraftige og blomsterrike som den gule. Skulle vel bare mangle...


Blodbeger (Rhodochiton) tåler tydeligvis alt. 3 planter står sammen i en nokså liten krukke, men det hindrer ikke greinene i omtrent å slå hull i taket (se siste bilde). Blomstringen er ikke så rik som på Skyggebalkongen, men det er fremdeles en og annen blomst på gang. Planten(e) skal selvsagt overvintres, så får vi se om det kan gå bra. Først bør den vel bremse veksten litt, og akkurat det ser ut til å drøye - ikke ett eneste blad er stygt. Jeg har aldri overvintret Blodbeger før, så det blir spennende å prøve!



Og sånn ser det altså ut i kontorvinduet mitt 19. oktober 2012. Den observante planteglade har allerede oppdaget frøkaret som gjemmer seg i en lys plastpose. Det er Villpoppelrosefrø som såvidt er begynt å spire. Det er tradisjon hos meg å så dem i september/oktober, da rekker frøplantene å bli ca 5 cm høye før de tar vinterpause, men det er nok til at de tror de er 2 år gamle til neste år - og da blomstrer de jo!

Nyt helgen! Her er det en våt dag, men inne er det helt greit :-)

onsdag 10. oktober 2012

Siste sesongrest

Det går mot kaldere tider også her i skyggen. Etter jobb er det faktisk såpass lite dagslys igjen at kameraet og jeg ikke lenger er helt bestevenner.


Blodbegeren blomstrer i vei, og Dronning Ingrid likeså. Også Million Bells (bildet over) har masse blomster ennå.


Grønnrennen i blikkboksene på veggen har vokst seg større i løpet av sommeren, men veldig store er de nok ikke blitt. Litt pynter de opp uansett, og blikkboksprosjektet gjentas nok i 2013.


Nå er det meldt frost til helgen, og det liker neppe en dronning av Ingrids kaliber særlig godt. Jeg drøyer og jeg drøyer, kanskje det ikke blir helt frost, og at hun orker et par uker til? Det er jo mer blomstring på gang! Egentlig bør hun vel tas inn nå, men har en ekstra plante inne om det går riktig ille på balkongen.

Kvier meg litt med å ta plantene inn, det følger sikkert med både hvitfly og andre ulumskheter.