lørdag 27. august 2011

Husk å høste frø!

Jeg sår jo litt hvert år, men det er sjelden jeg tar frø fra egne planter, siden jeg er på evig jakt etter den ideelle planten som oppfyller minst tre ønsker på en gang; blomstring fra mai til oktober. Sprer seg moderat men nok til at jeg får akkurat så mange som jeg vil. Tåler tørke, vind, flom, solsteik, skygge, snegler, rådyr og mere til. Ja, jakten pågår fortsatt...

I sommer var det så mye frø på akeleiene, og frøstandene klipper jeg jo vekk uansett, så jeg bestemte meg for å høste og sortere. Siden de ikke er frøekte, er det lett å få nye planter med overraskelser, og dessuten er akeleiene veldig enkle å så. Plukket også frø fra noen prydløker, vel - det ble visst bare ett frø med potensiale, men kanskje flere er modne neste gang jeg skal vestover.

Nå har jeg ikke selv så mye erfaring fra høsting av frø, men det er naturligvis litt viktig å følge med på plantene og å høste på riktig tid. Frøene bør være helt modne, sånn at frøhuset er i ferd med å åpne seg, men noen ganger er frøene modne selv om kapselen ikke er vissen, og for noen kan frøhuset ligge og modnes noen uker etter høsting - da bør litt av stilken følge med. For noen planter er det lurt å knytte noe rundt frøhuset for å fange opp frø som ellers ville falt ned i bedet. Og det bør være tørt vær, i alle fall gjør det jobben lettere, og dessuten kan frø råtne mens de ennå sitter på planten, hvis det er for vått over tid.

Og så var det dette med merking. Å høste bare én sort om gangen, eller å ha med poser/kar og merkepenn ut i hagen = full kontroll. Jeg samlet akeleiefrøkapslene i et syltetøyglass, la neven over og ristet godt. Da slapp mer enn halvparten av frøene ut av kapslene på null komma swish. Jeg er sikkert en litt gjerrig person, for jeg renset i tillegg alle frøhodene grundig for at ikke ett eneste frø skulle gå til spille - og det til tross for at jeg neppe kommer til å så mer enn 5% av frøene :-) Sorterte frøene i kaffefiltre, ett filter for hver sort, sånn at de kan tørke litt. Sett filteret i en kopp for å ha bedre kontroll. Små frø veier ingenting, og hvis filteret ligger på bordet er et utilsiktet rykk  nok til å sende frøene langt avsted (akkurat der har jeg litt erfaring...). Selv om akeleier ikke er frøekte, antar jeg at de fleste frøene ihvertfall har fått med seg noe hjemmefra, sånn at sortering likevel er lurt. Også de fleste frøene som bør sås ferske tåler fint noen ukers oppbevaring i filter.

I år har jeg forresten også hatt en sånn "frøhøsteskuffelse" som sikkert enkelte kjenner igjen. I juli så jeg nemlig noen flotte dagliljer i en kommunal beplantning. Bestemte meg for å dra tilbake for å se etter frø, men gartneren har nok gjort jobben sin, for alle visne blomster var fjernet. Og selv om ego-genet mitt ble litt skuffet, er det selvfølgelig helt greit :-)

onsdag 17. august 2011

Hjemme igjen - og sånn ser det ut...

Iblant kan man lure på hvor dagene blir av. Det er nå flere dager siden jeg kom tilbake til byleiligheten etter et par uker i feriehagen, med et klart mål om å bli flittgere med bloggingen. Jeg var nokså spent på tingenes tilstand på skyggebalkongen, og de fleste som leser dette er sikkert kjent med kribel og krabbel som melder seg når man låser seg inn etter en ferie. Er det liv? Hva får jeg se når jeg runder hjørnet? Skal jeg bare late som at det er greit - uansett? Omtrent de samme tankene melder seg jo om våren, når det handler om spirer og frøplanter på kjøkkenbenken.

Vel, jeg var flink. Istedet for å gå ut på balkongen med vannkanne og øvrige livreddende remedier parat, lot jeg vannkanne være vannkanne og gikk ut med fotoapparatet høyt hevet. Det var jo ikke så verst der ute! To uker uten vanning, og flere av plantene står i nokså små krukker. Det er nok den største fordelen med skygge. Får ta en grundigere beskrivelse når sesongen skal oppsummeres.

Etter fotoseansen ble det selvsagt vanning og dusjing i flere omganger. Har fått det for meg at det er best å ta det gradvis, men muligens betyr ikke det noe som helst.

Men blomstret Prydtobakken (Nicotiana)? Nei da... Det gjorde den derimot i feriehagen. Frø fra samme pose, i feriehagen sådd minst 4 uker senere. På balkongen er det fremdeles bare grønt, men i ferieland var det blomstring.

Sånn så Prydtobakken ut i feriehagen da jeg startet ferien i slutten av juli.


Og sånn så den ut da jeg dro tilbake til byen. 

Bra timing med tanke på ferien, men det hadde jo vært kjekt med noen blomster her på balkongen også, da...

onsdag 10. august 2011

Spiser du nok løk?

Jeg tusler fremdelers rundt i feriehagen med kaffekrus og spade i hendene. I kuling og regn blir det riktignok ikke gjort så mye nyttig, men man lærer jo raskt å glede seg over det som kanskje skal gjøres en vakker dag, ikke sant?

Skulle gjerne delt noen bilder, men mangler en kabel til å laste opp, så i dag blogger jeg heller om hvor nyttig det er å spise mye løk! Sunn og god er den, men i det siste er det den fine løkstrømpen som har skylden for at løkinntaket mitt har gått drastisk opp. Jeg kjøper kun løk i sånne strømper, og det finners både korte med to løk i (som på bildet) og de som har plass til 4-5 løk.

Tanken er å spare på disse til krukkene skal klargjøres til våren. Jeg har tenkt å fylle strømpene med lecakuler, snurpe sammen åpningen med bommulstråd eller sen, og så er de forhåpentligvis ypperlige som drenering i bunn av krukkene. Det er vel de lengste som er greiest, hvis de fylles litt løst og ledig blir de greie å forme. Jord har det med å vandre inn i dreneringslaget, men det bør være nokså greit å skylle disse for å få jord og smuss ut av strømpen. Vet at flere syr egne lecakule-poser, men jeg tenkte nå at siden jeg uansett spiser en del løk, så kan jeg ta vare på strømpene. Det er jo heller ikke alle av oss som er like flinke med nål og tråd...

Om få dager er jeg tilbake i hverdagen, og gruer meg litt til å se hvordan det står til på skyggebalkongen etter uker uten vanning. Får vel være tøff nok til å poste et bilde av elendigheten, og er det for ille blir det nok mye fra feriehagen framover, tenker jeg :-).

Håper du fortsatt nyter sommeren!