tirsdag 31. januar 2012

Året rundt i Botanisk hage: Januar

I 2012 har jeg lyst til å lage et blogginnlegg hver måned med ymse bilder fra Botanisk hage i Oslo. Jeg er veldig glad i dette flotte anlegget, og etter mange ruslerunder og en god del fotografering de siste årene vet jeg godt hva jeg gleder meg til å se igjen, og ganske nøyaktig hvor jeg skal lete. I allefall helt til jeg oppdager at gartnerne har plantet om siden i fjor...

Jeg liker alle måneder og årstider, og selv om dagens fotofangst ikke ble super-duper, var det artig med en kjapp rusletur med kamera igjen - på vei til jobb. Bildene er klikkbare.

 
Det er for lite lys ute til å ta bilder, blitzen slo seg faktisk på et par ganger. Men så er vel heller ikke januar den flotteste måneden i hagen. Januar er mer som en stille tilstand i sort/hvitt. Og med altfor mye snø til å finne antydning til hvem som holder til der nede i bakken.

Så da måtte jeg ta til takke med de nakne trærne. I arboretet er det massevis av ulike trær. Ikke min favorittavdeling, men jeg innrømmer glatt at trær er spennende planter. Ganske artig hvordan snøføyk tegner konturene av treet, nesten som å overlesse en kakemann med melisglasur... nam!


Fjellhagen er så klart litt mer interessant om våren og sommeren. Jeg gleder meg allerede til både enkel og fylt blodrot, kuleprimula og valmuesøstre. For ikke å snakke om Magnoliaene, som jeg nok skal få knipset når de blomstrer til våren.

Fjellhagen er stor, dette er en nokså liten del helt øverst. Akkurat nå ser veiviseren med infotavle nokså ensom ut.


I disse tider står naturlig nok alle hagens benker tomme. Det er flere kalde grader og jeg tror nok at snøen som har satt seg her blir sittende en stund. Så var jo benken opptatt likevel...


I Palmehuset vokser bl.a. en del kaktus, men visste du at det også vokser en kaktus ute i hagen? Dette er såvidt jeg vet bare den andre vinteren, jeg tror den fortsatt sliter litt med å etablere seg. Om noen måneder fjernes dekket og jeg kan sikkert bli fristet til å rapportere om pasientens tilstand.

Yucca-palmen (Yucca glauca) vokser like ved, og den kan du få se allerede nå - ihvertfall deler av den. Kan ikke huske at den var der i fjor vinter, men her i fjellhagens øvre del ble det en del forandringer i 2011. Det ser litt kaldt ut, men vi får satse på at planten fryder seg (eller roper den egentlig etter hjelp?).


Her og der henger det klaser av frø. Gartnerne fjerner ofte frø for å ikke svekke plantene, men noen ganger får frøene sitte på, kanskje en gest til fuglene? Bildet under er et tre, nærmere bestemt Filtkorsved (Viburnum lantana), og de svarte gamle bærene blir jo rene julepynten i en ellers grå og snødekket hage.


Januarinnlegget kom i tolvte time, for imorgen er det allerede februar. Om et par uker blir det forhåpentligvis nok en rusletur. Da titter jeg innom en annen del av hagen.

Håper du er fornøyd med din januar! Nå er det uansett for sent å gjøre noe med det, hehe :-)

Jeg skulle jo ikke...

... så stauder i byen i år. Og ihvertfall ikke akeleier, som jeg har sådd masse av i feriehagen (og som til og med spirte før jul, sukk...).

Men så fant jeg ut at mange av de selvhøstede akeleiefrøene ikke var svarte, og så ble jeg veldig nysgjerrig på om det betyr at de ikke er spiredyktige.


Så da er det bare en måte å finne ut av det på, nemlig å så en liten dosering med ikke-svarte-akeleiefrø :-)

Akeleiefrø spirer jo normalt ganske lett, så jeg bør vel ha et svar allerede om et par uker. Hva som da skjer med eventuelle spirer som jeg jo egentlig ikke skal ha, får bli "den tid, den sorg" - eller glede.

Ellers har jeg bestilt frø fra Impecta i natt, pluss at jeg fikk noen fine frøposer i gave for ikke lenge siden. Nå mangler det bare at jeg finner huskelappen for hva jeg sådde i feriehagen i høst, så kan jeg presentere årets såliste...

lørdag 28. januar 2012

Finn fem feil i plantekatalogen

Mange er nok klar over at en del blomsterbilder i frø- og plantekataloger er pyntet på. Leverandøren vil jo gjerne at produktet skal se bra ut. De fleste av oss tenker kanskje da først og fremst på litt finjustering av blomsterfarge og sånn, og at det ikke er verre enn hva vi kan leve med.

Men manipulasjonen går dessverre veldig mye lengre enn forsiktig fargejustering. Har tanken noen gang streifet deg at plantene i katalogen ser så flotte og frodige ut at de nesten virker litt kunstige?


Denne uken fikk jeg siste katalog fra planteleverandør Bakker. Der er det ikke vanskelig å finne bilder hvor graden av "kunstighet" er faretruende høy. For alt hva jeg vet finnes det andre leverandører med kataloger som er enda mer villedende, men nå var det tilfeldigvis nevnte katalog jeg mottok. Så jeg satte meg til å studere et tilfeldig plantebilde inngående, nemlig Sitronpelargonium som presenteres på side 6 i katalogen.

Jeg ble faktisk litt sjokkert da jeg fant at ca TOLV av blomstene ser ut til å være limt inn i bildet! Det utgjør halvparten av blomstene på produktbildet!


I denne illustrasjonen har jeg ringet ut blomster som er like - hvert sett har egen farge. Noen er rotert litt, og var derfor litt vanskeligere å oppdage. Enkelte er ikke 100% identiske, men ser ut til å ha hatt et identisk utgangspunkt. Jeg er ikke sikker på om jeg har funnet alle, men prinsippet her er jo det viktigste...

Fjernes de identiske blomstene, ser planten mye mer normal ut (og jeg kunne faktisk ha vurdert å kjøpe den):


Veldig mange av katalogens plantebilder er fantastisk blomsterrike og frodige. Det er litt mistenkelig at alle blomstene på samme plante er på sitt aller mest fullkomne samtidig - ikke en eneste overmoden blomst, og knapt nok en knopp. Ville det ikke vært mye greiere hvis vi heller fikk se hvordan produktet egentlig ser ut?

Jeg fatter ikke at denne type villedende markedsføring er lov! Dette er faktisk bedrag med fullt overlegg og jeg tror dessverre at mange lar seg lure. For hvis du bestiller Sitronpelargonium, tror du da at du får en plante som ser ut som den som presenteres i katalogen (til venstre) eller sånn som den kan ha sett ut før bildemanipulasjonen (til høyre)?

  

Juks og fanteri - ikke la deg lure!

PS: Beklager dårlig avfotografering, fotokvaliteten i katalogen er bedre enn gjengitt her i bloggen.

torsdag 26. januar 2012

Undervanningsbrett for vinduskarm

Har du liten plass og er bittelitt misunnelig på alle med eget planterom, drivhus eller hvilke faciliteter de nå måtte ha?

Siden jeg lette ganske lenge etter et lite undervanningsbrett, har jeg lyst å tipse andre plass-nødne. Jeg fant omsider et brett som passer fint i vinduskarmen. Det funker fint til frøplanter om våren, og stueplanter i ferien. Jeg kjøpte et til feriehuset i fjor, og det gjorde det faktisk mulig å så sommerblomster der selv om det gikk ca 4-5 uker mellom hver gang jeg var innom. Riktignok sjekket naboen noen ganger, men jeg fant etter hvert ut at når brettet rommer 3,4 liter vann og rommet ikke er for varmt, er det nok vann til ca 4 uker. Og jeg er nokså sikker på at frøplantene bare ville hatt godt av å bli litt tørre på tærne noen dager i tillegg.

I dette innlegget kan du se hvor fulle såpottene var i feriehuset, det ble etter hvert mange om vannet.

Jeg fant brettet hos hobbydrivhus.no og pt koster det 299,-.

Utsnitt av skjermdump fra nettbutikken.

Nå bestiller jeg et ekstra brett til å ha her i byen! Hvert år sånn omtrent i mars har jeg nemlig rigget til en midlertidig hylle over kjøkkenbenken for å drive fram frøplanter. Jeg har lagt en kort planke over to støtter (melbokser), og oppå planken diverse fat og iskrembokser og med såpottene oppi der igjen. Dette for å løfte frøplantene opp mot lysstoffrøret som er montert under overskapene. Det har jo aldri sett særlig vakkert ut (i alle fall ikke før frøplantene tok av), men så er det jo ikke så mange ukene det står på.

Men i år bytter jeg ut planken med undervanningsbrettet. Det er nok varmere i kjøkkenet i byen, så jeg regner med at mer vann vil fordampe, men hvis vannmagasinet varer ihvertfall 3 uker  kan jeg være i feriehagen med mye bedre samvittighet!

PS: Jeg får ingen provisjon  ;-)

PS2: Etter at jeg klargjorde innlegget fant jeg ut at jeg likegodt bestilte TO brett, så kan jeg ett på kontoret :-) Dessuten fikk jeg med 7 kuvøser til hvert brett for bare en hundrings ekstra. Og i dag har jeg fått melding fra postkontoret om at pakken er klar for henting...!

mandag 23. januar 2012

Bare litt balkongmimring

Når jeg oppsummerer 2011 dreier nesten alt seg om feriehagen. Litt dumt egentlig, men 2011 var rett og slett ikke noe jubelår på skyggebalkongen.

Noe positivt var det, men - fargen som gikk igjen var grønn. Alt som skjedde er egentlig med i den lille collagen nedenfor. Klikk for større bilde.


Største gleder:
- Bacopa i ampel på veggen var et trivelig nytt bekjentskap.
- Veldig glad for at begge Villpoppelrosene blomstret. De ble sådd på kontoret senhøstes 2010.
- Hyggelig med markblomster på balkongbordet når det meste av blomstring ellers sviktet.
- Spennende med Villvin.
- Grønnrenne i den gamle melkekurven ble frodig og fint etter hvert (husk å plante dem tidligere i 2012).
- Det meste var grønt og fint etter nesten 3 ukers ferie! Måtte det bli grå og våt sommer også i 2012! (spøk!)

Største skuffelser:
- Prydtobakk som ble gedigne med klebrige blader som la seg over det meste. Hadde for sikkerhets skyld 3 stykk!
- Prydtobakk kom heller aldri med blomst.
- Flittiglise druknet i Prydtobakk og de få blomstene ble nokså hemmelige.

fredag 20. januar 2012

En aldri så liten forveksling

Jeg er godt igang med å rydde i fjorårets bilder, og da kom jeg over dette. Jeg hadde fremdeles litt hakeslepp da jeg tok det, engang på forsommeren, og jeg må flire litt når jeg husker tilbake...

Planten fra byen (h) skjønte nok heller ikke bæret...

Det var nemlig sånn at jeg sådde Dagfiol (Hesperis matronalis) for første gang i fjor. Første runde ble sådd i byen, og noen få frøplanter vokste opp. Etter hvert ble det bare én igjen, og den fikk stå på skyggebalkongen i påvente av at noen ville ha den.

Jeg hadde nemlig sådd Dagfiol i feriehagen også, og da jeg priklet der ble det nesten en kasse full. Så derfor tenkte jeg at den fra byen trenger jo ikke å bli med.

Til slutt så ble den med til ferieland likevel, den var jo altfor stor og fin til å kastes. Og det var først da jeg kom fram og så hvor mye mindre de i feriehagen var at jeg fikk hakeslepp. På bildet står den fra skyggebalkongen til høyre, og de 2 mye mindre Dagfiolene som ble sådd i feriehagen står altså til venstre.

Jeg har flere ganger opplevd at det kan være forskjell på størrelsen på samme plantesort sådd i byen og i feriehagen, og det kan faktisk vippe begge veier. Men så stor forskjell som her?!

Alle kan jo se at dette er to helt ulike planter, og etter hvert gikk det jo opp for meg også. Den til høyre tror jeg er Orientkongslys (Verbascum chaixii - Google album) som jeg fikk inn ett eksemplar av som frøplante i byen. Så har altså frøplantene av Dagfiol gått dukken i byen, og jeg har rotet det til.

Mye ugress her ja, men planten fra byen sees jo likevel.

Bildet over er av samme Orientkongslys 6-7 uker senere. Gleder meg til å se den blomstre i 2012!

mandag 16. januar 2012

Organisering av fjorårets hagebilder

For en jobb! Hvor kom alle disse 1000 bildene fra? Det var jo nesten aldri fotovær i feriehagen i fjor!

Å sitte midtvinters og studere bilder fra siste sesong er utrolig spennende både første og femte runde. Å se tilbake gir nye tanker om planer og endringer, og jammen fant jeg også at en plante jeg trodde var borte faktisk stod der i bedet og struttet som bare det på ett av bildene! Da blir jeg jo ganske happy og gleder meg til mulig førstegangs blomstring til sommeren! Det er lett å zoome inn på de bildene jeg har tatt, og dermed får jeg kanskje også øye på frøplanter jeg ikke husker å ha sett før, et skummelt ugress som jeg har oversett, eller til og med en brunsnegle som stirret fotografen i hvitøyet og smilte nervøst - selv om jeg altså ikke oppdaget den før nå.

Å studere fjorårets hagebilder er veldig smart før jeg skal bestille frø, for da får jeg liksom gjort meg litt ferdig med den verste "åh, så vakkert"-bølgen FØR jeg åpner katalogene. Jeg har også en litt bedre følelse med hva jeg trenger, f.eks. til hvilket voksested.

Stormarikåpe og rosa fjærnellik i feriehagen.

Men altså, for en jobb! Før eller siden må nemlig alle bildene organiseres. Jeg tar mange bilder hvert år, og dessverre er jeg ikke så flink til å organisere underveis. Da blir jo jobben ganske tidkrevende når jeg endelig kommer i gang.

Jeg begynner med å gå gjennom alle filene først én gang for å slette det som opplagt kan slettes. Egentlig så mye som mulig, men er jeg i tvil så venter jeg - bruker ikke tid på å krangle med meg selv allerede nå. Deretter flytter jeg alle bilder som ikke gjelder planter til en egen mappe (det er jo disse det er færrest av, skal vite). Skal ikke gå inn på hvordan jeg organiserer dem.

Så skiller jeg balkong og feriehage i hver sin mappe. Det er lettere å se hvilke motiver som er nokså like når det er færre bilder i hver mappe. Sletter noen til.

Jeg liker å legge ihvertfall plantens slektsnavn inn i filnavnet, på den måten kan jeg søke hele bildesamlingen for bilder av ønsket plante, og det spiller ingen rolle hvilke undermapper de ligger i. Har jeg dokumentert et spesielt prosjekt i feriehagen kan jeg legge et prosjektnavn inn i filnavnet, men det har liten hensikt å ha massevis med stikkord som jeg likevel ikke husker hvis jeg skal lete fram noe om 3-4 år. D.v.s. det holder jo å finne ett av bildene så ser jeg av filnavnet hvilke stikkord som ble brukt. Hvis du har navn på de fleste bedene (mange av oss har faktisk det!), er det en god idé å ta med bed-navnet i filnavnet. Sted og plantenavn holder egentlig lenge, dato er allerede registrert i selve filen.

Jeg reduserer gjerne filstørrelsen på alle bilder som definitivt ikke vil havne på veggen - noensinne. Kameraet tar alle bilder i nokså god kvalitet, dermed blir de fleste filene omtrent 5 MB store. Bilder som først og fremst er dokumentasjon for meg selv, trenger jo ikke å lagres i så høy oppløsning. Harddisker har det med å fylles helt opp mens du sitter der og tenker at det vil jo aldri skje når det er flere titalls GB til rådighet.

Pling - så var det fullt!

Ja, her sitter jeg altså og blogger om hvordan jeg organiserer fjorårets bilder. Istedet for å komme i gang med prosjektet... den aller viktigste regelen er faktisk å komme igang! :-)

Hvordan organiserer du dine hagebilder?

Ha en fortsatt flott uke!

lørdag 14. januar 2012

Akeleiefrø klar for avreise

Ja, jeg husket å høste akeleiefrø i feriehagen i høst, og jeg ser jo at det er mange-mange flere frø enn jeg kommer til å så. Har du lyst på frø er det bare å lese videre...

Akeleiene det er høstet fra er nokså vanlige, men likevel flotte synes jeg. Har frø av de nokså høye blå (mon tro om det ikke er dette som er grunnformen), pluss hvite lave som får frodig tueaktig bladverk. I feriehagen er noen av de hvite lave rosa, og blomstene varierer litt.

Fra feriehagen...

Grunnen til at jeg sår noen av disse nokså enkle sortene selv, er at akeleier lett kan overraske med litt avvikende farge og fasong. Altså kan nye planter bli litt annerledes enn de jeg har fra før. Dermed er det heller ikke sikkert at min sortering med blå og hvite frø gir blå og hvite akeleier, men det er jo litt av spenningen. Jeg har sortert etter hvilken plante frøene kommer fra.

Men altså - vil du ha noen så kan du sende epost med navn og adresse til følgende adresse: akeleie@plantesentralen.no (adressen er midlertidig og slettes 1. mars). Eller du kan sende en PM til Bille på Hagegal. Oppgir du ikke noe spesielt, sender jeg deg ca 20 frø av hver sort. Du kan regne med minst 75% spiring.

Edit: Glemte å skrive at akeleiefrø spirer lett, men bør ikke være for gamle. Derfor lurt å være litt rask. De trenger ikke stratifisering.  Jeg spanderer både frø og frimerke :-)

Tidligere innlegg om mine akeleier: Akeleie - favoritt her også!

torsdag 12. januar 2012

Midtvinter-gruff

Jeg kjenner at sesongen nærmer seg, men jeg er liksom ikke helt klar ennå. tenkte derfor å gjøre meg ferdig med et lite antall gruffe-innlegg før jeg kaster meg inn i 2012 for fullt - og med glede.



Altså, Pelargonium om vinteren. Jeg kjøpte noen "pelliser" på hagemessen 2011, og dette er min første pellis-vinter. Planen er å kanskje ha noen av dem på skyggebalkongen til sommeren, men først må de jo overvintre. Den på bildet er nokså sliten, men en av de fineste akkurat nå. Ha-ha! Hva bør jeg gjøre? Skal jeg klippe den ned og sette den i en bod uten lys? eller trenger den litt vinterlys for å takle vinteren? Skal planten fornye seg med nye skudd fra roten, sånn at det meste av den gamle uansett skal klippes vekk, eller skal det komme skudd i høyden også?

I slutten av november (var det vel) satte jeg et par stiklinger av hver av de 4 sortene jeg har. De står i kjøkkenvinduet og vel - de fleste har krepert. Én ser ut til å greie seg - sikkert mest på trass. Jeg har tenkt å sette en ny runde med stiklinger når vi nærmer oss mars, forutsatt at det er igjen noe grønt.

Litt spennende dette, siden jeg ikke har prøvd det før. Ingen stor krise om det går dårlig, men dette med å ikke vite om jeg skulle gjort noe spesielt er jo litt kjip. Kom gjerne med et par tips! :-)

søndag 8. januar 2012

En ny favoritt i 2011: Atlasblomst


Nokså tilfeldig sådde jeg Atlasblomst (Godetia amoena) i feriehagen i fjor. Hadde aldri verken sett eller hørt om den før, men i min jakt på gode sommerblomster måtte jeg jo prøve noe nytt. Frøene ble sådd innendørs så sent som 21. april, og priklet 10. juni. Måtte jo gjøre dette når jeg var i feriehagen, så derfor ble det ikke så tett oppfølging. De nokså pinglete frøplantene ble plantet ut så sent som 7. juli.

Derfor var overraskelsen dessto større neste gang jeg besøkte feriehagen, og Atlasblomstene hadde vokst seg store og frodige - de var blitt overraskende tette og fine og etter hvert må det ha vært minst 50 blomster på hver plante. Nesten som små busker, voksemåte nærmest som lyng ved at den lille busken er kompakt men ligger litt utover.


Planten ble ca 30 cm høy, og jeg hadde den som kanting av en uteplass, pluss i en balkongkasse på nordveggen hvor den faktisk også vokste fint. Plantet ellers overskuddet i ulike bed og innimellom andre planter, men de ble det ikke så mye av. Tror det skyldtes jevn trekk, som nok kan være en større utfordring enn en forbigående storm.

Tror alle disse blomstene er fra samme plante.

Blomstene ble frodige og fine, hver plante med sin egen fargenyanse fra hvit til dyp rosa. I utgangspunktet foretrekker jeg å vite blomsterfarge før jeg planter, men samtidig er jo variasjon og tilfeldigheter også spennende i en hage. Frøblanding denne gang het "Fruit Punch Mixed". Jeg regner med at det er mulig å få tak i Godetia-frø med bare én farge, men da må man jo velge!

Her er det både hvit, rosa og sterkere rosa variant.

De fleste plantene vokste på et nokså skyggefult og vindutsatt sted, og i tillgg var 2011 i hovedsak vått og grått. Likevel ble Atlasblomst et så vellykket bekjentskap at jeg definitivt skal så den i år også. I år skal jeg i tillegg prøve den i krukker her på skyggebalkongen, har håp om at den kan greie seg bra også her! Var ikke så heldig med frøsådden i byen i 2011, men da visste jeg jo ikke at en strantete pingle av en frøplante kunne vokse seg frodig og fin etter at den kom ut.

Det er utrolig kjekt å finne planter som overgår forvenningene, det skjer nemlig ikke så ofte!

Har du erfaring med Atlasblomst?

søndag 1. januar 2012

Året Rundt i Botanisk Hage - Oversikt

Hver måned i 2012 kan du bli med meg på en fotorusletur i Botanisk hage i Oslo! Hagen er svært innholdsrik, og det er spennende å følge endringene gjennom året. Det er sikkert ikke vanskelig å forstå at jeg er glad i dette stedet. Selv om disse tolv fotorusleturene umulig kan dekke alt, håper jeg at du selv blir fristet til å ta en tur!

Klikk på bildene for å bli med på turen!







Botanisk hage i Oslo er åpen for besøkende året rundt - her finner du mer informasjon om hagen og museene.